Lucrez intr-un centru comercial si locul in care muncesc este mereu curent si foarte frig. Am cerut de atatea ori sa se rezolve acest aspect si nu vor. Daca te-ai angajat la noi suporta. M-am imbolnavit foarte puternic raceala grava care nu mi-a trecut nici in 2 saptamani. Am cheltuit multi bani pe doctori si pe medicamente. Precizez ca nu imi oferta niciun fel de protectie pe timpul programului de munca. Plec de la munca cu sume foarte mari dupa mine si imi este teama sa nu patesc ceva. Vreau sa stiu daca le pot cere daune morale pentru aceste motive? Si daca da in baza carei legi?
Faceti o sesizare scrisa la angajator si invocati Legea ssm nr. 319/ 2006, pentru respectarea prevederilor:
-art.6 al.(1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
-art.7 al.(1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
In cazul dvs. exista riscul imbolnavirii, datorat conditiilor de lucru existente la locul de munca (curenti de aer, intemperii - eventual lucru in aer liber, temparatura scazuta, etc.).
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii: r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
In cazul dvs., angajatorul trebuie sa va asigure echipament individual de protectie pentru lucru in conditii de frig accentuat si curenti de aer, acordandu-se pauze in timul programului de lucru pentru accederea in spatii incalzite, pentru ca organismul uman sa beneficieze de aceste temperaturi normale.
Puteti sesiza in scris ITM, cu nr. de inregistrare/ data. Se va face o ancheta, se va intocmi un PV de cercetare de catre inspectorul de munca si angajatorul va primi niste masuri obligatorii pentru a a fi indeplinite/ respectate si probabil va fi amendat contraventional.
Daune puteti cere in urma unei actiuni in instanta.
Pentru partea cu banii puteti face o sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data, la politie. Este un aspect pe care nu trebuia sa il acceptati la semnarea CIM si a fisei de post, daca angajatorul nu preciza unde trebuie depusi banii (casieria firmei, persoana instruita si dotata in acest scop, etc.), la terminarea serviciului. Faceti o nota scrisa la angajator, cu nr. de inregistrare/ data in care ii solicitati sa precizeze ce faceti cu acesti bani la terminarea serviciului, inainte de a iesi pe poarta firmei spre domiciliul dvs.