avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... verificare lista intretinere de catre presedintele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

verificare lista intretinere de catre presedintele asociatiei de proprietari

Buna ziua,
Sunt noul presedinte al unei asociatii de proprietari.
Va rog sa-mi spuneti ce verifica presedintele ,la listele de intretinere?
1.Am reusit sa verific totalul facturilor de la furnizori+facturi cheltuieli+salarii+impozit cu totalul intretinerii lunii curente. Aceste totaluri corespund.
2.Nr.total al proprietarilor de pe lista de intretinere.
Este prima mea verificare a listei de intretinere.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:16, 7 Aprilie 2017
Dv. nu verificati nimic, cenzorul verifica.

Dv. va asumati lista de intretinere asa cum apare ea. Sa aiba toate rubricile, sa fie explicita, sa fie semnata de cenzor, sa aiba data de aparitie si data scadenta, sa fie semnata de administrator / contabil, eventual verificati o coloana sau o linie, numarul de persoane din apartamente sa fie corespunzator cu realitatea.

Ultima modificare: Marți, 4 Aprilie 2017
elga50, moderator
sorinimob a scris:
Va rog sa-mi spuneti ce verifica presedintele ,la listele de intretinere?

Poate par pretentios dar avand experienta unui presedinte implicat total in conducerea asociatiei de proprietari, eu consider ca un presedinte trebuie sa stie tot, absolut tot.
Mai clar: sa fie in stare sa faca singur de la cap la coada listele de plata, sa fie in stare sa intocmeasca orice document al asociatiei, sa lucreze cu banca, sa poata tine casieria.... sa poata inlocui oricand administratorul, casierul, contabilul...
Sigur ca toate acestea se pot invata si realiza treptat si nu din momentul alegerii in functia de presedinte.
Este relativ mai usor pentru un presedinte sa faca tot ce am spus mai sus daca inainte de a di ales presedinte, a fost membru in comitet, a fost cenzor al asociatiei...

Primul lucru de invatat ( caci a verifica totalitatea facturilor nu presupune mare stiinta de carte) este repartizarea cheltuielilor pe caprarii: pe persoane, pe proprietate si implicit incadrarea lor pe categorii: cheltuieli cu consumurile individuale(adica, masurabile pe baza de citire contoare pasante de apa, gaze etc), cheltuieli de reparatii/intretinere administrative, pe beneficiari s.a.
Cel mai simplu, vi le poate explica chiar administratorul si cenzorul, care au si ei tot interesul sa va invete, ca apoi sa aiba cu cine lucra.
O sa le intelegeti repede, daca urmariti logica de functionare.
Timp de 20 de ani, de la inceputurile asociatiei, am asigurat cenzoratul, invatand de la un administrator de exceptie, Dumnezeu sa-l ierte, fost profesor universitar, care a si creat programul deliste de intretinere, pe care il folosim si azi, bineinteles imbogatindu-l.
Cand a plecat dintre noi fara niciun avertisment, era sa colapseze asociatia, deoarece, brusc nimeni nu s-a mai implicat , fugind toti de raspundere, primul fiind chiar presedintele. Deoarece am vocatie de sinucigas, am castigat onoarea de-a fi presedinte si, atunci am avut surpriza sa constat ca toti fostii presedinti, n-au avut habar de functionarea asociatiei, bazandu-se, pe buna dreptate, pe profesionalismul si corectitudinea de exceptie ale fostului administrator.
Notitele scrise de acesta la cursurile de atestat de administrator, lasate mostenire urmasilor, pot fi manual de administrator, cenzor, presedinte, economist, instalator, jurist si tot ce mai e nevoie intr-o asociatie
In concluzie, invatati de la cei deja implicati si tineti la capul patului Legea 230/2007 si HG 1588/2007
Revin cu o precizare la raspunsul anterior: Legea 230 si HG 1588,ambele din 2007, tineti-le la capataiul patului, ca sa va fie la indemana cand n-o sa mai dormiti de grija blocului si ca sa aveti o parte din raspunsuri la indemana.Ingrijiti-va sa aveti si o veioza aproape, iar nevasta cat mai departe, ca oricum ii sta blocul in gat.
Sunteti in prima faza.:O
Faza 2, nu ai somn de griji;:-/
Faza 3, stii cam cu ce se mananca si ai idei::))
Faza 4, iti sar cate unii la beregata (de regula aceiasi carcotasi din totdeauna, dar care ti-au dat un respiro ca sa iei avant, sa nu renunti prea repede!), "ca cum, ca de ce, ca de asta avem nevoie?" ("asta", fiind ideea dvs.)X-(
Faza "n", cand dai cu caciula de pamant, vrei sa scapi si...nu vrea nimeni sa se lege la cap.#-o
Faza "n+1", cum dracu' am fost atat de idiot si pe deasupra si singurul ?? Faza asta se deruleaza in timp ce verifici/semnezi listele dupa vreo 5 anisori de presedintie.:(
Ultima modificare: Miercuri, 5 Aprilie 2017
dan_crihan, utilizator
@dan_crihan,

Nu stiu cui dati sfaturile acestea.
Este o vorba: persoanele excluse sunt de fata...

Eu nu fac parte din conducerea niciunei asociatii si chiar nu m-am simtit lezat sau atins de sfaturile dvs.care la drept vorbind sunt date cam la misto - daca ma intelegeti, insa daca ati adresat cele de mai sus unui anumit respondent (banuiesc cui), sa stiti ca gresiti.
Daca vorbiti "la general" este posibil sa gresiti din nou. Vreau sa spun ca dracu nu-i asa de negru pe cum pare, adica se poate face "presedentie" si sa si dormi linistit toata noaptea. Aaaaa, ca nu poti dormi noaptea, pot sa fie si alte motive si desigur (banuiesc batranetea) se pot adauga si grijile asociatiei, precum si altele - ca asai in tenis...

Daca in alt topic ati facut pledoarie pentru un fost administartor de la care ati invatat multe, va pot asigura ca este adevarat, de la fosti administratori (buine pregatiti si intentionati) poti intr-adevar sa inveti, insa, cel putin eu, pana acum, nu am invatat nicio boaba de la un presedinte - si va asigur ca am stat de vorba cu multi. Din acest motiv am fost intotdeauna de acord cu propunerea ca si presedintii as. prop. sa urmeze niste cursuri de formare a conducerii as. prop., sa li se inmaneze niste atestate.
As mai fi vrut sa mai adaug cateva vorbe, dar ma tem sa nu le dati alta interpretare. Sunt cam "vechi" pe forum si sa stiti ca atunci cand am avut ceva de spus, am spus, chit ca unii dintre useri s-au mai suparat pe mine.
sa auzim numai de bine!

Alte discuții în legătură

Atributiile cenzorului sau a comisiei de cenzori lucii67 lucii67 buna seara, am cateva nelamuriri legate de atributiile cenzorului sau a membriilor din comisia de cenzori si as dorii daca se poate sa ma lamuriti si pe mine ... (vezi toată discuția)
Lista de intretinere afisata fara controlul dosarului lucian1964 lucian1964 Buna ziua, Ce repercusiuni pot apare asupra Presedintelui de asociatie proprietari,daca nu ia masuri asupra administratorului care afiseaza listele de ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de mandat pentru cenzor doina99 doina99 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti ce temei legal avem pentru rezilierea contractului d e mandat al cenzorului care face greseli grave in mod ... (vezi toată discuția)