Buna seara ,
Ma confrunt si eu cu o problema .. am construit o casa si desigur un gard, in spate si in fata ( in laterale existau vecini care aveau deja gardul construit înainte sa apărem noi in peisaj ;)) . In spatele casei noastre, pe terenul vecin , s-a construit de curând un duplex .. am luat legătura cu investitorul căruia i-am spus ca am pretenția sa suporte si el o parte din cheltuielile pe care le-am avut cu gardul ( gard realizat cu proiect , cu fundație si din cărămida ) deoarece si el sau viitorii proprietari vor beneficia de acest gard ... nu ne înțelegem cu el sub nici o forma ! Ne spune ca atâta timp cat nu am hotărât împreuna construirea gardului nu ne despăgubește in nici un fel ! Așa este legal ? In plus , mai nou , tot el ne amenință ca va chema un cadastrist sa măsoare din nou proprietatea lui , si daca rezulta ca jumătate din gard a fost construit pe terenul lui ne va cere el despăgubiri ! Ne puteți sfătui in acest sens ?
Mulțumesc frumos !
Ana
Daca ati facut gardul cu contributia dvs exclusiva e bun propriu (sau comun cu sotul daca sunteti casatorita) Gardul era deja facut cand vecinul a construit duplexul? Asa cum dvs nu ati fost pusa la plata de vecinii "laterali" cand ati aparut in peisaj,asa nici cel cu duplexul nu trebuie pus la plata daca gardul exista deja. Pe alta parte daca vecinul cu duplexul exista la data cand ati facut gardul trebuia stabilit impreuna cu el ce fel de gard doriti sa construiti.Nu puteti obliga vecinul sa achite un gard mult prea costisitor pt dansul daca nu a consimtit de la bun inceput.Poate omul dorea un simplu gard din sarma.....
Fiecare isi face cand si cum vrea gardul atat timp cat are are proiect aprobat si nu poate obliga vecinul sa plateasca. Eu aveam gard de 1,5m si vecinul si-a construit un gard de 2,5-3m in spatele gardului meu umbrindu-mi puternic curtea. Nu am avut ce face si nu am platit nimic. Daca ar darama 1/2 din gardul dumneavoastra l-ar distruge de fapt complet. Deci ar fi bun de plata. Daca amiabil nu obtineti nimic nu puteti face nimic si e mai bine sa fiti prieteni decat certati, pentru ca vecinii nu pleaca prea curand.
Dap. Asa este. Cautati sa va intelegeti. Legal, il puteti obliga sa suporte jumatate din valoare (pe care tb. sa le probati). Poate accepta, poate nu (insa poate fi obligat de justitie) Rezultat = un vecin "binevoitor la nevoie" de orice. Personal am facut un gard (pe limita de proprietate), si am lasat plasa provizoriu (ca vecinul - pe care nici nu-l cunosc inca, caci e camp) sa vina si el cu plasa de gard.
Ceilalti vecini au facut gard de beton pe tarlaua lor. Asta = pt. vecin: proprietate intacta si gard gratis. Ceea ce iar nu e bine.
O seara buna!
Indreptare gard
sil74mar
De curand, am cumparat un teren cu cadastru , intabulare, etc.
Pe laterala vestica a terenului (133m), gardul existent este curbat, cu curbura in interiorul ... (vezi toată discuția)