avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Precontract de vanzare-cumparare, probleme cu ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Precontract de vanzare-cumparare, probleme cu promitentul cumparator

Buna ziua.
In urma cu citeva luni am pus o intrebare. Deoarece intrebarea era foarte vaga, era normal ca si raspunsurile pe care le-am primit, cu toata silinta celor care au facut-o si carora le multumesc, sa nu ma lamureasca. Pentru aceasta datele pe care vi le prezint acum sint concrete. Asadar, intr-un precontract de vinzare- cumparare, intocmit la notar scrie asa : "Pretul imobilului este de 80 000 euro, din care se va achita azi prin virament bancar in contul...echivalentul in lei al sumei de 5 000 euro, urmind ca diferenta de 75 000 euro sa se achite astfel: 35 000 euro in termen de 30 de zile de la data finalizarii documentatiei cadastrale de apartamentare a imobilului, nu mai tirziu de data de ..., iar suma de 40 000 euro la data perfectarii contractului de vinzare cumparare in forma autentica dar nu mai tirziu de data de 01.01.2018." Ei bine, toate acestea au fost indeplinite, cumparatorul achitind chiar mai mult (45 000 euro, astfel : 5 000 si apoi 40 000) pina in acest moment. Problema este ca, din ultima discutie avuta cu cumparatorul, se pare ca acesta s-ar putea sa vrea sa renunte la cumparare. Nu este nimic sigur, nu este nici el total hotarit ce va face. In tot acest timp, punindu-i la dispozitie o cheie de la imobilul in cauza, cumparatorul a efectuat o serie de lucrari (tencuit, curent electric, incalzire, etc.). Deci, intrebarea mea, in calitate de vinzator, este : in caz de renuntare, din partea cumparatorului, ce se intimpla cu sumele platite si cu lucrarile efectuate?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: liviu f , utilizator 15:49, 6 Aprilie 2017
Buna credinta a vanzatorului e sustinuta de fapte (predarea cheii) si prin inscrisuri - promisiunea de vanzare si incasarea ratei .
Buna credinta a cumparatorului e sustinuta de fapte (plata sumelor prevazute in promisiune) dar poate fi infirmata de nerespectarea inscrisurilor (a promisiunii de cumparare) -probabilitate .
Avand in vedere ca cumparatorul a executat unele lucrari inamovibile pe o proprietate care nu-i apartinea ,acestea sunt bun facute si daca convin proprietarului cumparatorul nu va fi obligat sa readuca proprietea in starea de dinaintea efectuarii acestora .
Despre plata acestor lucrari nu poate fi pretinsa decat daca proprietarul (vanzatorul) a cerut efectuarea lucrarilor .
Cat despre sumele incasate trebuie restituite minus o parte pt acoperirea prejudiciului produs - nu ati putut vinde la altcineva de unde si imposibilitatea de a dispune de bunul propriu dupa bunul plac ,de ex . Restituirea se poate face in rate ,in masura posibilitatilor ...
Buna ziua.
In primul rind le multumesc tuturor celor care au scris o parere si, evident, ar fi binevenite si alte sfaturi.
Recapitulind, sa inteleg ca eu stau cam asa :
- desi am facut-o cu buna credinta, nu trebuia sa-i dau cheile de la imobil (spatiu comercial);
- daca, totusi, i le-am dat, nu trebuia sa-i permit sa efectueze lucrari;
- daca se merge pe ideea compensarii avans - lucrari, inseamna ca promitentul cumparator s-a ales cu o lucrare, fara ca aceasta sa fie angajata pe baza unui contract, lucrare din care este foarte posibil sa fi obtinut si un profit; aceasta poate sa o fi facut chiar intentionat (cu smecherie);
Asadar, oricum as lua-o, promitentul cumparator, intentionat sau nu, iese in avantaj, iar eu am cazut de fraier.
Se poate considera si o lucrare necomandata dar depinde de spatiu daca 5000 de euro e o afacere .
Este clar ca este o lucrare necomandata. Permisiunea de a executa lucrari a fost data in baza unei intelegeri numite antecontract. Nu m-am gindit nici o secunda sa pornesc la aceasta intelegere cu o suspiciune. Dimpotriva, am considerat ca-i fac cumparatorului un avantaj oferindu-i posibilitatea ca la momentul semnarii contractului sa aiba spatiul deja amenajat. Bine, in acest moment amenajarile facute nu sint cine stie ce, dar, totusi, sint. Problema este de principiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans cumparare - plati in timpul precontractului liviu f liviu f Daca in timpul valabilitatii precontractului cumparatorul face mai multe plati fara a se specifica in precontract care este suma care reprezinta avans, la o ... (vezi toată discuția)
Promisiune vinzare a unei constructii noi ce urmeaza a se intabula furgim furgim Ce sanse sunt sa se anuleze o promisiune de vinzare a unei constructii care nu a fost intabulata in momentul in care s-a facut promisiunea bilaterala de ... (vezi toată discuția)
Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)