avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calitatea de suspect privind infractiunea de omor in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Calitatea de suspect privind infractiunea de omor in cercetarea penala

Buna dimineata.Cu tot respectul ,doresc si eu cateva lamuriri cu privire la calitatea de suspect si cercetarea penala in infractiunea de omor.Victima locuind cu o batrana in apartamentul acesteia ,fiind chiriasa acesteia,victima a decedat in locuinta unde era chiriasa,subit din cauze necunoscute.Ce este dubios,este faptul ca victima decedata a fost gasita de fiul batranei ,care nelocuind acolo a venit in vizita la mama dumnealui in toiul noptii,si dumnealui ,,a gasit cadavrul" in dormitorul pe care victima il folosea.Dat fiind faptul ,ca ; 1-desi in toiul noptii ,victima a fost gasita imbracata in hainele din ziua precedenta;2- a fost gasita in dormitorul acesteia ,rasturnata pe pat orizontal,fara ca patul sa fie deranjat inducand ideea ca a dormit in acea noapte;3- la ora 04.00 dim. nefiind cunoscuta inca ora decesului de catre legisti;4- fiul batranei care ,,a gasit cadavrul" a mers neinvitat la priveghiul funerar al decedatei,la locuinta acesteia unde a cerut familiei sa.i arate certificatul constatator al decesului eliberat de INML;5- la priveghiul funerar al decedatei,la locuinta acesteia ,a manifestat un comportament agresiv verbal,cu multe reprosuri si vadita ura la adresa decedatei ,care decedata ,,a fost gasita" de dumnealui in locuinta mamei sale,amenintator si intimidant cu rudele decedatei aflate la priveghi;6-fiind insotit de batrana sa mama,cu care chiriasa locuia de ani multi,motivand prezenta acesteia la priveghi prin faptul de a.si aduce un ultim regret si omagiu pt decedata,acesta,nu a permis batranei sale mame sa poarte vreo conversatie cu rudele decedatei,deasemeni interzicand si acestora orice discutie cu batrana,insistand ca numai dumnealui poarta discutii. In lumina tuturor acestor fapte si intamplari,acesta,fiul batranei ,nu ii este conferita calitatea de suspect?Tinand cont ca si cercetarea penala a dosarului este facuta pt infractiunea de omor? Cum se desfasoara aceasta cercetare penala de catre org. abilitate in ce priveste suspectul? Ce se poate intreprinde fata de suspect pe parcursul cercetarii penale? multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:11, 12 Octombrie 2016
Art. 77: Suspectul
Persoana cu privire la care, din datele si probele existente in cauza, rezulta banuiala rezonabila ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se numeste suspect.
Organele statului se ocupa de ancheta penala.

Daca vreti sa existe cenzura incercati sa angajati avocat care sa suprevegheze cum se desfasoara ancheta penala.
Legea va confera acest drept dar sunt foarte putini avocati care se pricep la asa ceva si care efectiv se ocupa de asa ceva deoarece trebuie sa aiba cunostiinte deosebit de vaste in criminalistica si medicina legala.
Este o dubla specializare...si va cam costa...daca nu aveti incredere in organele de stat si vreti o cenzura suplimentara...specializata...

Nici nu stiu daca se merita sa platiti avocat pentru asa ceva intrucat in general se descurca bine cei in drept sa efectueze aceste anchete penale...din cate am observat eu...
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
mary6 a scris:
Cum se desfasoara aceasta cercetare penala de catre org. abilitate in ce priveste suspectul? Ce se poate intreprinde fata de suspect pe parcursul cercetarii penale?

In afara de ce s-a raspuns anterior in aceasta discutie, as vrea sa fac o completare cu privire la chestiunea competentei dupa materie, respectiv Competenţa procurorului. Astfel:

Articolul 56
(3) Urmărirea penală se efectuează, în mod obligatoriu, de către procuror:
[...]
b) în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 188-191, art. 257, 277, art. 279-283 şi art. 289-294 din Codul penal;

Infractiunea de omor se incadreaza la art.188-189, deci cercetrarea se va face corespunzator.
Multumesc frumos tuturor ,cei care v-ati rapit putin din timpul vostru pentru ,a raspunde problemei mele.Fara a dori sa abuzez de amabilitatea dvoastra,va rog daca se poate ,sa-mi dati cateva sfaturi in ce priveste formularea si redactarea unei cereri de urgentare si solutionare dosar cercetare penala,in aceasta cauza.In ce priveste consultarea dosarului ,am studiat dosarul inca din faza incipienta,bineinteles incomplet la acea data si fara a-mi fi prezentate declaratiile tuturor celor aflati in locuinta de unde a fost ridicat cadavrul,la cercetarea la fata locului de catre organele abilitate,insa multe alte aspecte din dosar nu mi-au fost facute cunoscute si puse la dispozitie,motivand dumnealor ca ,data fiind inca in desfasurare cercetarea penala,legea sau regulamentul ,nu permite sa-mi fie prezentat tot continutul dosarului.Mai mult,dumnealor au spus ca asteapta rezultatele tuturor testelor si analizelor solicitate INML-ului.La foarte multe probleme ridicate de mine,nu mi-au raspuns ,spunandu-mi ca o sa aflu tot ce ma intereseaza la finalizarea dosarului,respectiv cand vor fi eliberate rezultatele de la INML .De 4 luni de zile ,periodic iau legatura telefonic cu cei ce se ocupa de acest caz,insa de fiecare data data mi se spune ca inca nu au venit rezultatele/probele,si totul stagneaza.Referitor la angajarea unui avocat ,in ce priveste aceasta speta,situatia financiara precara,nu-mi permite angajarea unuia.Ca atare ,data fiind situatia de fata expusa aici ,va rog sa ma indrumati in a formula aceasta cerere de urgentare a cercetarii penale si totodata aflarea mersului anchetei/cercetarii penale pana la aceasta data.Multumesc frumos.Cu deosebit respect.
Nu se poate urgenta pana nu le vine expertiza de la IML.
Este posibil sa existe o problema legata de plata expertizei de către stat.
Nu v-au spus ca aceasta este o problema?

Studierea dosarului o puteți face în urma unei cereri.
Sa aflați stadiul cercetărilor tot în urma unei cereri veți primi un răspuns.

Alte discuții în legătură

Consultare si fotocopiere dosar penal mary6 mary6 Buna dimineata.In luna mai 2016,a fost constituit un dosar penal pt omor de catre DGPMB.Prin iunie-iulie 2016,in urma unei petitii adresata acestora de catre ... (vezi toată discuția)
Moarte suspecta marius69 marius69 Cum pot redeschide cercetarea penala a dosarului de moarte suspecta a tatalui mei ? Am facut plangere penala de moarte suspecta ,in ancheta organelor de ... (vezi toată discuția)
Termen stadiu de cercetare penala Narcisa_ Narcisa_ 1) De la data depunerii unei plangeri penale, organul de cercetare penala are un termen anumit pentru solutionare a cercetarii penale? In cat timp trebuie sa ... (vezi toată discuția)