avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retragere sindicat conditionata de recuperarea unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retragere sindicat conditionata de recuperarea unui ajutor de inmormantare primit acum trei luni

Buna ziua,
Sotia mea este inca membra in sindicatul asitentilor medicali si are o vechime de 30 de ani in sindicat. In ultima perioada sindicatul nu s-a implicat deloc in rezolvarea unor probleme ale celor ce fac parte din el si sotia vrea sa se retraga. Si-a depus cererea de retragere in scris la reprezentantul sindicatului din unitatea medicala unde lucreaza. Acesta conditioneaza retragerea sotiei de recuperarea unei sume de bani primita de sotie acum trei luni ca ajutor de inmormantare, adica cam peste 6-7 luni sotia se poate retrage. Va intreb acum, aceasta conditionare este legala si daca nu, ce trebuie sa faca sotia pentru a nu mai fi la mana acestui reprezentant al sindicatului? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:36, 2 Aprilie 2017
Conform art.3 alin.3 din Legea 62/2011, nicio persoană nu poate fi constrânsă să facă sau să nu facă parte, să se retragă sau să nu se retragă dintr-o organizaţie sindicală.
O.K. multumesc pentru raspuns. Dar cum poate faptic sotia sa obtina, fara consum nervos si fel de fel de discutii cu reprezentantul sindicatului, decizia sau oricare act care sa demonstreze iesirea ei din sindicat, dupa depunerea cererii de retragere. Este acesta obligat de regulament sau vreo lege sa comunice sotiei decizia sau confirmarea de retragere intr-un interval determinat de timp? Sau trebuie urmata vreo procedura gen adunare generala? Am citit statutul acelui sindicat si in afara de dreptul oricarui membru de a se retrage oricand, nu am gasit alte precizari relativ la vreo procedura speciala.
Sa solicite de la sindicat un document prin care sa i se comunce ca incepand cu data de .... nu mai este membru de sindicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Membrii de sindicat mancipri mancipri In urma unor revendicari adresate in scris conducerii unitatii de catre sindicat, cred ca in urma unor amenintari, conducerea sindicatului a primit o serie de ... (vezi toată discuția)
Retragere salariat din sindicat romeonegoita romeonegoita Sunt salariat la CFR Calatori si doresc retragerea din sindicat, deoarece acesta nu ma reprezinta. (vezi toată discuția)
Probleme sindicat. alexstana1988 alexstana1988 Probleme Sindicat. Buna ziua. De curând, am înființat in cadrul societății un nou sindicat. Toți angajații au făcut cerere de retragere din vechiul ... (vezi toată discuția)