avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara !

Sunt o adolescenta ce primesc pensie alimentara de la ambii parinti. Ei au divortat cand eu aveam doi ani, eu am fost incredintata spre crestere tatalui dar practic am fost crescuta si educata de bunicii din partea tatalui pana la decesul acestora in anul 1998. Am fost preluata de mama pana la terminarea liceului, apoi nici aceasta nu m-a mai gazduit, eu fiind nevoita sa apelez la instanta pentru a obtine pensie alimentara de la ambii parinti. Sunt studenta, pensia alimentara cumulata nu este suficienta pentru a ma intretine . Sunt ajutata acum finnciar de familia bunicilor, dar as vrea sa ma angajez part-time pentru a-mi suplimenta veniturile si a ma putea intretine singura. In acest caz eu mai primesc pensie alimentara? Care este legislatia in vigoare?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2005
ligiamirica, utilizator
Am si eu o problema asemanatoare... insa ma intereseaza mai mult sa stiu daca se obtine pensie alimentara daca studentul urmeaza o facultate particulara si nu are nici un venit. Eventual dati-mi si o lege care spune ceva de acest subiect ca sa pot sa ma duc sa-i dau cu ea in cap tatalui meu "iubitor"...
Am citit undeva:
"Pensia de întreţinere

După încredinţarea copilului unuia dintre părinţi, la solicitarea acestuia, celălalt va fi obligat de către instanţă la plata unei "pensii alimentare", obligaţie care va dura până la terminarea studiilor, cel tarziu până la împlinirea vârstei de 26 ani. Cuantumul acesteia depinde de numărul de copii: pentru un copil - cel mult un sfert din venitul net al părintelui obligat la plata pensiei; pentru doi copii - cel mult o treime din venitul net al părintelui respectiv, iar în cazul în care este vorba de mai mulţi copii - cel mult jumătate din venitul net."


Multumesc anticipat
Pensia de intretinere se acorda in functie de nevoile celui care le cere si posibilitatile celui obligat la pensie.Cuantumul pensiei se stabileste dupa criterile prevazute de art.94 Cod.fam. adica pt.un copil 1/4 din venitul net,pt.doi copii 1/3 iar pentru 3 sau mai multi copii 1/2 din venitul net realizat de catre cel obligat la intretinere.Obligatia parintilor pentru prestarea intretinerii fata de copiii minori este prev.de art.86 si 107 Cod.fam.Jurisprudenta a statuat ,pe buna dreptate ca si in cazul facultatilor particulare,copilul este intreptatit la pensie de intretinere pana la varsta de 25 ani.
In cazul in care dvs.va angajati si realizati venituri din care va puteti intretine,pensia de intretinere u mai este justificata.Totul depinde de veniturile pe care le realizati.
Am inteles ca ati avut o soarta destul de grea,motiv pentru care va dau un sfat total ne ortodox ,daca parintii care v/au abandonat stau in alta localitate si nu au de unde sa afle ca v/ati angajat cu jumate de norma,angajati/va si pastrati taina.
Va multumesc pentru raspuns!
Nu pot sa aplic sfatul ne ortodox pe care mi l-ati dat. Eu locuiesc in acelasi oras cu tatal meu, cu care sunt in conflict. Orice drept al meu l-am obtinut prin instanta. Eu am mostenit prin testament toata averea bunicilor mei ( apartament, bunuri mobile), iar el profitand de faptul ca eram minora, a facut abstractie de existenta testamentelor, s-a declarat unic mostenitor, a facut succesiunea pe numele lui si a instrainat totul. Eu sunt in situatia de a sta cu chirie, prin straini, desi aveam totul asigurat de bunicii care m-au crescut, iar singura sursa de venit este pensia alimentara obtinuta in instanta de la parinti.
Aceasta pensie nu imi ajunge sa-mi platesc nici macar chiria si intretinerea.
Prin Legea pensiilor un pensionar de urmas poate beneficia de pensie daca realizeaza dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie venituri brute lunare mai mici decat o patrime din salariul mediu brut pe economie. Eu nu sunt pensionar de urmas, dar am aceiasi situatie ca un pensionar de urmas, practic nu am parinti. Reglementarea din cadrul Legii pensiilor privind pensile de urmas exista si in cazul pensiilor de intretinere ? Fiind studenta nu ma pot angaja decat partial pentru suplimentarea veniturilor. Nu pot renunta la pensile de intretinere si in acelasi timp nu vreau sa incalc nici legea pentru a da ocazie la un nou conflict .
Va multumesc!
Imi pare rau sa aud ca exista parinti care-si merita atat de puntin numele. Totusi, in ceea ce priveste mostenirea de la bunici, tatal tau are partial dreptate ( In cazul in care era unicul copil, in virtutea dreptului de mostenitor rezervatar, are dreptul la minimum 75% din jumatatea averii la decesul unui parinte si 75% din mostenirea lasata la decesul celuilalt, ceea ce inseamna cea mai mare parte a mostenirii. Totusi, era firesc ca restul sa-ti revina tie ( sub administrarea unuia din parinti sau atutorelui, deoarece erai minora).

Ok, am si eu o intrebare.
Sunt student in anul I si sunt orfan de ambii pariniti, am pensie de urmas cumulata de aproximativ 4 milioane. Pot lucra part time fara sa imi pierd pensia de urmas?..

Alte discuții în legătură

Bursa sociala sergiu2011 sergiu2011 Salut, Vin la voi cu niste nelamuriri care imi dau mari batai de cap.Imi pun speranta ca o sa imi dati un sfat bun si ca o sa ma puteti ajutati. ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara.. ajutor alexaaa90 alexaaa90 Buna ziua! Sunt studenta in anul II, la taxa si am niste probleme cu tatal meu legate de pensia alimentara. Tatal meu imi da pensie alimentara numai dupa cate ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pe durata studiilor cristina.andreea cristina.andreea Sunt studenta in anul III, am 21 ani, parintii mei sunt divortati, iar pe durata anilor I si II, toate cheltuielile au fost suportate de mama mea cu exceptia a ... (vezi toată discuția)