Buna dimineata.In luna mai 2016,a fost constituit un dosar penal pt omor de catre DGPMB.Prin iunie-iulie 2016,in urma unei petitii adresata acestora de catre mine ca fiica a victimei/persoanei decedate,mi-au pus la dispozitie spre consultare dosarul.Dat fiind faptul ,ca la acea vreme cercetarile penale erau in faza incipienta,nu mi-au fost date raspunsuri la multe din intrebarile mele,cu privire la toate circumstantele decesului mamei mele.Mai mult,multe documente din dosar nefiindu-mi aratate pe motiv ca,cercetarea este in curs si nu pot sa-mi arate cuprinsul intregului dosar (declaratii suspect,martori,etc).Desi de atata timp ,expertiza INML inca nu a iesit,interesandu-ma telefonic ofiterul criminalist care se ocupa de dosar mi-a comunicat ca dosarul/cercetarea este actualmente finalizata si nu asteapta decat expertiza.In luna ianuarie 2017 am formulat catre acestia DGPMB,o cerere comunicare stadiu dosar,nici pana la aceasta data nu mi-a fost comunicat un raspuns oficial. 1-Avand in vedere toate acestea,si dat fiind faptul ca dosarul este finalizat,pot formula o cerere de consultare si fotocopiere a dosarului? 1-La acest moment,dosarul si certarea fiind finalizate ,pot solicita expres studierea intregului cuprins al dosarului?1- Sunt obligati legal acestia sa-mi puna la dispozitie inclusiv declaratiile,care nu mi-au fost aratate in faza de inceput a cercetarii penale? Multumesc frumos.
V-ati constituit parte civila in procesul penal?
Puteti sa formulati cererea, aveti mai jos temeiul in drept.
ART. 94 c.p.p.
Consultarea dosarului
#M2
(1) Avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.
#B
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.
#M2
(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.
(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
#B
(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţă cu ocazia consultării dosarului.
(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.
(7) În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.
#M2 (8) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.
Multumesc frumos pentru raspunsurile prompte,clare si detaliate de fiecare data.Nu m-am constituit parte civila,de fapt nimeni nu a pus in discutie acest lucru.Dosarul penal a fost constituit nu in urma vreunei plangeri ale mele,si la sesizarea lor din oficiu.Mama mea a decedat subit si in mod necunoscut in apartamentul unde locuia cu o batrana care o gazduia cu chirie.Initial am cunoscut faptul ca ,a plecat la culcare ok fara a manifesta vreo problema medicala,iar in cursul noptii s-a trezit brusc fiindu-i rau a solicitat ajutor batranei si pana a venit 112 a decedat.Cauza decesului fiind stop cardio-respirator,locul decesului dupa varianta batranei gazde fiind canapeaua din sufragerie.Intrucat am observat o vanataie la gura decedatei,dupa inmormantare am solicitat la inml in scris sa-mi fie comunicat in ce imprejurare s-ar fi putut produce acea vanataie,iar acestia m-au indrumat catre DGPMB,deoarece acestia au un dosar penal in lucru motiv pt care au solicitat o expertiza amanuntita.Am inaintat o petitie acestora,m-au contactat pt declaratii spunandu-mi la acel moment ca cercetarea este pt moarte suspecta.In urma consultarii dosarului ,am descoperit ca de fapt ,toata cercetarea din dosar inclusiv dosarul ,are ca obiect infractiunea de omor.Mai mult,cu aceasta ocazie am aflat din dosar,ca in acea noapte in apartamentul batranei au fost mai multe persoane,fiind gasite la fata locului de catre criminalisti.Cf. datelor din dosar,cadavrul mamei male a fost gasit de fiul batranei,apelul catre 112 a fost efectuat din ap. batranei de catre o cunostinta de familie,aflata si aceasta acolo,iar din plansele foto de la fata locului reiese ca,mama mea a fost gasita in dormitorul ap.,nicidecum in sufragerie,imbracata cu aceleasi lucruri purtate ziua anterioara,iar patul din dormitorul acesteia nefiind deranjat semn ca ar fi dormit in acea noapte.In fine,foarte multe neconcordante in ce privesc faptele si versiunile ,iar in urma consultarii dosarului am ramas si cu mai multe intrebari fara raspuns ,decat am avut initial.Desi atunci,cand am consultat dosarul am