avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Deplinatatea facultatilor mintale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Deplinatatea facultatilor mintale

Daca in urma CT apare ca si diagn.alzaimer stare avansata asta inseamna ca persoana respectiva nu are discernamant ??? Persoana in cauza a facut un act de vanzare cu clauza de intretinere si imi este teama sa nu fie atatacat,pe acest motiv...ca nu ar fi fost in deplinatatea fac.mintale...desi persoana respectiva a fost de acord si acum eu o ingrijesc,.
Cel mai recent răspuns: Luciana123 , utilizator 19:54, 26 Martie 2017
Buna ziua,
Inteleg ca acel act s-a incheiat in fata unui notar! Teoretic este destul de greu de solicitat constatarea nulitatii unui asemenea act pentru motivul expus de dumneavoastra dar nu imposibil
Ultima modificare: Duminică, 26 Martie 2017
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Ce se mentioneaza in scrisoarea medicala in afara diagnosticului ? Ce manifestari apar ?

Oricum tb sa stiti ca doar o expertiza IML poate stabili daca persoana in cauza are sau nu discernamant.

Presupun ca nu ati facut vreo evaluare la IML in prealabil incheierii actului notarial.

Daca exista persoane interesate in cauza e posibil sa existe o actiune in constatarea nulitatii actului.
Da...la asta ma gandeam si eu ca nu va fi imposibil,desi acum nimeni nu se intereseaza de starea batranului,doar eu il ajut...insa dupa moartea acestuia parca vad ca vor fi mai multi interesati de ""averea""dansului.Chiar si asa,ma gandesc ca intr un fel voi fi si eu cel putin despagubita,de cel care va vrea sa" sparga" actul pentru ca la semnarea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere ,eu i-am oferit domnului o suma de bani...plus faptul ca il voi ingriji ani la rand...Banuiesc ca asta se va lua in calcul in cazul unui posibil viitor proces.
Nu am facut nimic la IML:(
eu doar i am facut acest CT pentru a i se putea administra si un tratament adecvat,deci spre binele batranului....intrebarea este...posibila persoana ce va dori spargerea actului cum poate dovedi ca nu avea discernamant batranul? Doar pe baza acestei analize se poate stabili daca a avut sau nu discernamant??? Intradevar domnul are unele lacune,uita unde iai pune un lucru de exemplu,insa ma recunoaste,vorbim,scrie,citeste, deci nu este o stare chiar asa de avansata,pentru ca un bolnav de alzainer in stare foarte avansata am inteles ca nu ar mai sti nici sa.manace,dar mai ales sa scrie sau sa citeasca...
Buna ziua,
Se va lua in considerare.
Acum care e starea mentala a vanzatorului?
DACA ARE DISCERNAMANT atunci e bine sa solicitati o expertiza INML si, cu acea expertiza, sa mergeti la un notar in fata caruia vanzatorul sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca a stiut la momentul semnarii actului de vanzare cumparare ce a semnat si si acum este constient de actul pe care-l semneaza.
Ar cam fi o reasumare a actului, reasumare insotita de actul medical care atesta ca are discernamant.
In aceste conditii orice incercare ulterioara a tertilor (mostenitorilor) de a solicita constatarea nulutatii ar fi, in mare masura, sortita esecului.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere Lucianalucia Lucianalucia Un batranel mi a facut act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere,desi in urma unui CT diagnosticul a fost de Alzaimer.Dumnealui nu are alte rude in ... (vezi toată discuția)
Bunicii vor sa-mi vanda casa si mi s-a cerut certif discernamant de la iml andrej andrej Buna ziua. Bunicii mei, din partea tatalui, au decis sa-mi lase mie casa (bineinteles contract vanzare-cumparare) iar notarul mi-a spus ca ar fi FOARTE ... (vezi toată discuția)
Intrebare crigru crigru buna ziua tuturor !sunt nou in acest forum( si nu numai)asa ca va rog sa imi iertati eventualele greseli ortografice sau intrebarile puerile ,sincer nu vreau ... (vezi toată discuția)