Bună ziua! Suntem șoferi profesioniști. Am avut o problema cu camionul, în sensul ca nu prea am mai avut baterii și am rămas fără încălzirea webasto. Ne-am îmbolnăvit pentru ca ne-am trezit constant în frig. Le-am transmis celor de acasă de nenumărate ori aceasta problema, si au spus da da, fără sa facă nimic. La ultimul mesaj, chiar șeful a sunat sa ne înjure și sa ne ameninte, iar din cauza asta am decis sa venim acasă cu camionul, pentru a putea fi reparat, și noi sa ne însănătoși. Ajunși acasă, șeful a spus ca noi trebuie sa plătim taxele de drum și combustibilul consumat pana acasă. Este legal asa ceva?
Nu aveam nici o cursa în desfășurare. Am stat pe loc 1 saptamana în UK, timp în care am tot amintit care sunt problemele. Au spus ca se repara în Belgia. Am mers, după 1 săptămâna în Belgia, și surpriza, am făcut 2 curse, fără remedierea problemelor. Am stat pe comunitate 4,5 luni. Continuu. Când am plecat, fiind iulie, camionul nu avea probleme cu bateriile. Iar încălzirea functiona
Atat timp cat v-ati putut deplasa dintr-o tara in alta si masina functiona, conditiile de transport vi le-ati asumat.Depinde si ce contract aveti cu angajatorul si ce ati semnat. Puteti solicita eventual plata unor despagubiri daca pe timpul deplasarii ati suportat din banii proprii eventuale reparatii
Ok, înțeleg. Dar de ce pauzele de odihna trebuie sa le efectuam în frig, și sa ne îmbolnăvim, pentru ca el amână o reparație de acest gen. Atâta timp cât e vorba de curse, e ok, cât timp e vorba de sănătatea și integritatea șoferului, nu ii pasa nimănui.
Trebuia sa va prezentati la un medic pentru stabilirea unui diagnostic plus tratament si eventual obtinere concediu medical/ recomandare medicala pentru CM (daca nu erati in tara).
Pentru lipsa sistemului de incalzire care poate duce la imbolnaviri si implicit la concedii medicale puteti sesiza ITM si DJSP din judetul unde este inregistrata firma, in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Se va face o ancheta si firma poate primi amenda contraventionala in baza Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
-art. 7 (1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;