avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Respingere cerere de scoatere de la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Respingere cerere de scoatere de la intretinere

Buna ziua,

Ieri, 22.03.2017, am depus o cerere de scoatere de la cotele de intretinere a copilului meu de 5 ani. In cerere perioada este de pe 10.04.2017 timp de 16 zile.
Cererea a fost refuzata de data aceasta (in trecut am mai facut astfel de cereri si mi-au fost aprobate), motivatia fiind "Conform legii 230/2017 nu va incadrati" fiind pusa stampila asociatiei si o semnatura.
Nu am primit alta explicatie. Am citit legea si nu am inteles de ce aceasta cerere mi-a fost respinsa. Ma puteti ajuta, va rog?
Adunarea generala, (art.17(1)r. din HG 1588/2007 sau prin statutul asociatiei se stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună.
Solicitati din nou, in scris, temeiul legal al refuzului (statut, hotarari ale A.G.). La noi in asociatie, prin statut sunt stabilite limitele de timp si conditiile de scutire la plata cheltuielilor pe persoana (30de zile intr-o luna calendaristica), dar care sunt in in concordanta cu prevederile legii. (Acolo unde legea spune"minimum15 zile", hotararea AG poate spune 16 sau 60 de zile!!)
Ultima modificare: Joi, 23 Martie 2017
dan_crihan, utilizator
Hotararea AG nu poate spune 60 de zile ptr ca ar fi contrara prevederilor legii.

Este ilogic sa mentionezi in statut perioada de scutire (30 de zile) atata timp cat cheltuielile sunt pe 1 (una) luna calendaristica (lunare).

In luna februarie si in lunile cu 31 zile cum procedati?:hm: Uneori mai sunt si ani bisecti!;)

Art. 46-L230/2007
Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

Ce nu este logic? Este vorba de SCUTIRE de plata, adica lipsa temporara din locuinta, se ia in considerare, daca respectiva persoana sau un reprezentant al acelor care locuiesc intr-un apartament anunta in scris lipsa temporara a uneia sau mai multor sau tuturor persoanelor , pentru cel putin o luna calendaristica( sau pe o perioada nedefinita) . Aceasta prevedere este cuprinsa in statutul asociatiei noastre, inregistrat la judecatorie si respecta prevederile legale, care lasa la latitudinea asociatiei perioada, specificand doar ca scutirea se face cel putin pentru 15 zile.
Domnule CYAN, daca va satisface desfacutul firului in patru, este perfect. De dragul adevarului si ca sa va satisfac si eu scrupulozitatea, recunosc, ca o luna poate avea, astfel: trei ani la rand 28 de zile (luna februarie, sa fim intelesi), al patrulea an 29 de zile (aceiasi luna), cateva luni, doar 4, au 30 de zile, iar restul de 7 au cate 31 de zile. Dar, uzual, (daca nu se supara domnul CYAN), spunem ca o luna are, generic, 30 de zile.

Nu ma supar!:)
MihaiStn a scris:

Cererea a fost refuzata de data aceasta (in trecut am mai facut astfel de cereri si mi-au fost aprobate), motivatia fiind "Conform legii 230/2017 nu va incadrati" fiind pusa stampila asociatiei si o semnatura.
Nu am primit alta explicatie. Am citit legea si nu am inteles de ce aceasta cerere mi-a fost respinsa...

Daca in trecut v-au fost aprobate astfel de cereri, probabil ca in virtutea unor drepturi conferite de Lege, HG nr. 1588, art. 17, Comitetul ex. al as. prop. are urmatoarele atributii:
..........................
r) r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;

Ce vreau sa zic si dvs. sa intelegeti si sa nu va suparati, doar incerc sa va fac sa intelegeti - ca mie ca administrator in functiune, mi s-a acrit - pe bune de astfel de cereri. Toata lumea face cerei de scadere de la cotele de intretinere, insa nicaieri in Lege nu se specifica ca atunci cand dintr-un motiv sau altul "copilul" sau persoana care trebuia sa paraseasca locuinta nu a mai plecat sau a venit mai devreme si cate altele...
Eu am un dosaroi doldora de astfel de cereri care trebuie sa le operez lunar in evidenta persoanelor curente, adica care participa la repartizarea cheltuielilor pe persoana. Vine omu', prezinta cererea si este crezut pe cuvant, dar aproape niciodata nu mai vine sa zica, pardon, x nu a mai plecat la tzara, ca uite mi s-a imbolnavit soacra si a trebuit sa o duca la spital...
Exemplu concret de luna aceasta - LP februarie 2017. Un proprietar intocmeste o cerere ca pleaca din apartament doua persoane din 4 pe perioada nedeterminata. Nici nu apuc bine sa operez in evidenta ca din scara respectiva un alt proprietar, membru in com. ex. care-i vizase cererea, vine si reclama faptul ca cele doua persoane nici nu au plecat, ba din contra, au mai venit in locuinta alte 2 persoane si cere sa se anuleze cererea initiala si in plus sa adaug inca doua...
Ma rog, s-a discutat problema in com. ex. si asa a ramas. Astazi s-a prezentat proprietara care a recunoscut partial situatia si ca "mosneagul" nu are alta treaba decat sa stea cu ochii pe copiii dansei...

Acum sunt de acord cu dvs. ca "asociatia" trebuia sa motiveze refuzul..., insa si dvs. trebuie sa cam stiti pe unde este adevarul!
Inca o data, rog sa nu va suparati, eu am incercat sa va explic cam ce se intampla cu aceste cereri/solicitari ale proprietariloer, care in ce-a mai mare parte sunt reale, insa, asa cum v-am povestit sunt si multe abuzuri, ori nu prea sta nimeni sa le mai socoteasca, ca sunt 15 zile, peste 15 zile, ca sunt12 zile dintr-o luna si celelalte sunt din cealalta luna - ca innebunim naibii si pentru ce, pentru cativa lei, acolo...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane la plata intretineri Elenaciuciudau Elenaciuciudau Cate zile trebuie sa lipseasca o persoana din apartament ptr.a fi scazuta de la plata intretineri? (vezi toată discuția)
Care este diferenta intre cele doua enunturi? cornelusha cornelusha Buna ziua, Va rog, spuneti-mi ce implca un cuvant in contextul urmator, din punct de vedere juridic.Este legal cel de-al doilea enunt? Va ... (vezi toată discuția)
Scutit de la plata cheltuielilor lunare ale asociatiei de locatari adrihav adrihav Lipsesc de la locuinţa proprietate personală de mai multe luni. Doresc să mă întorc acasă pentru o perioadă de 1-2 săptămâni. Conform cărei legi ... (vezi toată discuția)