avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine plătește penalizarea RCA - angajatul sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine plătește penalizarea RCA - angajatul sau angajatorul

Bună. Lucrez la o firmă de transport ca șofer și am avut un mic accident , am lovit o poartă de acces la o fabrica din Franța . Eu le am dat rca , iar patronul ma pune sa plătesc penalizări si bonus malus care o să le suporte in la următoarea reînnoire a rca. Cum pot afla cat o sa fie diferența
? Este corect si legal ? Iar dacă demisioneaz are câștig de cauză in instanța ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 28 Martie 2017
Este corect ceea ce spune angajatorul, numai daca dvs sunteti vinovat de producerea acelui accident.

Diferenta de plata o puteti afla direct de la angajator, cand vi se va solicita plata sumei respecive. In situatia in care considerati ca suma nu este reala puteti cere angajatorului sa va puna la dipsozitie dovada platii RCA - noi si vechi - pentru a vedea diferenta.

Chiar daca incetati c.i.m., raspunderea patrimoniala a dvs exista.

Art. 258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Ultima modificare: Marți, 28 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu acordul partilor eduardsb eduardsb Buna ziua, Am lucrat la un service auto pe partea de vanzari piese, am decis sa imi dau demisia cu acordul partilor pt a-mi continua studiile, iar ... (vezi toată discuția)
Dauna casco aasskkyy aasskkyy Buna ziua. Anul trecut o autoutilitara a intrat in masina mea.Soferul autoutilitarei fiind vinovat . Am reparat masina pe casco-ul meu deoarece mi-au spus de ... (vezi toată discuția)
Decizie cu imputare Georgi109 Georgi109 Dupa 8 ani , lucrand in comert la toate inventarele am iesit cu sold de plus nemaivrand sa mai lucrez in comert pentru ca mi-am gasit de lucru intr-o fabrica ... (vezi toată discuția)