avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare PV amenda radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare PV amenda radar

Buna ziua, rog opinie in urmatoarea situatie: mi s-a intocmit PV pentru depasirea vitezei legale in baza OUG 195/2002, iar la Articol prevedere a fost trecut 102-3-E (aparent in concordanta cu motivul pentru care am fost oprit) si Articol sanctionare 102-2. La acesta din urma nu inteleg daca e corect, am fost sanctionat cu 9 puncte amenda si masura complementara a retinerii permisului pentru 90 zile iar articolul 102 alin 2 este acesta:
(2) Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 6 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. d).
Pot contesta pentru ca nu e clar articolul de sanctionare? Sau doar pentru a solicita legalitatea masuratorii radar?
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2023
mongwan, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 17:34, 20 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți contesta în instanță acel PV de contravenție, pentru ca e scris greșit, cerând anularea PV.
Articolul de prevedere a încălcării codului rutier este 121 alin 1 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002. Iar cel de sancționare e art. 102 alin 3 pct. e, din OUG 195.

Practic nu aveți nici o prevedere legala pe care s-o fi incălcat și nici una trecută corect în PV care să vă sancționeze.

[ link extern ]

Prima chestie , să nu aveți prevedere legală pe care s-o fi încălcat (adică acel articol de lege care spune ca e interzis a depăși limita de viteza) e lucrul cel mai grav.

Puteti cere anularea PV în baza art. 17 din OG 2/2001 (lipsa faptei săvârșite) , caz de nulitate absoluta. Nu este scris în PV ce faptă ați săvârșit, prin nementionarea art.121 alin 1.

Articolul 17
Lipsa uneia dintre mențiunile privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu.
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am fost amendat cu 6×145=870 lei iar la descrierea ... Mihai/2061 Mihai/2061 Buna ziua, am fost amendat cu 6×145=870 lei iar la descrierea faptei scrie ca am condus si la intersectie nu m-am incadrat corespunzator directiei de mers ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda circulatie pv gresit riderontornadoes riderontornadoes buna ziua. as dori sa stiu daca am sanse sa pot contesta un pv pt amenda exces viteza in cazul in care articolele pe baza carora am fost sanctionat sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am primit o amenda pentru depasirea vitezei in localitate ... soso84 soso84 Buna ziua, Am primit o amenda pentru depasirea vitezei in localitate insotita de suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioada de 90 de ... (vezi toată discuția)