avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul intretinere bloc nou!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul intretinere bloc nou!

M-am mutat acum 4 luni intr-un bloc nou construit. Pana in luna mai (inlcusiv), plateam asa numita intretinere la constructor (inca mai are cateva apartamente nevandute, deci pe numele lui), cand, subit, a aparut o doamna administrator (numita mai jos DA :) ), care a afisat o lista de intretinere pe luna mai si iunie (pe la mijlocul lunii iunie) - eu deja platisem pe luna mai, dar nu primisem chitanta niciodata - motiv pentru care am mai platit inca o data luna mai si restul pentru luna iunie.
Acum incepe balamucul: pe acele 2 luni, a trecut din burta consumul de apa (doar apa rece - fiecare apt are centrala proprie) - 10mc pt 2 luni. N-am zis nimic. Pe luna iulie, cu toate ca i-am dat citirea apei, a trecut tot de la ea, 22mc - ulterior nu a stiut sa imi explice de unde a trecut atata apa la 1 pax, i-am cerut sa imi dea biletelul inapoi si a zis ca nu il mai are... Pe langa faptul ca a trecut atatia mc, a reiesit un calcul de 6 lei/ mc... Ceea ce mi se pare enorm... Nu sunt trecute nicaieri pierderi, dar ea zice ca fura constructorul. I-am cerut sa vina sa citeasca apa... Daca am consumat in 4 luni 35 mc apa, cum as fi putut consuma intr-o singura luna 22???
Apoi am rugat-o sa imi explice cum se face plata intretinerii, habar nu are ca "le calculeaza sotul ei"... Pana la urma i-am refuzat plata. M-a amenintat ca vorbeste la apa nova sa imi taie apa :))... Cred ca e si putin nebuna, saraca... Si, treaba e ca mai multi locatari se indoiec de corectitudinea DA, insa nu are nimeni chef sa zica nimic, suntem toti tineri, n-avem chef de scandal samd.
Eu as face contestatie in scris la presedintele asociatiei, insa este plecat din tara de 2 saptamani (inainte de afisare) si mai vine peste alte 3 saptamani... O sa apar restanat si cu penalitati si nu mi se pare corect...
In plus, eu cred ca asociatia asta de locatari nici nu exista legal, caci chitanta care am primit-o pentru prima si ultima data cand platesc la DA, este blanc, fara stampila, fara nimic, nu este personalizata...
Am crezut ca daca mut in bloc nou, cu vecini de varsta mea scap de astfel de imprejurari, insa...:((
Va multumesc tuturor celor care au rabdare sa citeasca si sa raspunda polologhiei mele! Asadar, ce pot face???
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 17:19, 20 Octombrie 2015
pai, asociatia se infiinteaza de locatari cu adunare generala, vot, semnaturi.....deci daca nu ati avut asa ceva nu prea aveti asociatie.....mergeti la Primarie si intreabati daca au inregirtata asa ceva sau macar administrator pentru acel imobil....

privitor la consum mergeti la APA nova aveti tot dreptul si intrebati ce consum este pentru intreg imobilul, .cum se calculeaza......

si in functie de raspunsuri veti actiona
Ma gandeam eu ca am dreptate cu asociatia de locatari... o tampenie...
Cat despre banutii mei, alta cale in afara de a merge la Apa Nova, nu exista?O pot "forta" putin pe distinsa DA sa imi dea mai multe explicatii??? X-(
Multumesc, din nou
1-dovada achitarii obligatiilor aferente intretinerii,in cadrul si de catre asociatia de proprietari se realizeaza si se probeaza prin chitanta de plata ,personalizata care poarta stampila persoanei juridice emitente.
2-Avand in vedere ,mentiunea dvs conform careia condominiumul este nou,partial locuit,pentru infiintarea si inregistrarea asociatiei de proprietari se impune aplicarea prevederilor
L nr 230/2007art 5 Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat acea de locuinta,din cadrul unei cladiri.Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal,anexa la acordul de asociere

3-Pe viitor asigurati-va ca sumele achitate ca si cota intretinere,va sunt justificate prin chitanta legal emisa ,inclusiv purtatoare de stampila
4 -Pentru solutionarea situatiei cu mc apa ,
HG nr 1588/2007 art 12 A d)proprietarii au drepturi -sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si eventual ,sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari ,in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata.Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la cotestatie in termen de 7 zile

Pentru a va incadra in termenul legal prevazut expediati contestatia prin posta cu confirmare de primire.Model de contestatie gasiti pe forum pagina principala modeldecerere.ro.
Pentru alte informatii reveniti cu precizari
~ Conținut șters la cerere ~
Pot sa va spun din experienta personala ca nu aveti nici o cale sa o fortati pe DA sa va arate calculele daca nu vrea. Faptul ca nu vrea arata ca nu sunt corecte.
Intr-adevar legea spune ca administratorul este obligat sa arate calculele dar nu exista nici o pedeapsa prevazuta daca nu vrea sa o faca.
Singura cale care va ramane este sa o dati in judecata pe ea si, daca exista, asociatia de propietari.
Dar sa stiti ca procesul dureaza foarte mult.
Mai mult, cheltuielile de judecata le va plati asociatia si nu madam DA sau presedintele asociatiei, deci, daca deschideti singur procesul veti avea probleme cu vecinii. Solutia cea mai buna ar fi sa dati toti in judecata asociatia si pe DA.
Presupun ca atunci cheltuielile de judecata vor ramane in sarcina celor ca nu au deschis proces (adica DA si presedintele). In aceasta privinta intrebati un avocat.
Ca sa puteti grabi procesul invocati faptul ca in procesele dintre angajator si angajat angajatorul trebuie sa isi dovedeasca drepatatea, deoarece toate actele sunt la el. Aici este o situatie similara, toate actele sunt la asociatie/administrator.
Deci ii obligati practic sa vin cu actele, altfel vor fi considerati vinovati.
Solicitati si o expertiza contabila in ceeace priveste calculul la apa rece. Expertul numit va reface calculele asociatiei pentru a le verfica corectitudinea.
Totul este sa actionati cat mai repede.
Multa rabdare si bafta.

Alte discuții în legătură

Probleme cu administratorul de bloc.... ANTONIA_B ANTONIA_B Buna ziua! Am o rugaminte mare la dv si as vrea sa ma puteti sfatui ce ar trebui sa fac cu intretinrea de la apartam meu ca eu refuz sa platesc ce nu am ... (vezi toată discuția)
Consumul de apa raspunsuri raspunsuri Buna ziua, 1.S-a afisat lista de plata si scrie : \\\\"va rugam sa cititi apometrele in data de.......,in caz contrar consumul va fi de 10mc/pers. apa calda ... (vezi toată discuția)
Probleme asociatie de locatari RoxanaCAR RoxanaCAR Buna seara. Locuiesc intr-un bloc de 5 ani. In acest timp , am achitat listele de plata fara a verifica nimic din ce este inscris pe ele,dar cineva din familie ... (vezi toată discuția)