avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este obligatorie apararea suspectului in cadrul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este obligatorie apararea suspectului in cadrul procedurii de camera preliminara ?

Sunt parte vatamata intr-un dosar de viol in care initial procurorul a dispus clasarea cauzei. La plangerea catre instanta, judecatorul de camera preliminara a desfiintat ordonanta de clasare si a retrimis dosarul la procuror pentru continuarea urmaririi penale. In aceasta procedura intimatul a cerut termen de angajare de aparator ales iar judecatorul a refuzat pe motiv ca in aceasta procedura nu este obligatorie aparearea. Este justificat refuzul judecatorului ?

Pentru ca acum la trimiterea in judecata suspectul invoca nelegalitatea refuzului dreptului la aparare in acea procedura.

Ma puteti ajuta cu un articol de lege ?

Multumesc foarte mult
Va multumesc inca odata foarte mult pentru raspunsuri si reiau intrebarea.

In cadrul plangerii impotriva solutiei de clasare, judecatorul de camera preliminara a decis neacordarea unui nou termen de judecata intimatului sa-si angajeze aparator ales, judecatorul motivand ca in aceasta procedura nu este obligatorie apararea.

In finalul sedintei plangerea a fost admisa, dosarul a fost retrimis parchetului, urmarirea penala s-a continuat, a fost emis rechizitoriu si dosarul a fost trimis in judecata.

Acum, in cadrul camerei preliminare a judecatii, inculpatul a invocat cereri si exceptii cu privire la legalitatea sesizarii instantei, legalitatea efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala, astfel:

"Incheierea din cadrul plangerii a fost nelegala intrucat inculpatului i-au fost incalcate drepturile cu privire la aparare, garantate de constitutie si de procedura penala. Nu a beneficiat de aparator din oficiu si nici nu i s-a acordat termen pentru angajare de aparator ales, desi a solicitat expres, fiind incalcate dispozitiile art 90 cod pr. penala lit. c " .

A fost legala decizia judecatorului in cadrul plangerii de neacordare de termen ?
Am inteles exact situatia de fapt, raspunsul meu este cel initial, opinez ca trebuia sa-i acorde un termen in vederea angajarii unui avocat, la avocat din oficiu nu avea dreptul conf.legii, doar daca ar fi apreciat judecatorul in acest sens.
Legea prevede un termen.
Doar o repunere în termen se poate face.

Poate și instanta din oficiu sa invoce excepții și este aparat suficient.
Ca avocatul poate vedea mai multe este alta problema dar și dacă are avocat din oficiu cam tot aia este...

În astfel de cazuri nu se apreciază ca judecătorul poate acorda un termen pur și simplu pentru ca ar încalca legea.

De aceea ziceam de neconstituționalitate...
Ar trebui modificata legea.
@av. Lascoschi:
Nu cred ca ati inteles ce intreaba utilizatorul, cititi ultima postare unde explica.
E posibil sa nu fi înțeles.

Oricum nu are cale de atac dacă e pe plangere soluție.

De fel se acorda termen în acest caz.

Alte discuții în legătură

Probe la dosar acablau123 acablau123 Buna Intrebarea mea este Un suspect/inculpat intr-un dosar penal a dat o declaratie fara un aparator de fata, dupa ce a dat declaratia sa ajuns la fara de ... (vezi toată discuția)
Suspect in dosar penal ContSters444822 ContSters444822 Am fost înștiințată ca am calitatea de suspect in dosar penal pentru nerespectarea drepturilor privind încredințarea minorului. Menționez ca nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)