avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere strain pentru viteza
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere strain pentru viteza

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu 2 intrebari:
1. Daca lipsa semnaturii mele si a unui martor pe PV duce la anularea acestui PV?
2. Suspendarea primita este de 90 de zile. Va rog sa-mi spuneti daca pot cere reducerea perioadei la 30 de zile prin testarea 13/15 de legislatie, avand in vedere ca sunt cetatean roman stabilit in Austria de 26 de ani si detin un permis eliberat de Austria. Daca este posibil va rog sa-mi dati detalii cum sa procedez, unde trebuie sa ma prezint si cand pentru a depune o cerere de examinare tinand cont ca infractiunea s-a a avut loc in Focsani/Vrancea, eu am resedinta in Onesti/Bacau si sunt detasat cu firma din Austria in Ploiesti/Prahova. Infractiunea s-a produs pe 02.04.2017 si am primit dovada cu drept de condus pentru 15 zile.
Va multumesc anticipat.
O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:53, 6 Aprilie 2017
1. Nu
2. Nu

1. Pv se va comunica prin posta
2. Procedura se aplica numai posesorilor de permis eliberat de autoritati romanesti intrucat testul 13/15 se se efectuează de către serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă.
Si cum sunteti luatin evidenta in Austria se intelege ca nu puteti sustine testul ptr reducere la 30 zile,

1.
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor stabileste, la art. 17, ca un proces verbal de consideratie este anulat daca nu contine urmatoarele informatii:
- prenumele si calitatea agentului constatator;
- numele si prenumele contravenientului;
- fapta savarsita de contravenient;
- datei comiterii faptei;
- semnatura agentului constatator.

www.avocatnet.ro/content/art...

2.
Art 104-oug195
La cererea motivată a titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Art 219-hg1391
(1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere care îl are în evidenta, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată pentru cumul de puncte;
b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
c) în baza certificatului medico-legal prin care se confirma că afecţiunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inaptă medical au încetat.
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvărşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti ramase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenient se efectuează de către serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, în cazurile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Lipsa semnaturii martorului care sa ateste faptul ca ati refuzat semnarea PV este motiv de anulare (nulitate relativa) pe motiv de art. 19 alin 1OG2/2001.
Lipsa altor mentiuni care sa motiveze de ce acest proces verbal nu e semnat de un martor e motiv de anulare (nulitate relativa) pe baza art.19 alin 3. OG2/2001.

Poate mai sunt si alte asemenea omisiuni in PV, motiv de nulitate relativa. Studiati continutul PV si observati ce alte incalcari ale OG2/2001 cuprind.

Puteti cere anularea PV pentru abuz de drept cf. art.15 din Codul Civil, pentru ca un numar mare de motive de anulare a PV pe caz de nulitate relativa dovedesc faptul ca agentul constatator a facut acest lucru intr-un mod excesiv si nerezonabil, impotriva bunei credinte.

Procesul verbal se bucura de prezumtia de legalitate si temeinicie, iar agentul constatator este singurul care are dreptul de a completa acest proces verbal. Daca a incalcat in mod repetat obligatiile imperative impuse de OG2/2001, inseamna ca a savirsit un abuz de drept.

"Art. 15

Abuzul de drept

Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe."

Va multumesc din inima pentru raspunsul prompt.
Pentru 1.
Am citit in pagina care mi-ati trimis-o, ca procesul verbal trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu:
Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de conducatorul auto. Daca soferul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, politistul rutier trebuie sa precizeze acest lucru in procesul verbal, iar un martor trebuie sa confirme situatia. Datele martorului si semnatura lui vor fi, de asemenea, cuprinse in procesul verbal. Atentie! Martorul face dovada refuzului de catre conducatorul auto de a semna procesul verbal, nu confirma savarsirea contraventiei!

www.avocatnet.ro/content/art...

Atata timp cat am stat acolo nu a chemat nici un martor dar nu stiu ce s-a intamplat dupa. Un coleg politist, in misiune (lucrau impreuna) poate semna ca martor sau trebuie cineva neutru de situatie? Posibil sa am surpriza cand primesc PV sa fie semnat de un martor in lipsa mea?

Puntul 2.
Tot pe pagina dumneavoastra:

www.avocatnet.ro/content/for...

am citit (citat) : Cum in lege se face referire la titularul permisului de conducere se intelege ca testul se da indiferent de cetatenia conducatorului auto, poate sa fie venit in Romania si de pe Marte.......prin simplul fapt ca toti cetatenii UE sau din alte tari sunt egali in drepturi in fata legii. Nu se poate restrange dreptul de a da testul unei persoane ptr ca este chinez, albanez sau extraterestru. Politistul respectiv ori nu cunoaste legea ori o interpreteaza dupa bunul plac.

Conteaza provenienta permisului de conducere sau nu inteleg de ce nu am voie la testare.

Va multumesc anticipat.

O zi minunata.

Este adevarat ce spuneti dar acum 2 ani eram tanar si fara minte!:)
La vremea respectiva am considerat, de altfel si acum la fel, ca toti cetatenii UE sunt egali in drepturi, dar se pare ca nu este asa. Depinde cum sunt concepute legile, numai pentru cetatenii tarii respective sau si pentru cetatenii altor tari. Cum legea din Ro prevede ca se aplica ptr permise eliberate de RO nu aveti ce face chiar daca sunteti cetatean roman, permisul este eliberat de alt stat.
Mai am o intrebare in legatura cu recuperarea permisului printr-o declaratie notariala in care sa ma angazej ca nu voi conduce in Romania pe perioada de suspendare (90 de zile). Cand trebuie sa fac aceasta actiune avand in vedere ca am dovada de 15 zile (pana pe 17.04.2017)? Mi se retrage dovada la recuperarea permisului? Trebuie sa declar ca parasesc tara sau nu este obligatoriu? Vreau sa va reamintesc ca sunt detasat cu munca in Romania si nu pot parasii tara.
Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! dragi colegi, ma adresez si eu cu o intrebare legata ... AleeexDON AleeexDON Buna ziua! Dragi colegi, ma adresez si eu cu o intrebare legata de un proces verbal. Fiind grabit sa ajung si eu acasa fiindca urmatoarea zi mergeam la munca, ... (vezi toată discuția)
Motive nulitate proces verbal de contraventie cyan cyan In cazul in care in procesul verbal de constatare a contraventiei nu se intelege clar articolul din OUG 195 pentru care a fost suspendat permisul de conducere ... (vezi toată discuția)
Am fost sancționat de un agent de circulație pentru o contravenție pe care n-a constatat-o el. am vreo șansă să obțin reducerea suspendării permisului sau anularea pv? romicatila romicatila Buna ziua, am primit o amenda de ciruclatie pe A1 la km 12 pentru viteza de 132 km/ora. Agentul care m-a oprit a spus ca zona era restrictionata cu 80km/ora, ... (vezi toată discuția)