Buna ziua,
Eu sunt cetatean Roman si Sirian, casatorit cu o ceteanca din Siria.
In cererea de casatorie, noi am bifat ca sotia sa imi poarta numele meu de familie dupa casatorie.
Problema este ca in permisul de sedere Romanesc al sotiei, este trecut numele ei de fata.
Cand am intrebat de ce a fost trecut asa, au zis ca acest permis nu sa face pe baza certificatul de casatorie, ci pe baza pasaportului.
Ieri sotia mea a nascut, iar cand am fost la starea civila ca sa fac cerere pentru certificatul de nastere, cei de acolo mi-au zis ca trebuie intai sa rezolv cu actele sotiei.
Am si fost in audienta la seful de serviciu de la starea civila, si mi-a zis ca trebuie schimbat certificatul de casatorie pe cale juridica.
Tin sa zic ca numele din pasaportul Sirian nu se poate modifica, deoarece in Siria nu exista o astfel de lege.
Cum trebuie sa procedez? va rog sa ma ajutati
Simplu: autoritatile romane nu pot schimba numele celor care nu sunt cetateni romani, ci pot face doar o sugestie in acest sens catre autoritatile din alte tari, de care acestea pot sau nu sa tina cont, dupa cum le dicteaza legile nationale. Este o problema de suveranitate nationala: fiecare tara in parte decide cum se numesc cetatenii proprii, iar alte tari nu au voie sa se amestece in aceste treburi interne.
Deci numele sotiei dvs. nu a fost schimbat niciodata, iar autoritatile romane trebuie sa ia la cunostinta acest fapt.
Cum sa va schimbe certificatul de casatorie pe baza juridica? Asta ar insemna ca ofiterul de stare civila a gresit, ori nu este adevarat. Solicitati un punct de vedere de la DEPABD Bucuresti. Sotia dvs. trebuia sa stie ca nu are voie sa isi schimbe numele dupa sot, daca aceasta este o regula de baza in Siria. Greseala va apartine. Autoritatile romane nu au facut decat sa se conformeze doleantelor dvs. inscrise in declaratia de casatorie. Eventual ar putea sa va faca o rectificare de act, dar asta doar dupa obtinerea unui punct de vedere din partea DEPABD. Sa ne scrieti. Nu de alta dar poate mai sunt si altii in aceeasi situatie si ar fi bine sa-i ajutati.
Pai daca dvs. v-ati dus la primarie si ati solicitat schimbarea numelui sotiei, ofiterul starii civile de unde sa stie toate legile pamantului? El a facut ce ati declarat dvs.si dupa caz sotia dvs. , doar ati facut declaratie la notar in acest sens odata cu solicitarea transcrierii, declaratie care trebuie sa existe la dosarul dvs. Ce sa o mai lungim, greseala va apartine. Daca la dosar nu exista o astfel de declaratie, iar ofiterul de stare civila s-a apucat el de la sine putere sa scrie fara a avea o declaratie data la notar cu privire la numele dupa casatorie al dvs. si al sotiei dvs, atunci da puteti afirma ca este vina lui, dar ma indoiesc ca primea avizul superiorilor fara acea declaratie. Sa ne scrieti cum ati reparat situatia.
Multumesc pentru raspuns.
Eu nu zic ca ofiterul de la starea civila trebuie sa stie regulile din Siria.
Dar din momentul in care conform legea in Romania nu permite schimbarea numele unui cetatean strain, nu inteleg cum s-a putut schimba numele sotiei.
Eu sunt de acord ca noi am gresit cand am mera pe varianta asta, dar totusi ar trebuii sa existe o cale prin care se poate rezklva problema.
Pe mine ma intereseaza in primul rand sa primeasca fetita un CNP.