avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumparare vechime in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumparare vechime in munca

Sunt un barbat in varsta de 62 de ani si am o vechime neintrerupta in munca 32 de ani pana in 2012.De atunci nu am mai lucrat nicaieri.Va rog sa-mi spuneti daca pot iesi imediat anticipat la pensie daca imi cumpar (conform legii promulgate ieri de presedinte) cei 3 ani de vechime care-mi lipsesc intre 2012-2015 ca sa totalizez cei 35 de ani obligatorii pentru pensionarea anticipata.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:43, 20 Octombrie 2016
Potrivit Legii 263/2010 :
- persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

- pensia anticipată parţială se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Asadar :
- pentru pensionarea anticipata va trebuie un stagiu minim de cotizare de 43 de ani.

- pentru pensionarea anticipata partiala va trebuie un stagiu minim de cotizare de 35 de ani. Aici se incadreaza situatia mentionata de dvs.
Daca va cumparati vechime si indepliniti conditia de stagiu complet. fara stagiu asimilat(armata, cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate) atunci veti intra in drepturi de pensie anticipata partiala (cu penalizare) la împlinirea termenului de 6 luni prevăzut de lege.
Asta am inteles eu din legea 186/2016.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata sau de urmas gabrielvisan gabrielvisan Tatal meu face anul acesta 55 de ani. Are 30 ani pe cartea de munca. poate primi vreun fel de pensie? Mama mea are 10 ani pe cartea de munca cu grupa. a murit ... (vezi toată discuția)
Pensionare la 60 ani ? manea_laura manea_laura Buna ziua, Tatal meu vitreg a implinit 60 de ani in luna mai.Are in cartea de munca o vechime de 30 ani,dintre care 20 ani cu grupa a II-a.Nu am reusit ... (vezi toată discuția)
Condiile pensionarii anticipate la barbati ondina_onutz ondina_onutz Un barbat de 62 de ani ,cu o durata de cotizare de 19 ani se poate pensiona anticipat ? In cazul afirmativ, va beneficia de asistenta ( asigurare) medicala ... (vezi toată discuția)