avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune vinzare a unei constructii noi ce urmeaza a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune vinzare a unei constructii noi ce urmeaza a se intabula

Ce sanse sunt sa se anuleze o promisiune de vinzare a unei constructii care nu a fost intabulata in momentul in care s-a facut promisiunea bilaterala de vinzre-cumparare?

Astfel am constuit o casa iar in momentul in care mai aveam de finisat exteriorul am gasit un client cu care am facut o promisiune de vinzare- cumparare, mi-a dat jumatate din pret si s-a mutat in ea. Eu mai aveam de terminat exteriorul cladirii si de intabulat cladirea, In promisiune era dat si un termen pina la care trebuia sa termin aceste doua lucruri. Am depasit cu 3 luni data pina la care trebuia sa fac vinzarea din cauza intabularii. Dar asta nu i-a deranjat pe cumparatori. Locuiau deja in casa. In schimb acum cind am terminat si cu intabularea si i-am chemat sa facem la notar actul de vinzare cumparare spun ca nu mai vor sa imi plateasca pretul convenit din cauza ca nu le place cum a iesit exteriorul.Eu consider ca a iesit bine.

Vreau sa le dau banii inapoi, eventual si despagubirea,sa plece din casa si sa scap de ei. Voi incerca sa le explic frumos acest lucru. In caz ca nu ne vom intelege vreau sa stiu ce sanse sunt sa cistig un proces cu ei si sa imi iau casa inapoi?

Nu scrie niciunde in promisiunea de vinzare ca instanta va putea face vinzarea - cumpararea si intabularea constructiei pe numele cumparatorilor daca eu ca si vinzator nu voi semna contractul

Si cum trebuie sa procedez? (e nevoie sa apelez la un executor judecatoresc sau trebuie sa trec prin instanta mai intii?)

In promisiune scrie exact asa


"Subsemnatul vinzator declar:

In cazul in care contractul nu va fi incheiat din cauze imputabile mie eu ma oblig sa restitui promitentei cumparatoare suma platita ca avans si sa ii plateasc in plus suma de 5000 eur cu titlu de despagubiri.

Subsemnatul cumparator declar:

Sunt de acord ca in cazul in care contractul nu va fi incheiat din cauze imputabile mie sa pierd suma platita ca avans"
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:55, 18 August 2008
Mai exista si reguli juridice in tara asta, intre care cele care reglementeaza imbogatirea fara justa cauza! Cei care au adus o imbunatatire pe banii lor unui imobil pe care nu il obtin in proprietate au dreptul sa ceara inapoierea chetuielilor necesare (ex. reparatii) si utile (ex. diverse instalatii), dar nu si a celor voluptorii (ex. lift aurit, oglinzi pe tavan, etc).
Imbogatirea fara just temei se datoreaza unui fapt juridic licit si voluntar care conduce la sporirea patrimoniului uneia dintre parti in detrimentul alteia, fara nici un temei juridic, in afara oricarui raport contractual. In cazul de fata exista un raport contractual si anume antecontractul de vanzare-cumparare.
Antecontractul nu priveste in niciun fel lucrarile pe care (nu) le pot face beneficiarii antecontractului, deci nu exista suport juridic.
Andreea Lisievici a scris:

catalin_just a scris:

prin antecontractul încheiat între părţi, s-a prevăzut că oricare dintre acestea se poate răzgândi cu consecinţele precizate în antecontract – restituirea avansului plus despagubiri de 500 euro.

Antecontractul prevede o sanctiune, nu un drept, care nu poate inlatura remediile prevazute de lege. Daca un contract ar prevedea ca partea care isi asuma obligatia se poate razgandi apoi (chiar cu plata unei despagubiri) am ajunge la nulitatea acestei clauze pentru lipsa cauzei ;)


Ideea era ca avem o jurisprudenta neunitara in aceasta materie.
E adevarat ca ,doar partea care si-a executat obligatiile poate sa ceara instantei executarea obligatiei de ,,a face" . Altfel, daca avem in vedere principiile ce guverneaza materia conventiilor, parerea mea este ca partile pot conveni sa existe posibilitatea ,,razgandirii". Sunt liber sa inchei contractul pe care il doresc, legea nu ma poate obliga la o anume forma sau continut.
Ce ai spune de ex daca in contract introduc clauza ,,in caz de neexecutare a antecontractului, partile se obliga sa nu solicite instantei o hotarare care sa tina loc de contract"?
Daca vei spune ca nu este posibil, iti voi trimite solutia data de ICCJ.

Catalin
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
ContSters20980, utilizator
catalin_just a scris:
daca avem in vedere principiile ce guverneaza materia conventiilor, parerea mea este ca partile pot conveni sa existe posibilitatea ,,razgandirii". Sunt liber sa inchei contractul pe care il doresc, legea nu ma poate obliga la o anume forma sau continut.

Razgandirea si libertatea contractuala sunt doua lucruri diferite. Prin asumarea obligatiei de a contracta iti autolimitezi libertatea contractuala si nu vad sincer cum ai putea sa prevezi ca te poti razgandi fara sa ajungi la lipsa vointei de a se obliga.

Ce ai spune de ex daca in contract introduc clauza ,,in caz de neexecutare a antecontractului, partile se obliga sa nu solicite instantei o hotarare care sa tina loc de contract"?

Asta e altceva. Cu totul altceva.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)
Cumparate teren agricol neintabulat sorinnelupop sorinnelupop Buna ziua, As dori sa cumpar niste terenuri agricole care nu sunt intabulate (proprietarii au doar titluri de proprietate) Exista vreo posibilitate legala ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)