avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Conditiile de munca si imbolnavirea in timpul ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Conditiile de munca si imbolnavirea in timpul programului

Buna ziua,

Lucrez intr-un centru comercial si locul in care muncesc este mereu curent si foarte frig. Am cerut de atatea ori sa se rezolve acest aspect si nu vor. Daca te-ai angajat la noi suporta. M-am imbolnavit foarte puternic raceala grava care nu mi-a trecut nici in 2 saptamani. Am cheltuit multi bani pe doctori si pe medicamente. Precizez ca nu imi oferta niciun fel de protectie pe timpul programului de munca. Plec de la munca cu sume foarte mari dupa mine si imi este teama sa nu patesc ceva. Vreau sa stiu daca le pot cere daune morale pentru aceste motive? Si daca da in baza carei legi?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:37, 2 Februarie 2014
Faceti o sesizare scrisa la angajator si invocati Legea ssm nr. 319/ 2006, pentru respectarea prevederilor:
-art.6 al.(1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
-art.7 al.(1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
In cazul dvs. exista riscul imbolnavirii, datorat conditiilor de lucru existente la locul de munca (curenti de aer, intemperii - eventual lucru in aer liber, temparatura scazuta, etc.).
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
In cazul dvs., angajatorul trebuie sa va asigure echipament individual de protectie pentru lucru in conditii de frig accentuat si curenti de aer, acordandu-se pauze in timul programului de lucru pentru accederea in spatii incalzite, pentru ca organismul uman sa beneficieze de aceste temperaturi normale.
Puteti sesiza in scris ITM, cu nr. de inregistrare/ data. Se va face o ancheta, se va intocmi un PV de cercetare de catre inspectorul de munca si angajatorul va primi niste masuri obligatorii pentru a a fi indeplinite/ respectate si probabil va fi amendat contraventional.
Multumesc frumos.

Se pot cere daune morale sau daune pentru ca mi se pune sanatatea in pericol?

Referitor la banii care plec seara cu ei. Stresul sa nu ii pierd, riscul de a mi se fura!

Multumesc inca odata
Daune puteti cere in urma unei actiuni in instanta.
Pentru partea cu banii puteti face o sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data, la politie. Este un aspect pe care nu trebuia sa il acceptati la semnarea CIM si a fisei de post, daca angajatorul nu preciza unde trebuie depusi banii (casieria firmei, persoana instruita si dotata in acest scop, etc.), la terminarea serviciului. Faceti o nota scrisa la angajator, cu nr. de inregistrare/ data in care ii solicitati sa precizeze ce faceti cu acesti bani la terminarea serviciului, inainte de a iesi pe poarta firmei spre domiciliul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muncesc in frig si curent AuraIacob AuraIacob Buna ziua! Unde trebuie sa fac reclamatie daca nu mi se asigura conditii optime de munca? Lucrez pe galeria unui mare hypermarket din tara si in perioada ... (vezi toată discuția)
Normele privind lucrul la inaltime Vasi94 Vasi94 Buna ziua. O sa trec direct la problema in cazua. in momentul acesta eu lucrez pentru o companie de telecomunicatii care se ocupa cu instalarea serviicilor ... (vezi toată discuția)
Caldura la locul de munca Adryan69 Adryan69 Buna ziua lucrez într-o hală unde se produc anumite piese electrice . Pe lângă masinariile care produc caldura avem si doua cuptoare cu flacăra deschisa ... (vezi toată discuția)