avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz constituire Asociație de proprietari de către ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz constituire Asociație de proprietari de către administrator

Buna seara
Va aduc la cunostinta urmatoarele probleme
Suntem o asociatie de locatari fara presedinte, fara comitet executiv, un cenzor care l-a numit administratorul si care nu verifica lista de intretinere, doar o semneaza, dovada este o lista afisata unde am descoperit ca mi s-a pus mai mult la plata cota indiviza fata de cei care au aceeasi suprafata ca mine in apartament.
Administratorul, un om in varsta de vreo 70 de ani manipuleaza locatarii din asociatie sa refuze participarea la adunarea generala spunandu-le ca daca ne vom constitui in asociatie de proprietari, costurile vor fi mai mari pe lista de intretinere. Oamenii ii dau crezare pentru ca sunt multumiti de suma afisata care o au de plata. Mentionez faptul ca pe lista de intretinere apare salariu +impozit admunistrator, dar dumnealui nu plateste impozit nu are contract cu asociatia, nu are conventie civila pentru ca nu suntem personalitate juridica etc, nu se supune fiscalitatii. Dumnealui nu plateste cota indiviza respectiv salariul pentru dumnealui spunand ca nu are cum sa-si plateasca el salariul. Din 30 de apartamente vreo 7 sunt inchiriate fara contract de inchiriere si nu le convine sa ne constituim in asociatie de proprietari, administratorul bagandu-le in cap ca asta ar fi urmatorul pas catre politie. La prima convocare au fost prezenti doar 9 proprietari din care 3 erau impotriva constituirii, alegerii presedintelui si comitetului executiv.
Am afisat a doua convocare dar se rup afisele de catre persoane rau intentionate si nu stim cati vor mai veni. Mie mi-au spus ca imi rup picioarele daca ma mai prinde ca le pun afise pe pereti. Spuneti-mi va rog ce am putea face sa scapam de acest administrator. Nu-mi spuneti sa apelez la Primaria de sector pentru ca nu rezolvam nimic cu acestia intrucat au relatii in primarie. Va multumim din suflet
in ce sector sunteti ?
In sectorul 3
Convocarea proprietarilor se poate face si prin tabel nominal.
Constituiti un grup de initiativa din persoane care doresc ca activitatea din asociatie sa se desfasoare legal.
Trebuie sa aobtineti acordul a 50% +1 dintre proprietari sa transformati asociatia de locatari in asoc de proprietari.
Cei care au proprietatile inchiriate faceti-i sa inteleaga ca asociatia nu are rolul de a sesiza autoritatile daca nu au contracte de inchiriere ci acela de a administra partile comune.
Dupa constituirea asociatiei puteti schimba administratorul cu unul atestat sau cu o firma de administrare.

art. 23
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.


Art. 6-HG1588
(3)Adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari este legal intrunita in cvorumul prevazut la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 230/2007.
(4)Acordul privind infiintarea asociatiei de proprietari se obtine cu votul a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si ai spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din cadrul cladirii, scarii sau tronsonului respectiv, dupa caz.
(5)Daca nu este intrunit cvorumul prevazut la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 230/2007, o noua convocare va avea loc, dupa cel putin 5 zile de la data primei convocari. In cazul in care nici la a doua convocare nu se poate realiza acordul de asociere din lipsa cvorumului, se face o a treia convocare, dupa cel putin 5 zile de la data celei de-a doua convocari. Dupa a treia convocare a adunarii generale de constituire, acordul de asociere se considera realizat, sub conditia exprimarii vointei de asociere, consemnata in tabelul nominal, anexa la acordul de asociere, a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor.

Puneti-va la punct cu legislatia specifica asociatiilor de proprietari si veti reusi sa ii convingeti pe proprietari daca le prezentati avantajele constituirii in AP.

Legea 230/2007
[ link extern ]

HG1588/2007
[ link extern ]

Avantaje AP

[ link extern ]

[ link extern ]
In primul rand , exista o lege cu privire la infiintarea Asociatilor de Proprietari L 230 / 2007 si normele ei de aplicare.
Nu conteaza daca sunt prezenti majoritatea proprietarilor, se reconvoaca si atunci nu conteaza cati sunt prezenti, important este sa obtineti semnaturile pe un tabel a jumatate plus unu dintre proprietari care sunt de acord cu infiintarea asociatiei.
Administratorul nu hotaraste el de capul lui ce se intampla in cadrul asociatiei, v-a exista un comitet executiv pentru asta.
La salariul administratorului trebuie sa contribuie si el, daca nu era el si era altcineva?
Intradevar costurile vor creste putin dar aveti si avantaje.
Daca sunt restantieri cine ii poate chem in instanta, proprietarii?
Relatia cu furnizorii cine o asigura daca nu este asociatie?
Daca administratorul nu mai poate sa-si desfasoare activitatea, cine hotaraste schimbarea lui?
Faptul ca sunt inchiriate apartamente este un argument in plus sa fie infiintata asociatia care poate sa aiba mai multa grija de spatiile comune, in rest fiecare face ce vrea cu apartamentul lui, cu conditia sa respecte regulile de convietuire linistita din comunitate.
Pentru amenintari exista politie si va recomand sa nu va lasati intimidat!
Succes
@florentinaza
1-Persoana care exercita atributiile de administrator de imobil,detine atestat profesional ?
2-
Dumnealui nu plateste cota indiviza respectiv salariul pentru dumnealui spunand ca nu are cum sa-si plateasca el salariul.

Nu are legatura cota indiviza cu obligatiile fiscale la stat
3-Vi se elibereaza documente justificative pentru sumele percepute lunar in contul intretinerii ?
Daca intentionati sa inlocuiti administratorul de imobil,dar acesta din ratiuni personale refuza sa respecte dispozitiile in vigoare si amiabil nu puteti solutiona,nu puteti rezolva problema decat prin intermediul autoritatilor
4-
Nu-mi spuneti sa apelez la Primaria de sector pentru ca nu rezolvam nimic cu acestia intrucat au relatii in primarie.

Cine au relatii in primarie,atat timp cat faceti vorbire strict la activitatea administratorului de imobil ?
Este greu de crezut ca mai marii primariei sector 3 accepta activitatea unui administrator de imobil care nu detine incheiat raport juridic de munca,nu achita obligatiile catre stat
Sesizati oficial directia corp control din primarie,sesizati ANAF

Alte discuții în legătură

Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
La o asoc.de prop. ce trebuie facut?? Manole Dumitru Manole Dumitru O Asoc. De Prop. nu are organe de conducere de aproximativ 2 ani. Daca un membrul al asociatiei ia singur \"initiativa\", pentru ca nimeni nu vrea sa se ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari Veronica Popescu Veronica Popescu REPREZINT 6 APARTAMENTE DINTR-UN BLOC DE 2 ETAJE. NE-AM HOTARAT SA INFIINTAM ASOCIATIE DE PROPRIETARI INSA NU STIM DACA LA INFIINTAREA ACESTEIA TREBUIE ... (vezi toată discuția)