avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua! Dragi colegi, ma adresez si eu cu o ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua! Dragi colegi, ma adresez si eu cu o intrebare legata ...

Buna ziua!
Dragi colegi, ma adresez si eu cu o intrebare legata de un proces verbal. Fiind grabit sa ajung si eu acasa fiindca urmatoarea zi mergeam la munca, am depasit in localitate si am iesit din depasire la viteza de 127 km/h moment in care am fost pescuit in mers de radar..
Acum intrebarea mea e in felul urmator. La rubrica sanctiuni complementare si alte mentiuni, nu trebuia sa imi fie bifata retinerea permisului de conducere si completat cu seria permisului? La mine lipsesc cu desavarsire aceste lucruri de pe procesul verbal. Am sanse de anulare daca as contesta in instanta procesul?
Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:57, 19 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Motivele pentru care s-ar anula din oficiu (dar tot trebuie cerut, in fata unei instante acest lucru, printr-o plingere contraventionala) PV de contraventie sunt prevazute expres in OG 2/2001 :
Articolul 17
Lipsa uneia dintre mențiunile privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu.
[ link extern ]
Altfel, conform deciziei 22 din 2007 a ICCJ trebuie sa :
"În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act."
[ link extern ]

Partea pe care probabil nu o stiti e ca avind 120 de zile suspendare de permis (daca limita in localitate e cea "traditionala" de 50 km/h) nu veti avea dreptul sa dati de reducere:
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4)
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2022
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare pv amenda radar mongwan mongwan Buna ziua, rog opinie in urmatoarea situatie: mi s-a intocmit PV pentru depasirea vitezei legale in baza OUG 195/2002, iar la Articol prevedere a fost trecut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am fost înregistrat de aparatul radar cu peste 70 ... AlpHa27 AlpHa27 Bună ziua! Am fost înregistrat de aparatul radar cu peste 70 km pe segmentul respectiv de drum. Agentul de politie a dispus suspendarea dreptului de a ... (vezi toată discuția)
Buna seara am fost sanctionat contraventional prin aplicarea ... je443 je443 Buna seara Am fost sanctionat contraventional prin aplicarea unei amenzi si retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 150 de zile . Doar ca,la ... (vezi toată discuția)