Am nevoie de sfaturi avizate in ce priveste situatia unei cunostine care lucreaza ca sofer pe comunitate si care si-a gasit un loc de munca mai bun la alta firma dar trebuie sa inceapa urgent.
Acum soferul este plecat la lucru si face curse intracomunitare fara intoarcere in tara. Conform conventiei verbale cu angajatorul mai trebuie sa stea inca o luna plecat, urmand ca apoi sa fie adus in tara pentru o perioada de repaus de 3 saptamani.
El si-a sunat patronul si i-a comunicat ca nu mai poate sa stea decat maxim o saptamana dar acesta il obliga sa mai stea in preaviz 3 saptamani, lucrand pe camion in strainatate.
Cum poate rezolva legal situatia avand in vedere ca patronul nu vrea sa ii dea cursa spre casa si ca este amenintat de acesta cu judecata.
Bună ziua
Singura posibilitate este încetarea contractului prin acordul părților potrivit art. 55 lit. b din Codul Muncii.
Dacă în contractul de muncă este prevăzut dreptul la preaviz în situația demisiei trebuie respectat termenul în cazul în care angajatorul nu vrea încetarea prin acord.
Avand in vedere ca in CM este specificat faptul ca angajatorul nu poate trimite in delegatie in strainatate angajatul mai mult de 60 de zile fara acordul acestuia nu poate solicita intoarcerea in tara ?
Poate spune de exemplu ca se simte rau si vrea sa ajunga acasa pentru investigatii medicale ?
Poate invoca starea de boală pentru a se reîntoarce însă în acest caz, dacă își va lua concediu medical sau de odihnă, CIM este suspendat și nu se încheie așa cum precizam mai sus.
Eu nu inteleg totusi, daca legea spune clar ca dupa mai mult de 60 de zile de delegare e nevoie de acordul angajatului, atata timp cat el nu exista care e modalitatea legala ca acesta sa oblige angajatorul sa il aduca acasa ?
Dvs ati intrebat altceva initial.
Peste perioada de 60 de zile, angajatul poate refuza delegarea.
Angajatul se intoarce in tara si isi va da demisia.
Conteaza foarte mult ce scrie in CIM. felul muncii, obiectul muncii etc
Alte discuții în legătură
Mi se cere demisia
poro_coco
Buna ziua,
Am si eu o intrebare. La sfarsitul lunii septembrie m-am angajat la o firma din Brasov ca sofer pentru firma din Italia. Firma din Brasov este ... (vezi toată discuția)