avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Precontract de vanzare-cumparare, probleme cu ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Precontract de vanzare-cumparare, probleme cu promitentul cumparator

Buna ziua.
In urma cu citeva luni am pus o intrebare. Deoarece intrebarea era foarte vaga, era normal ca si raspunsurile pe care le-am primit, cu toata silinta celor care au facut-o si carora le multumesc, sa nu ma lamureasca. Pentru aceasta datele pe care vi le prezint acum sint concrete. Asadar, intr-un precontract de vinzare- cumparare, intocmit la notar scrie asa : "Pretul imobilului este de 80 000 euro, din care se va achita azi prin virament bancar in contul...echivalentul in lei al sumei de 5 000 euro, urmind ca diferenta de 75 000 euro sa se achite astfel: 35 000 euro in termen de 30 de zile de la data finalizarii documentatiei cadastrale de apartamentare a imobilului, nu mai tirziu de data de ..., iar suma de 40 000 euro la data perfectarii contractului de vinzare cumparare in forma autentica dar nu mai tirziu de data de 01.01.2018." Ei bine, toate acestea au fost indeplinite, cumparatorul achitind chiar mai mult (45 000 euro, astfel : 5 000 si apoi 40 000) pina in acest moment. Problema este ca, din ultima discutie avuta cu cumparatorul, se pare ca acesta s-ar putea sa vrea sa renunte la cumparare. Nu este nimic sigur, nu este nici el total hotarit ce va face. In tot acest timp, punindu-i la dispozitie o cheie de la imobilul in cauza, cumparatorul a efectuat o serie de lucrari (tencuit, curent electric, incalzire, etc.). Deci, intrebarea mea, in calitate de vinzator, este : in caz de renuntare, din partea cumparatorului, ce se intimpla cu sumele platite si cu lucrarile efectuate?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: liviu f , utilizator 15:49, 6 Aprilie 2017
Daca motivul pentru care s-a razgandit sa mai cumpere nu este un motiv pe care sa il fi putut prevedea si sa nu depinda de vointa Cumparatorului (si daca as vrea sa vand oricum), as incerca sa il dau in judecata si sa solicit instantei (eventual proband o rea credinta a promitentului cumparator - care s-a razgandit in mod intempestiv) sa il oblige sa imi dea si restul de bani, eu urmand sa ii predau imobilul conform dispozitiilor contractuale.

Daca as prefera sa nu ii mai vand, i-as solicita sa inlature modificarile pe care le-a facut la imobil si sa restituie imobilul la starea in care se afla cand i-a fost predat. (asta pe cheltuiala promitentului cumparator).

Cautati sprijinul unui avocat pentru solutionarea situatiei, avocat care sa aiba in cauza aceasta eventual chiar un rol de mediator in prima instanta (si sa incheiati litigiul pe cale amiabila).

Mult succes!
Va multumesc. Este foarte interesant raspunsul dumneavoastra. Am uitat sa mai citez din precontract urmatoarele : "In cazul in care promitenta vinzatoare nu isi indeplineste obligatiile din prezentul act, sau se razgindeste cu privire la incheierea contractului de vinzare cumparare in forma autentica, va inapoia promitentului cumparator, dublul avansului incasat. In cazul in care promitentul cumparator se razgindeste cu privire la incheierea contractului de vinzare cumparare in forma autentica va pierde avansul achitat" . Asadar, intrebarea mea ramine : ce se intimpla cu sumele platite si cu lucrarile efectuate ? Cum functioneaza clauza prezentata mai sus cu privire la avans? Ce poate fi considerat avans ? Eu sint de foarte buna credinta, banii sint la banca, neatinsi, totusi as vrea sa stiu la ce are dreptul cumparatorul.
Va multumesc.
Logica fireasca a lucrurilor, din ceea ce ati scris aici, este ca avansul este cel de la incheierea antecontractului. Adica cei 5000 euro. Cealalta suma ar fi considerata o rata din pret. Conform clauzei din contract, daca se razgandeste cumparatorul, pierde avansul. Cu privire la lucrarile facute, depinde cum a facut aceste lucrari, el nefiind inca proprietar. Daca a avut acordul dv., va poate solicita contravaloarea lor (materialele si nanopera). Daca nu a avut acordul (desi e greu de crezut, caci nu avea acces in apartament) ati putea refuza plata lor. Poate calculele promitentului cumparator dau pret lucrari=avans, adica isi recupereaza suma de 5000. E greu de dat un raspus exact fara analizarea intregului antecontract si cunoasterea completa a situatiei de fapt.
Exista vre-o clauza/termen in contract privind intrarea in posesia imobilului (predarea-primirea bunului)?
In lipsa unei renuntari scrise (eventual in fata notarului sau avocatului) din partea cumparatorului nu se poate considera ca acesta a renuntat la cumparare decat dupa data de 1.01.2018.
Ati putea avea o discutie clarificatoare cu cumparatorul ca sa vedeti care sunt optiunile lui privind rezolvarea acestei situatii. Ulterior triiteti-i o notificare prin avocat sau executorul judecatoresc prin care sa il informati ca aveti toate actele necesare perfectarii contractului si sa va comunice data si locul unde veti semna contractul.
Un mediator care a deschis procedura medierii pentru un conflict nu poate reprezenta interesul vreunei părți în instanță pentru aceeași cauză. Așadar atenție mare... Mediatorul și avocatul trebuie sa fie persoane diferite. Apelați cu încredere la mediere, iar dacă veți alege un mediator bun, cu experiență, aveți șanse mari de soluționare a disputei cu promitentul cumpărător, fără a mai ajunge în instanță.

Alte discuții în legătură

Avans cumparare - plati in timpul precontractului liviu f liviu f Daca in timpul valabilitatii precontractului cumparatorul face mai multe plati fara a se specifica in precontract care este suma care reprezinta avans, la o ... (vezi toată discuția)
Promisiune vinzare a unei constructii noi ce urmeaza a se intabula furgim furgim Ce sanse sunt sa se anuleze o promisiune de vinzare a unei constructii care nu a fost intabulata in momentul in care s-a facut promisiunea bilaterala de ... (vezi toată discuția)
Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)