avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune vinzare a unei constructii noi ce urmeaza a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune vinzare a unei constructii noi ce urmeaza a se intabula

Ce sanse sunt sa se anuleze o promisiune de vinzare a unei constructii care nu a fost intabulata in momentul in care s-a facut promisiunea bilaterala de vinzre-cumparare?

Astfel am constuit o casa iar in momentul in care mai aveam de finisat exteriorul am gasit un client cu care am facut o promisiune de vinzare- cumparare, mi-a dat jumatate din pret si s-a mutat in ea. Eu mai aveam de terminat exteriorul cladirii si de intabulat cladirea, In promisiune era dat si un termen pina la care trebuia sa termin aceste doua lucruri. Am depasit cu 3 luni data pina la care trebuia sa fac vinzarea din cauza intabularii. Dar asta nu i-a deranjat pe cumparatori. Locuiau deja in casa. In schimb acum cind am terminat si cu intabularea si i-am chemat sa facem la notar actul de vinzare cumparare spun ca nu mai vor sa imi plateasca pretul convenit din cauza ca nu le place cum a iesit exteriorul.Eu consider ca a iesit bine.

Vreau sa le dau banii inapoi, eventual si despagubirea,sa plece din casa si sa scap de ei. Voi incerca sa le explic frumos acest lucru. In caz ca nu ne vom intelege vreau sa stiu ce sanse sunt sa cistig un proces cu ei si sa imi iau casa inapoi?

Nu scrie niciunde in promisiunea de vinzare ca instanta va putea face vinzarea - cumpararea si intabularea constructiei pe numele cumparatorilor daca eu ca si vinzator nu voi semna contractul

Si cum trebuie sa procedez? (e nevoie sa apelez la un executor judecatoresc sau trebuie sa trec prin instanta mai intii?)

In promisiune scrie exact asa


"Subsemnatul vinzator declar:

In cazul in care contractul nu va fi incheiat din cauze imputabile mie eu ma oblig sa restitui promitentei cumparatoare suma platita ca avans si sa ii plateasc in plus suma de 5000 eur cu titlu de despagubiri.

Subsemnatul cumparator declar:

Sunt de acord ca in cazul in care contractul nu va fi incheiat din cauze imputabile mie sa pierd suma platita ca avans"
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:55, 18 August 2008
Si am uiat un lucru - ei s-au pus sa modifice pe cheltuiala lor ceva pereti in interior si au facut ceva investitii. Desi inca nu au devenit proprietari
Urata speta. Daca nu cadeti la intelegere sunt sanse mari sa va judecati destul de mult timp (expertize, contraexpertize pentru a stabili daca fatada corespunde, valoarea investitiilor facute de "cumparatori" etc.) Ar trebui sa va intelegeti cu ei. In cazul in care nu este posibila intelegerea urmeaza sa-i actionati in judecata pentru a-i obliga sa paraseasca constructia (ar trebui sa aveti o dovada ca i-ati convocat la notar pentru a incheia contractul). Problema mare este ca aspectul fatadei va determina din vina cui nu s-a incheiat contractul (adica cine va plati toata "distractia" in cele din urma) Or, asta e de multe ori o chestiune de gusturi (pe care nu e bine sa te bazezi la instanta).
Ma intreb (retoric) de ce nu apeleaza oamenii la consultanta pentru astfel de contracte, pentru care orice avocat ar percepe un onorariu modic si ajung in situatii in care urmeaza sa plateasca onorarii unui avocat poate chiar pentru 1-2 ani ?
Eu unul vreau pur si simplu sa le dau banii inapi. Si sunt dispus sa le platesc despagubirea numai sa scap de ei.
Investitiile facute de ei sunt undeva tot pe la nivelul de 5000 eurdupa cum au spus. Adica sunt dispus sa le dau banii lor inapoi si 5000 euro. Dar nu mai mult. Adica nu as vrea sa platesc si banii lor si 5000 euro despagubire si inca 5000 euro investitii efectuate

,,Pacta sunt servanda", ati consimtit la stabilirea acestor clauze. Sustin varianta domnului av. ubik.

Altfel, vedeti cam cat v-ar costa reamenajarea fatadei - asa cum isi doreste promitentul cumparator, poate fi o suma < 5000 euro? Apoi sa finalizati contractul...
Iar daca spuneti ca ati luat avans jumatate din pret ( 5000 euro), rezulta ca valoare imobilului e una modesta, preferabil e sa va intelegeti fara instanta...
Si daca omul a cheltuit niste bani cu investitii in imobil, poate ca ar fi bine sa va puneti in locul lui...

Catalin

Alte discuții în legătură

Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)
Cumparate teren agricol neintabulat sorinnelupop sorinnelupop Buna ziua, As dori sa cumpar niste terenuri agricole care nu sunt intabulate (proprietarii au doar titluri de proprietate) Exista vreo posibilitate legala ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)