avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calitatea de suspect privind infractiunea de omor in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Calitatea de suspect privind infractiunea de omor in cercetarea penala

Buna dimineata.Cu tot respectul ,doresc si eu cateva lamuriri cu privire la calitatea de suspect si cercetarea penala in infractiunea de omor.Victima locuind cu o batrana in apartamentul acesteia ,fiind chiriasa acesteia,victima a decedat in locuinta unde era chiriasa,subit din cauze necunoscute.Ce este dubios,este faptul ca victima decedata a fost gasita de fiul batranei ,care nelocuind acolo a venit in vizita la mama dumnealui in toiul noptii,si dumnealui ,,a gasit cadavrul" in dormitorul pe care victima il folosea.Dat fiind faptul ,ca ; 1-desi in toiul noptii ,victima a fost gasita imbracata in hainele din ziua precedenta;2- a fost gasita in dormitorul acesteia ,rasturnata pe pat orizontal,fara ca patul sa fie deranjat inducand ideea ca a dormit in acea noapte;3- la ora 04.00 dim. nefiind cunoscuta inca ora decesului de catre legisti;4- fiul batranei care ,,a gasit cadavrul" a mers neinvitat la priveghiul funerar al decedatei,la locuinta acesteia unde a cerut familiei sa.i arate certificatul constatator al decesului eliberat de INML;5- la priveghiul funerar al decedatei,la locuinta acesteia ,a manifestat un comportament agresiv verbal,cu multe reprosuri si vadita ura la adresa decedatei ,care decedata ,,a fost gasita" de dumnealui in locuinta mamei sale,amenintator si intimidant cu rudele decedatei aflate la priveghi;6-fiind insotit de batrana sa mama,cu care chiriasa locuia de ani multi,motivand prezenta acesteia la priveghi prin faptul de a.si aduce un ultim regret si omagiu pt decedata,acesta,nu a permis batranei sale mame sa poarte vreo conversatie cu rudele decedatei,deasemeni interzicand si acestora orice discutie cu batrana,insistand ca numai dumnealui poarta discutii. In lumina tuturor acestor fapte si intamplari,acesta,fiul batranei ,nu ii este conferita calitatea de suspect?Tinand cont ca si cercetarea penala a dosarului este facuta pt infractiunea de omor? Cum se desfasoara aceasta cercetare penala de catre org. abilitate in ce priveste suspectul? Ce se poate intreprinde fata de suspect pe parcursul cercetarii penale? multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:11, 12 Octombrie 2016
Inca ceva;,,suspectul" ,cel ce a gasit victima/cadavrul ,fiul batranei ce o gazduia pe chiriasa decedata,este angajat M.A.I,tocmai de aceea imi este oarecum teama ca aceasta cercetare penala si implicit intreg dosarul, se va tergiversa ... Tinand cont ca ,la momentul studierii dosarului ,am vazut si citit multe neconcordante ,cum ar fi; -ora decesului necunoscuta;- un p.v. de constatare incheiat la cercetarea la fata locului ,indica ora 06.00 ,stearsa si modificata pe p.v. desi cadavrul a fost ridicat de catre legisti la ora 04.30 ,de fata fiind o ruda de gr.I a decedatei;-declaratia batranei gazde in ce priveste felul cum si unde a decedat chiriasa,fiind in totala contradictie cu plansele foto efectuate la fata locului,anume; batrana declara ca ,chiriasa a plecat la culcare in dormitor fiind ,,bine- mersi",in toiul noptii s-a trezit venind in sufragerie agitata cerand sa fie chemata ambulanta ca moare,s-a asezat pe canapeaua din sufragerie si a murit ,,ca un pui de gaina".Foto de la fata locului,arata clar ca ; chiriasa a fost gasita moarta in dormitorul pe care acesta il ocupa,de-a latul patului,patul nefiind deranjat indicand ca respectiva a dormit ii acea noapte pe el,articolele de imbracaminte erau cele purtate ziua anterioara decesului,efectele personale incarcatorul telefonului si sorţul erau asezate langa ea pe pat,apelul catre 112 a fost efectuat de o alta persoana ,prietena de familie cu batrana,in acea noapte alandu-se mai multe persoane de fapt in acel apartament,iar cel mai dubios este faptul ca acel fiu al batranei,care repet nu locuia acolo ,venind in vizita in toiul noptii ,gaseste cadavrul decedatei in dormitorul acesteia.Eu problema asta nu o accept,daca a venit in vizita la batrana sa mama,ce cauta in dormitorul chiriasei?Iar batrana de ce declara altceva ,decat cele gasite si fotografiate la fata locului de catre criminalisti si legist? Aceste aspecte si multe altele ,nu mi-au fost facute cunoscute de catre cei ce ancheteaza,mi-au spus ca la final voi afla.Va rog frumos,ajutati-ma cu niste lamuriri,idei,sfaturi...Multumesc.

Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Va rog un model de cerere aflare stadiul cercetarilor,daca se poate ,ajutati-ma sa o formulez.Dosarul ,asa cum am mai spus ,l-am studiat la aprox. 2 saptamani dupa deces,in urma unei cereri,tot atunci mi-au adus la cunostinta si aspectul cu plata expertizei solicitata la INML ,ca va dura si din acest pct. de vedere,etc...dar totusi,nu-mi este clar de ce nu mi-a fost facut cunoscut tot continutul dosarului de cercetare penala,de ce multe raspunsuri la intrebarile mele ,desi le au cei ce se ocupa de ancheta,nu mi le fac cunoscute,imi tot spun sa astept finalizarea dosarului ,asa prevede vreo lege?Fiind ruda de gr.I ,nu-mi este permis sa stiu tot in amanunt ,continutul dosarului,cercetarea si desfasurarea anchetei?
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2016
Gabriela Mihai, Avocat
Dvs. ca succesor al persoanei vatamate, va puteti constitui parte civila in procesul penal.

In aceasta calitate, aveti drepturi, intre care :
a) dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale;
b) dreptul de a propune administrarea de probe de către organele judiciare, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
c) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale a cauzei;
d) dreptul de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiţia de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poştă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informaţii să îi fie comunicate;
e) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
f) dreptul de a fi ascultată;
g) dreptul de a adresa întrebări inculpatului, martorilor şi experţilor; s.a.m.d.

In ce priveste depasirea unui termen rezonabil in procsul penal exista dispozitii in codul de pr. pen., respectiv art. 488^1 Contestaţia privind durata procesului penal*.

(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.

(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.

In ce priveste, cererea vizand stadiul cercetarilor, un model arata asa:
(modelul il gasiti pe portalul justitiei)

Cererea persoanei vătămate de a fi informată cu privire la stadiul urmăririi penale

Sediul materiei:
• Art. 81 alin. (1) lit. d) C. proc. pen.

Domnule/Doamna Prim-procuror/Procuror general/Procuror șef,

Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință), în calitate de persoană vătămată în dosarul penal nr. … al …. (indicarea parchetului care instrumentează cauza), în baza art. 81 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., formulez următoarea

CERERE

prin care vă solicit informarea cu privire la stadiul urmăririi penale, ce se efectuează în dosarul penal nr. …, pentru săvârşirea infracţiunii de … (denumirea acesteia) prevăzută de art. … (indicarea textului incriminator), urmând ca aceste date să îmi fie comunicate la următoarea adresă aflată pe teritoriul României … (indicarea acesteia)/la următoarea adresă de poştă electronică/mesagerie electronică … (indicarea acesteia).

