avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsa parti comune ale blocului- se pot cere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsa parti comune ale blocului- se pot cere cheltuieli de incalzire ?

Buna seara.Subsolul blocului este neamenajat ( pamant pe jos cum a ramas de la constructor),tevile sunt izolate ,pe casa scarii caloriferele au fost debransate,nu avem spalatorie sau uscatorie si totusi firma care repartizeaza cheltuielile DE INCALZIRE, solicita bani pt aceste PARTI COMUNE care NU SUNT INCALZITE NICICUM.Fiecare scara are REPARTITOR PROPRIU cu citire radio si DOAR ACEST CONSUM TREBUIE IMPARTIT ! Legal, neexistand instalatii de incalzire (calorifere,registre etc)in subsol si pe casa scarii solicitarea unor sume de bani PENTRU INCALZIREA acestor spatii este un ABUZ din partea firmei.Legiuitorul,atunci cand a facut legea,s- a exprimat "...energie termica folosita la incalzire".Neexistand calorifere,registre care sa fie incalzite ,facturarea de energie termica nu este justificata.
Poate cineva sa -mi spuna daca gresesc ?
Cu stima
Daca asteptati pe acest forum un raspuns de la ANRSC, il asteptati degeaba. Reprezentantii lor nu intra pe acest forum.
Dv. ati pus o intrebare si noi ne-am straduit sa va raspundem.
Iar pe mine m-ati interpretat gresit si, in general, ignorati consumul de caldura prin locurile in care circula agentul termic, ceea ce tehnic este gresit.
Chiar daca nu simtiti caldura, chiar daca o coloana este izolata, un consum, oricat de mic, exista si acesta intra in formula de calcul.

Deci luati aminte, dv. platiti trei categorii de caldura:
- caldura pe spatiile comune - valoare care se imparte pe cota-parte indiviza tuturor apartamentelor. In functie de parametrii luati in considerare la inventarierea instalatiei, asa cum spuneti dv. ca sunt coloane izolate, valoarea poate fi foarte mica, dar exista.
- caldura pe tevile verticale - valoare care se imparte pe cota-parte indiviza tuturor apartamentelor, tinandu-se sau nu cont de faptul ca sunt izolate. Este caldura pe proprietatea comuna (tevile verticale sunt proprietate comuna).
- caldura pe calorifere - valoare individuala.
Diferenta de procent la partea comuna se explica astfel: la blocul cu 7,21/6,5 nu exista repartitoare si nimeni nu doreste sa limiteze consumul individual. Procentul este determinat prin SET. ( Suntem gospodari si avem grija sa economisim, mai corect ar fi, sa nu risipim, Prin hotararea AG: Se reduce debitul pentru temp.ext intre 0-10 grade,iar peste 10 grade, se inchide furnizarea pe timpul zilei. Totodata, caldura pe casa scarii unde sunt 11 calorifere, se deschide de jos in sus, in functie de frigul de afara, astfel incat, cel mai mare pret/mp incalzit, costul pe care facem noi analizele, in ianuarie 2017 este de 3,49lei/mp incalzit/util , in conditiile in care temp. in apartamente NU scade sub 23-24 grade.)
In blocul de alaturi, cu repartitoare strasnic de bine inchise in apartamente de locatarii economi, situatia pe de-a dreptul grotesca: 4,21lei/mp util, din care 48% este consum individual si 52% consum comun!! Caci, vorba aceea, agentul termic tot intra in instalatie, ca-l platesti pe cheltuiala individuala sau pe parte comuna cam tot aia este. Economia ET cu repartitoarele este doar un deziderat , o utopie. Datele pe care facem analizele economice sunt luate din Nota de consum individual de la ISTA. Aceasta situatie se regaseste la cele 6-7 blocuri fata de care facem comparatiile de consumuri.
Tevile bine izolate sunt doar o masura de a nu se risipi ET, dar nu inseamna ca nu intra in calculul partii comune. L230/2007 si HG 1588/2007, definesc suficient de clar partile comune ale instalatiilor si ale cladirii.
Daca aveti curiozitatea, veti vedea la subsol, in proximitatea contorului, care separa proprietatile si responsabilitatiile, respectiv ale furnizorului si ale proprietarului, in coloana orizontala de incalzire este montata o sonda care masoara temp. agentului termic si o alta sonda o veti regasi pe coloana orizontala de alimentare cu apa rece, cat mai aproape de bransament.
Diferenta intre cele doua temperaturi, alaturi de debit si alti parametri, intra in calculul energiei termice pe care o consumati si, logic, trebuie s-o platiti.
Minime cunostinte de termotehnica nu fac rau nimanui.( Aici erorile si abaterile se exprima in valoare subunitara cu sase zecimale, din care primele patru sunt 0 !! Meserie grea, dar precisa.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Aprilie 2017
dan_crihan, utilizator
Buna seara.Intr-adevar meserie grea !
Multumesc pt raspuns si pt dialogul civilizat.
Cu stima, Nelu Balas
Din L. 230/2007 rezulta obligativitatea obligativitatea proprietarilor de a intretine spatiile comune ,in acest caz obligativitatea se rasfrange asupra locatarilor.
Intrebarea initiatorului topicului a fost daca greseste cand afirma " solicita bani pt aceste PARTI COMUNE care NU SUNT INCALZITE NICICUM" .
In mesajul precedent am aratat considerentele pt care e gresita afirmatia iar temeiul legal se gaseste in 230/2007 .
@NeluBalas,

Stiti unde gresiti dvs. in toata aceasta chestiune?

Pai gresiti ca vorbiti sau cereti pareri unor oameni care nu au nici in clin nici in maneca cu aceste notiune, doar experienta proprie.
Daca aveti o firma care va calculeaza repartizarea costurilor cu incalzirea locuintelor prin repartitoare de costuri, pai acolo trebuie sa mergeti (impreuna cu cei de la asociatie) si sa clarificati toate intrebarile.
Firma, de obicei la inceputul activitatii in asociatia dvs. efectueaza o inventariere "la sange" a tuturor elementelor instalatiei de incalzire din bloc/scara, tocmai pentru a determina si cate procente din total reprezinta instalatie comuna. Daca ziceti ca instalatia dvs. este perfect izolata, in programul de calcul pot fi introdusi factori de corectie (in sensul diminuarii costurilor), functie de grosimea izolatiei, a materialului, a metodei folosite.
Ar fi multe de spus, insa dvs. urmariti aceasta pista si o sa stiti mai multe decat atunci cand ati scris aici pe forum.
Poate ne mai anuntati ce rezultate ati obtinut.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subsolul e de vina? ContSters189595 ContSters189595 buna ziua suntem o asociatie formata din mai multe blocuri unan dintre scari avand repartioare. as dori sa stiu cum se imparte factura radet .ce ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)