solicitat sa cunosc si continutul declaratiei fiului batranei,cel ce a gasit cadavrul mamei mele,dorind sa aflu motivatia acestuia privind vizita in toiul noptii la ap. mamei sale,si mai presus prezenta acestuia in dormitorul mamei mele,unde a descoperit cadavrul.La toate acestea nu am primit raspunsuri,nu mi-au fost aratate declaratiile ,si nici nu era specificat in vreun document ora aprox. a decesului mamei mele.La toate intrebarile mele,anchetatorul criminalist mi-a spus ca voi avea raspunsurile la finalizarea cercetarii penale.Mai mult,am adus la cunostinta anchetatorului ca,la priveghiul mortuar al decedatei s-a prezentat la domiciliul nostru neinvitati ,batrana gazda insotita de fiul acesteia ,fara ca eu sa il cunosc anterior si fara sa am cunostinta la acel moment ca acest individ ,,a gasit" cadavrul mamei mele.Acesta a avut un comportament neadecvat,amenintator ,nefiresc ,manifestand o ura inexplicabila mie la acel moment impotriva decedatei si insistand sa-i prezentam certif. constator al decesului.In urma acestui comportament agasator,hartuitor si deranjant al priveghiului mortuar si al nostru rudelor decedatei,fiind nevoiti sa ii cerem in mod insistent sa paraseasca proprietatea noastra.Concluzia mea, in urma tuturor acestora ,fiind ca acest individ are o mare implicatie in ce priveste decesul subit si neasteptat al mamei mele,manifestindu-mi dealtfel toate acestea in fata ofiterului care se ocupa de dosar.Ca atare,nimeni nu mi-a mentionat constituirea de parte civila ,si nici nu am vreun avocat.Eu ,in nume propriu nu pot face aceste demersuri,privind consultarea si fotocopierea dosarului,acum fiind finalizat?Pt ca sincer,desi se apropie anul de la decesul mamei mele,eu inca nu cunosc circumstantele si imprejurarile ,si multe altele in ce priveste moartea mamei mele.Multumesc frumos,si daca nu cer prea mult lamuriti-ma dvoastra cum este cu constituirea de parte civila in cazul asta.
Inteleg de la dvs ca s-a inceput UP in rem pentru savarsirea infractiunii de omor cu autor necunoscut.
Puteti sa mergeti la organul de UP si sa depuneti o cerere prin care va constituiti parte civila in calitatea de succesor.
Din punctul meu de vedere dosarul nu poate fi nici pe departe finalizat daca nu au primit rezultatul expertizei. In functie de rezultat, ancheta poate merge mai departe sau o sa se dispuna clasarea.
In ultima convorbire tel. cu ofiterul ce se ocupa de caz,am intrebat ca de fiecare data daca a venit expertiza,acesta mi-a raspuns ca inca nu,dar ca dosarul este finalizat,respectiv toate cercetarile,si nu asteapta decat expertiza solicitata pt a o corobora cu materialul din dosar ,si pt a putea inainta dosarul catre parchet.Exact asta a fost exprimarea,ca dosarul este finalizat.In aceste conditii ,pot cere consultarea intregului dosar si fotocopierea acestuia? Am o nelamurire...dat fiind faptul ca acel individ a gasit cadavrul venind acasa la mama sa,,in vizita",in toiul noptii,si prezenta acestuia inca neexplicabila mie,in dormitorul mamei mele,nu face din acesta,un suspect?Comportamentul acestuia la priveghi,precum si interesul exagerat al acestuia de a vedea certificatul constatator al decesului(cauza mortii),in conditiile in care acesta se afla la fata locului la venirea echipei operative.Repet ,eu inca nu cunosc multe amanunte din dosar,pt ca nu mi-au fost aratate ,la toate intrebarile mele,am primit ca raspuns ca voi afla totul la final.Care final?Faptul ca in foto de la fata locului cu decedata,am observat un semn(vanataie)pe corpul acesteia,si intreband anchetatorul mi-a raspuns ca probabil este de la resuscitarea facuta de ambulanta,la care eu i-am spus ca din datele din dosar reiese ca ,ambulanta nu a constatat decat decesul,fara resuscitari ,etc.Acesta din nou,mi-a raspuns misterios,ca voi afla si asta tot la final.Anchetatorul la momentul cand am studiat dosarul,m-a intrebat daca cunosc nr. telefon fix al batranei gazde,sa il dau si dumnealui,la care eu i-am aratat in dosar in pv sau ce era al ambulantei ,era trecut ora si persoana care a efectuat apelul,precum si nr. tel al apartamentului batranei.Se pare ca a omis sa verifice in dosar,sau...cine stie?