Data, Semnătura,

Domnului/Doamnei /Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria …/Tribunalul … /Procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel …/Înalta Curte de Casație și Justiție/Procuror șef al DNA/DIICOT
Multumesc frumos pt eficienta , amabilitate,precum si pt. sfaturile si indicatiile cu art. si legi ,totul bine explicat.Aceasta cerere poate fi adresata si Org. Cerc.Pen. respectiv Serviciului Omoruri ,cei ce fac cercetarea penala? Desi ma repet,dosarul inca nu a ajuns la Parchet,se asteapta inca expertiza de la INML.Ofiterul criminalist,mi-a spus ca ,abia dupa sosirea expertizei catre ei,vor inainta dosarul catre Parchet cu propunerea aferenta.Dar pana atunci,eu am inca ft. multe neclaritati in ce priveste cercetarea penala in curs de desfasurare ,deoarece repet,am studiat dosarul si lipsesc foarte multe elemente din dosar.Nu mi-a fost pusa la dispozitie declaratia celui ce a gasit cadavrul,motivarea si argumentarea prezentei/vizitei dlui. in apartamentul mamei sale,si mai precis in dormitorul decedatei,existau ft. multe neconcordante de ore si date din dosar,nu am gasit in dosar raportul medicului legist sosit cu echipa operativa de criminalisti,in raportul/pv intocmit de ambulanta lipsea ora la care a fost apelat serviciul 112,si multe altele...Foarte multe raspunsuri la intrebarile expuse in petitia adresata de mine dumnealor,nu le-am aflat din continutul dosarului,deoarece lipseau sau ,mi-a fost motivat faptul ca deoarece ancheta este inca nefinalizata si in desfasurare,nu imi pot pune la dispozitie tot continutul dosarului,declaratii,etc..,dat fiind faptul ca legea/regulamentul nu permite.Eu,ruda de gr.I ,fiica si succesoare legitima a decedatei,nu am dreptul legal sa cunosc in amanunt ,tot continutul dosarului si absolut tot ce tine de cercetarea penala,chiar daca nu este finalizata? Cu aceasta cerere de aflare si comunicare stadiu cercetare penala,ma pot adresa Org.de cercetare penala sau procurorului?Urmarirea penala nu stiu daca a fost propusa,nu am vazut in dosar nici o propunere sau ordonanta de incepere a urmaririi penale,nu am gasit in dosar nici o referire din care sa rezulte calitatea de suspect a respectivului care a gasit cadavrul.In dosar nu era decat un pv privind cercetarea la fata locului ,completat sumar,unde era specificat faptul ca numitul X a gasit cadavrul decedatei Y venind acasa la mama sa,si in acelasi pv,o relatare sumara a gazdei ,cea cu care locuia victima ,care spune ca decedata a iesit din dormitor si s-a asezat pe canapea in sufragerie si acolo a murit,iar plansele foto arata clar ca victima a fost gasita rasturnata pe pat orizontal ,in dormitor.Deci ft multe neconcordante si multe alte lipsuri in acest dosar,tinand cont ca fiul gazdei ,cel ce a gasit cadavrul este si angajat/lucrator in cadrul MAI,ma face sa am multe temeri si suspiciuni in privinta bunului mers al cercetarii penale.Multumesc anticipat.
O petitie cu privire la solicitarea dvs. puteti adresa oricui, atat organului de cercetare penala, cat si parchetului, insa din continutul modelului de cerere reiese cui trebuie adresata.

Doar ca o parere, va fi greu sa va descurcati singura fara avocat, dat fiind complexitatea.
Articolul 94 - Consultarea dosarului
(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.

Cat priveste termenul rezonabil, Cpp in art 8 - Caracterul echitabil şi termenul rezonabil al procesului penal, stipuleaza ca : Organele judiciare au obligaţia de a desfăşura urmărirea penală şi judecata cu respectarea garanţiilor procesuale şi a drepturilor părţilor şi ale subiecţilor procesuali, astfel încât să fie constatate la timp şi în mod complet faptele care constituie infracţiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil.

Cat priveste contestaţia asupra termenului rezonabil, art 488^1- Introducerea contestaţiei - spune ca :
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
[...]
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
[...]

Ce concluzie desprindeti de aici? Ca de obicei dureaza, si dureaza destul !

Despre competenta, art 488^2 - Competenţa de soluţionare - spune ca :
(1) Competenţa de soluţionare a contestaţiei aparţine după cum urmează:
a) în cauzele penale aflate în cursul urmăririi penale, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă;
[...]

Din pacate, revin cu ce am spus mai sus, este destul de greu sa va descurcati fara avocat in problema expusa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultare si fotocopiere dosar penal mary6 mary6 Buna dimineata.In luna mai 2016,a fost constituit un dosar penal pt omor de catre DGPMB.Prin iunie-iulie 2016,in urma unei petitii adresata acestora de catre ... (vezi toată discuția)
Moarte suspecta marius69 marius69 Cum pot redeschide cercetarea penala a dosarului de moarte suspecta a tatalui mei ? Am facut plangere penala de moarte suspecta ,in ancheta organelor de ... (vezi toată discuția)
Termen stadiu de cercetare penala Narcisa_ Narcisa_ 1) De la data depunerii unei plangeri penale, organul de cercetare penala are un termen anumit pentru solutionare a cercetarii penale? In cat timp trebuie sa ... (vezi toată discuția)