avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Colaborare persoana juridica cu platforma Upwork
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Colaborare persoana juridica cu platforma Upwork

Salut!

Nu stiu daca pana acum s-a mai intalnit cineva cu aceasta problema, dar sper ca cineva de aici sa ma poata ajuta.
De ceva timp desfasor activitate de freelance pe platforma Upwork. Pana de curand totul se desfasura pe persoana fizica. In momentul de fata imi solicita entitate juridica pentru a putea continua colaborarea.
In paralel sunt sofer partener Uber, cu care imi desfasor activitatea printr-o entitate juridica (SRL - neplatitor de tva, inregistrat in ROI).
Am incercat sa ma inregistrez in platforma Upwork completand datele firmei mele, cu codul fiscal de pe certificatul fiscal, cel de neplatitor de tva, dar mi-a fost refuzat de platforma, motivand ca pe link-ul [ link extern ] .

Teama mea este urmatoarea. Cei de la Uber, imi emit facturi pe ambele coduri fiscale. Factura pentru clienti / pasageri este emisa pe codul fiscal, iar ei, pentru comisionul ce mi-l opresc, emit factura pe codul de tva ROI. Pentru comisionul respectiv, eu lunar platesc TVA.
Daca in platforma Upwork as completa codul de tva ROI, ar urma ca eu sa platesc TVA pentru fiecare factura emisa? Din pacate spre deosebire de Uber, Upwork nu ofera posibilitatea de a completa ambele coduri fiscale, si de a emite facturile diferentiat. In alta ordine de idei, pot completa acel cod in platforma, codul de tva ROI, tinand cont ca Upwork este o firma din SUA si nu din interiorul comunitatii?
In acelasi timp, pe facturile pe care ei mi le emit pentru comisionul oprit de ei, in momentul de fata apare VAT 19%. Spun ca daca ma inregistrez cu entitate juridica nu vor mai adauga acei 19%.
Cei de la firma de contabilitate cu care lucrez mi-au spus ca nu am nicio treaba de codul de tva roi, si ca ar trebui sa lucrez cu ei cu codul fiscal si atat.
Ce ma puteti sfatui?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: petre1981 , utilizator 03:55, 15 August 2019
De ce nu va inregistrati ca platitor de TVA pe CUI? Va trebui sa facturati pasagerilor Uber cu TVA, dar nu veti mai colecta TVA din Upwork. Care TVA e mai mare?

De ce nu faceti o noua SRL pentru Upwork, platitoare de TVA?

Puneti in balanta si decideti ...
In primul rand doresc sa multumesc pentru raspunsul prompt.

Daca m-as inregistra ca platitor de TVA pe CUI, la tariful actual, Uber ar deveni neprofitabil.
Inainte de a face o noua SRL platitoare de TVA pentru Upwork am zis sa intreb, am crezut ca poate exista vreo metoda prin care sa pot colabora cu ei pe actuala firma.
Din raspunsul dumneavoastra sa inteleg ca nu exista o metoda de mijloc, prin care sa le impac pe amandoua pe aceasi firma?

Multumesc
Buna, Sunt Raluca si eu am un SRL si prestez servicii pe Upwork. Eu m-am inscris pe Upwork cu codul de ROI. (nu cu CUI-ul) si a fost acceptat de ei. Acum nu mai platesc TVA la facturile emise de ei pentru fee-ul de pe Upwork. Dar trebuie sa platesc acel TVA in Romania. (este exact acelasi lucru ce zici tu cu Uber). Nu am scapat de el. Tot il platesc. Inainte sa pun codul de TVA pt UE acolo mi se emiteau facturi cu TVA pt fee-urile Upwork, acum facturile resp nu mai au TVA. Ai zice, ok dar de ce sa fac asta ca tot platesc TVA. Raspunsul este ( ca si eu am intrebat contabilul meu) ca sa nu iau eu amenda in Romania ca prestez servicii in UE. Upwork desi firma US are cod de TVA in UE....EUblabla....este inscris pe facturile lor.
Mai nou ofera si facturi pentru partea de suma incasata de la client (inainte nu aveam factura pentru asta pe platforma)
Si eu mi-am pus aceleasi intrebari ca si tine si dupa lupte ... am aflat ce e mai sus. Daca nu e clar ce am zis ma poti gasi sa vorbim mai multe, prin ralluideas.com, este site-ul meu.
M-as bucura sa schimbam impresii despre freelancing. Tot respectul pt Uber.
p.s. nu toti contabilii au expertiza pe speta de UE, ROI, tranz internationale online, din pacate.
Multumesc Raluca!

La aceasi solutie am ajuns si eu. Noroc cu firma de contabilitate care era obisnuita cu astfel de probleme de la Uber, altfel mi-as fi batut putin capul. Intr-adevar, multi contabili nu prea au idee de ROI si tranzactii in UE si afara, pentru ca nu s-au intalnit cu asa ceva pana acum.
Bună dimineața! Doresc contabil care cunoaște despre activitatea Uber.
1) Am înființat SRL, neplatitor de tva și doresc să știu dacă e ok să angajez mai mulți șoferi pentru a face Uber și să trec plătitor de tva sau să mă limitez la 4-5 șoferi să nu depășesc pragul și să rămân neplatitor de tva?
2) Contractele de munca și bonurile de combustibil sunt principalele cheltuieli, dar câte bonuri de combustibil cât % pot să bag la cheltuieli?
3) Deci cum deduc tva, e ok să trec plătitor de tva, prestând doar această activitate și să fiu legal și corect în contabilitate? Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa prestari servicii freelancing / depasire plafon tva dorincornea dorincornea Am un PFA la norma de venit (cod CAEN 6202) si prestez servicii de consultanta IT exclusiv printr-o platforma online de intermediere pentru servicii de ... (vezi toată discuția)
Monografie servicii uber mary_catalina mary_catalina Buna dimineata, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: O microintreprindere neplatitoare de TVA are cod special de TVA intracomunitar pentru ... (vezi toată discuția)
Cum se inregistreaza in contabilitate factura si ce obligatii declarative sunt? marcelabogatean marcelabogatean Buna ziua, Sunt freelancer , PFA impus in sistem real , platitor de TVA prin depasire plafon . Platforma Upwork emite in numele meu o factura de comision ... (vezi toată discuția)