Buna ziua,
Sunt noul presedinte al unei asociatii de proprietari.
Va rog sa-mi spuneti ce verifica presedintele ,la listele de intretinere?
1.Am reusit sa verific totalul facturilor de la furnizori+facturi cheltuieli+salarii+impozit cu totalul intretinerii lunii curente. Aceste totaluri corespund.
2.Nr.total al proprietarilor de pe lista de intretinere.
Este prima mea verificare a listei de intretinere.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Mesajul meu anterior, care l-a suparat pe domnul Grecu, nu avea decat scopul de a destinde si habar n-am la ce sau cine face referire.
Cel care are un minim de umor va intelege parodia, mai ales ca era semnalizata de emoticoane. Cine nu, nu!
Daca ziceti ca imi cititi mesajele, nu veti vedea decat incurajari si aprecieri la adresa celor care si-au asumat asemenea responsabilitati.
Activitatea mea in asociatie de la infiintarea ei in 1992, intr-un bloc nou aflat in organizare de santier, a fost de 19 ani cenzor, 6 ani de presedinte, din care un an am asigurat si activitatea de administrator, 25 de ani in care nu am incasat niciun ban, facand benevol toate activitatile, inclusiv cursul de atestare inainte de a fi presedinte.
Cu toata experienta, sau mai bine zis, din acest motiv, si probabil din cauza unui "naturel mai simtitoriu" somnul imi este tulburat de grijile unui bloc si nu de varsta, pensia fiind inca destul de indepartata.
Grijile au diverse cauze si sunt proportionale cu natura activitatilor in asociate: sa fiu la zi cu informatiile, cu reglementarile legale in functie de problemele curente: instituire privilegii, actiuni judecatoresti,executari sau cele de natura tehnica (in mod special), financiara, fiscala sau chiar grija de a fugi cu banii incasati......sa platesc facturile, bineinteles.( Sper ca se intelege ca ultima propozitie din fraza este tot o gluma si il rog pe dl Grecu sa nu-mi faca proces de intentie si pentru asta!) . Cine este prea senin si nu are griji, parerea mea este ca ar trebui sa devina ingrijorat, inainte de a-i ingrijora pe cei din jur.
Oricum, lui sorinimob, mult succes din partea unui presedinte.......femeie (cu griji).
Si uite asa afli ce secs are userul participant la discutii pe forum!:)
Ce trebuie verificat?
Simplu, respectarea legii.
Pe langa cele doua acte normative mentionate pe care ati fost sfatuit sa le puneti la capul sau capataiului patului, nu am inteles daca trebuie sa le puneti sub perna sau pe/langa noptiera (noptiera trebuie sa aveti ptr veioza), trebuie sa aveti in vedere si alte acte si norme elaborate de autoritati, ANRSC, ANRE a.s.o. (vedeti la inceputul acestei sectiuni a forumului mai multe indrumari privind legislatia specifica asoc de propr postate de catre moderatori)
Avand in vedere calitatea de Presedinte invatati ca pe rugaciunea de seara atributiile din lege si norma inclusiv cele ale comitetului executiv al carui presedinte sunteti (pe langa cel de presedinte al asociatiei). Deci sunteti de 2 ori presedinte, puteti cere 2 indemnizatii!:)
Art. 16-hg1588
(...)Presedintele asociatiei de proprietari este si presedinte al comitetului executiv.
Pentru a dormi fara griji ar fi trebuit sa va recomand de la inceput prevederile
Art. 29-L230/2007
(2) Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin.
Angajati un consilier sau 2 (pe langa "specializare" unul poate sa fie si sexy;) ) care sa indeplineasca atributiile ce va revin, nu trebuie sa va faceti griji in privinta costurilor, normal ca vor plati proprietarii!
exemplu de bune practici: am intalnit un presedinte tanar care mi-a spus ca a acceptat aceasta functie ca sa invete leadership.
Si, uite asa, a fi presedinte de bloc e o scoala !
Cu astfel de oameni se progreseaza in orice domeniu.
Daca aleg in comitet oameni numai "ca sa fie" asociatia aia este condamnata. La noi a trebuit sa alegem 2 membri noi ptr ca ceilalti "obosisera" cu toate ca nu facusera absolut nimic decat sa se certe cu presedintele atunci cand se mai intalneau. 40% din timpul ad gen l-am pierdut cu convingerea altor 2, nu vroia nimeni sa se implice dar toti isi dadeau cu parerea despre una si alta. I-am invitat sa faca parte din comitet si sa se implice personal. Banuiti raspunsul primit, au preferat sa faca leadership individual.