avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... restituire legea 18
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

restituire legea 18

Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori strabunica cu cei 4 copii. E foarte ciudat ca s-a facut succesiune doar dupa o casa din Bucuresti nu si dupa casa de la tara in care locuiau efectiv strabunicul si strabunica, si era tot pe numele strabunicului. Oricum pe cert. de mostenitor apar ca renuntatori 3 dintre copii si singurii mostenitori au ramas strabunica si o fiica (bunica mea). Deci,la momentul succesiunii (1964), masa succesorala era constituita doar din casa din Bucuresti (nu stiu de ce nu apare si cea de la tara) pentru ca terenul agricol extravilan fusese confiscat de stat si s-a retrocedat in 1991. Aici apare problema pt. ca in 1991 era decedata si strabunica din 1981 ( fara succesiune facuta nici pana acum) si 2 dintre cei 4 copii ai ei, iar cererea de retrocedare a fost facuta doar de baiatul unuia dintre cei 2 copii decedati. Dar tatal lui renuntase la succesiunea dupa strabunicul facuta in 1964. Bunica (fiica ce apare pe C.M. din 1964) , care traia in 1991 n-a facut cerere. Acest baiat spune ca actul de proprietate a fost eliberat pe numele lui strabunicul, care era decedat atunci. In mod normal , acest teren agricol nu trebuia retrocedat pe numele bunicii (in baza actului prin care fratii ei au renuntat la intreaga succesiune in anul 1964)?. Se poate considera ca acest teren agricol, fiind confiscat in mod abuziv, exista, de fapt, in proprietatea strabunicului meu in anul 1964 cand acesta a decedat si, deci, el facea parte din masa succesorala in 1964? Daca e gresita interpretarea mea, atunci avand in vedere ca terenul e pe numele lui strabunicul (daca e reala informatia) , copiii bunicii au vreun drept asupra acestuia in conditiile in care doar baiatul unuia dintre copiii lui strabunicul a facut cerere de retrocedare? Pe urmasii bunicii nu-i intereseaza acel pamant, ii intereseaza doar casa din Bucuresti pe actele careia apar bunica si strabunica, iar ei vor sa faca succesiunea, dar acel mostenitor (singurul care a facut cerere de retrocedare pt. pamant) nu vrea sa renunte la dreptul lui dupa strabunica de frica sa nu piarda si dreptul asupra pamantului prin aceasta renuntare. Sper ca s-a inteles ceva din incurcatura asta! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 19:59, 17 Septembrie 2009
Intrebarile dvs. au fost urmatoarele:
1-acest teren agricol nu trebuia retrocedat pe numele bunicii (in baza actului prin care fratii ei au renuntat la intreaga succesiune in anul 1964)?

Probabil ca motivul pentru care Kyandra considera ca titlul ar fi nul absolut ar fi acela ca s-ar fi eleiberat pe numele unei persoane neindreptatite.
Parerea mea este insa ca pe de o parte nu aveti interesul de a solicita nulitatea titlului -absoluta- iar pe de alta parte comisia se poate apara corect in ipoteza la care cred ca ne referim.
Spun ca nu ati avea interesul pentru ca pana una alta prin titlu s-a reconstituit un drept. Daca solicitati nulitatea absoluta se cheama ca nu mai aveti acest drept de proprietate si va trebui sa asteptati emiterea unui nou titlu ceea ce nu e treaba nici usoara nici rapida.
Am spus ca se poate apara corect aratand ca la cererea care a fost depusa in anul 1991 nu au fost depuse acte din care sa rezulte decesul strabunicii dvs. si in aceasta ipoteza reconstituirea se face pe numele persoanelor pe numele carora figura terenul la data cooperativizarii -adica numele strabunicii dvs.- Ori faptul ca nu au fost depuse acte din care sa rezulte decesul strabunicii nu poate fi imputat comisiei.


2-Se poate considera ca acest teren agricol, fiind confiscat in mod abuziv, exista, de fapt, in proprietatea strabunicului meu in anul 1964 cand acesta a decedat si, deci, el facea parte din masa succesorala in 1964?

Faptul ca terenul fusese confiscat in 1964 nu poate fi o prezumtie.
Inainte de toate ca terenurile nu se confiscau ci se treceau pe baza unei cereri -a proprietarului terenului- la cooperativa. Astfel incat d.p.d.v legal nu e vorba de nici o confiscare.
Nu se poate considera nimic decat ceea ce contin fisele agricole de la momentul cooperativizarii. Restul aprecierilor nu le poate face decat o instanta
.

3-Daca e gresita interpretarea mea, atunci avand in vedere ca terenul e pe numele lui strabunicul (daca e reala informatia) , copiii bunicii au vreun drept asupra acestuia in conditiile in care doar baiatul unuia dintre copiii lui strabunicul a facut cerere de retrocedare?
Adevarat este ca reconstituirea dreptului de proprietate se face numai la cerere.
Daca ceilalti succesori au vreu drept sau nu se poate determina numai dupa ce se va observa continutul cererii formulate de fratele bunicii dvs. la momentul 1991.
Mai concret: daca fratele bunicului a solicitat reconstituirea pe numele tuturor mostenitorilor atunci poate fi reconstituit pe numele tuturor. Daca insa cererea s-a formulat doar pentru el atunci in mod normal titlul ar fi trebui eliberat doar pe numele celui care a formulat cererea.
Sigur aici sunt multe discutii vis a vis de cum interpretam legea.
Instantele inca nu sunt lamurite .. din ce am constatat eu ... carui text sa ii dea preferinta. Respectiv sa reconstituie pe numele tutuor mostenitorilor indiferent daca au formulat cerere toti sau numai celui care a formulat cerere.

Sigur ar mai fi multe de scris .. dar .. e deja prea mult.


Am sustinut faptul ca titlul de proprietate respectiv este lovit de nulitate absoluta, intrucat a fost eliberat la cererea unei rude (unchi al autorului mesajului), al carui parinte (fratele/sora bunicii) a renuntat, in mod expres, la mostenirea strabunicului. Atata vreme cat autorul terenului este strabunicul, iar parintele celui care a obtinut titlul in baza legii 18/1991 renuntase in mod expres la mostenirea autoriului terenului, comisia locala este in culpa si nu se poate apara in nici un fel (legea 18/1991 obliga comisia sa solicite o serie de acte doveditoare, printre care si certificate de mostenitor care sa dovedeasca calitatea solicitantului de a obtine un drept de proprietate de pe urma unui autor de-al sau). Insa, la cum au lucrat comisiile de fond funciar in 1991, mai bine nu comentam:D.
Nu cred ca titlul de proprietate, emis pe numele unui unchi, poate profita in vreun fel autorului mesajului (se poate cere constatarea nulitatii absolute, dar nu se poate invoca trecerea si a altor mostenitori pe titlu, pe considerentul ca altii nu au facut cerere).
Cat despre problema casei din Bucuresti, cea pentru care s-a facut succesiunea din 1964 si la care exista renuntatori, mentin cele afirmate mai sus.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine vine la succesiune? sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o nelamurire. sa eliberat un titlu de proprietate care are ca mostenitor pe mama bunicului meu cererea a fost depusa de fata verisoarei ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la mostenire alinaduta alinaduta In 92 mama impreuna cu frati ei au dat o declaratie care suna cam asa \\" declar ca renunt la succesiune acestuia (bunica mea) si ca nu ... (vezi toată discuția)