avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare contract de munca in timpul concediului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare contract de munca in timpul concediului medical

Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat in urmatorul caz: tatalui meu i s-a modificat contractul de munca in timp ce se afla in concediu medical. S-a schimbat functia (de la director general la economist) si salariul (s-a micsorat chiar sub limita prevazuta de contractul colectiv de munca la nivel de ramura). Nu i s-a adus la cunostinta nici o informare, nu i s-a dat sa semneze nici un act aditional la contractul de munca. Insa statul de plata este facut cu noul salariu pe care o perioada a refuzat sa il ridice, depunand in schimb la registratura societatii cereri de calculare corecta a salariului, in care mentioneaza ca salariul care apare pe stat nu este cel din cartea sa de munca.
Acum, neavand nici un act adititional, nici o informare, absolut nimic din ceea ce cere codul muncii, plus ca aceste modificari s-au produs in timpul concediului medical, ce ma sfatuiti sa fac? Mi-e teama ca s-a tras intentionat de timp ca sa nu se mai poata face nimic.
Imi puteti da articolele exacte din Codul Muncii (sau alta lege) care care se refera la ilegalitatea acestor aspecte?
Va multumesc din suflet,
Carmen
Cel mai recent răspuns: Carmen_A , utilizator 14:01, 8 Februarie 2006
In principiu,modificarea unilaterala a contractului de munca este interzisa de C.muncii.Ea se realizeaza numai cu acordul salariatului.In afara de detasare sau delegare,Codul muncii prevede posibilitatea mod.unilaterale a contr.de munca (pe perioada determinata) in caz de forta majora,sanctiune disciplinara,interesul angajatului.In acest sens vedeti disp.art.41/48 Cod.muncii.
Atentie! termenul de contestare a deciziei este de 30 zile de la comunicare sau luare la cunostinta
Un alt aspect este ca pe perioada concediului medical contractul de munca este suspendat deci modificarile facute nu sunt operabile. singurul lor argument poate fi "modificarea temporara a locului sau felului muncii, in caz de forta majora, ca masura de protectie a salariatului"!!!.
Este ilegal ceea ce s-a facut si urmarea este nulitatea abosulta respectivului act aditional.
In primul rand modificarile spuse de tine trebuiau acceptate si de tatal tau-ca atre semnare act aditional de ambele parti contractante in vederea vizarii acestuia la ITM-
In al doilea rand, salariul nu aveau voie sa il micsoreze deoarece un drept castigat trebuie mentinut.
Oricum, sa solicite copie dupa act aditional daca nu i-au dat originalul.
Iar printr-o simpla notificare catre ITM relatand situatia existenta situatia se rezolva.
Sau poti sa actionezi in instanta-termenul este conform art.283 din codul muncii.Daca a primit decizia de modificare a CIM-ului term este de 30 zile, iar daca nu termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
Ma intereseaza la acest subiect o mica particularitate.
Daca, de ex, angajatul, cu functie de conducere, este in concediu medical, cu grad de urgenta, maxim 3 luni-probleme cu inima-, au voie patronii sa il retrogradeze?Daca el era in spital si nu a fost anuntat?
Daca da, pe ce motive ?
Buna!
Ce s-a mai intamplat in cazul tatalui tau?
La mine se poate intampla la fel cu sotul meu si as fi vrut sa stiu ce masuri ai luat, daca ai avut succes!

Alte discuții în legătură

Modificarea cim pe perioada concediului medical ioana 611 ioana 611 BUNA SEARA! AS DORI SA AFLU DACA PE PERIOADA CONCEDIULUI MEDICAL SE POT FACE MODIFICARI IN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA(MICSORAREA SALARIULUI)? ESTE UN CM ... (vezi toată discuția)
Modificare carte de munca karmenko karmenko Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati raspunsul la urmatoarea intrebare: este legal ca un patron sa poate modifica Cartea de Munca a unui angajat fara stirea ... (vezi toată discuția)
Protectia salariatului angajat angajat In fiecare an, de obicei la inceputul lunii decembrie, suntem chemati sa ni se anunte eventualele mariri de salariu, sedinte pe care sefii le numesc NEGOCIERI. ... (vezi toată discuția)