avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Drept la Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Drept la Pensie

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati intr-o problema de pensie:
- in Ro am 12,5 ani lucrati
- in Canada am 20 de ani
-in 2019 am dreptul la pensionare la limita de varsta conform Legii 263/2010 cu toate actualizarile
Intrebari pentru variante posibile:
1) Conform Legii 186/ 2016, as putea "cumpara" 2,5 ani pentru completarea vechimii minime in Romania, pana la 27 aprilie 2017. Ar trebui sa platesc/achit la CASS pentru salariul minim/economie, pentru cele 29 luni ? Care e procedura si daca, financiar, merita efortul?
2) La depunerea dosarului de pensie, in 2019, pot fi adaugati ani vechime, cei 4 ani de facultate studiati "la zi" ? In acest caz ar fi cei 15 ani minim.
3) Este un zvon recent ca, daca ai lucrat legal un nr. de ani, poti beneficia de pensie, tranferata in Ro, la cursul BNR...e ceva adevarat sau...aceleasi "zvoniade"?
Va multumesc frumos pt timpul acordat si un raspuns in asteptare!
Cu stima, V.C.E. :)

Alte discuții în legătură

Pensie pentru vârstnic care nu a lucrat Alin_G Alin_G Bună ziua. Am o mătușă cu doar 2,5 ani vechime în câmpul muncii (vă rog să nu judecați, a avut o situație foarte dificila). În prezent, la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial bureac62 bureac62 Va rog pentru un raspuns avizat.Am 29 de ani si 11 luni lucrati din care 18 ani si 3 luni in grupa a II-a,un an de zile cumparat conform legii 186/2016 si un ... (vezi toată discuția)
Cumparare vechime in munca Popescu Catalin Popescu Catalin Sunt un barbat in varsta de 62 de ani si am o vechime neintrerupta in munca 32 de ani pana in 2012.De atunci nu am mai lucrat nicaieri.Va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)