avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Pret minim pe care trebuie sa il plateasca un PFA pe ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Pret minim pe care trebuie sa il plateasca un PFA pe luna

Buna ziua! Imi pare rau ca deschid acest subiect pentru o informatie atat de banala, dar am ramas in continuare nelamurit dupa ce am citit legistatia din domeniu. Ce forma de impozit trebuie sa aleg ca sa am cele mai mici costuri raportate la o luna? Si ,mai important, cat trebuie sa plateasca minim, in mod concret, un PFA intr-o luna ? (luand cazul ipotetic in care PFA-ul nu obtine nici un venit)

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 23:46, 9 Aprilie 2017
La înfiițarea PFA trebuie depusă la ANAF o declarație cu veniturile estimate a se obține în anul respectiv (D220).
ANAF emite decizie de impunere pentru plata anticipată a unui impozit de 16% din venitul net estimat si de contributie la sanatate de 5,5% din acelasi venit net estimat.
Dacă media lunară a venitului estimat este mai mare decât 35% din castigul mediu salarial brut folosit la fundamentarea legii bugetului de stat (anul acesta CMSB este de 3.131 lei, ceea ce inseamna ca pragul este de 1096 lei), atunci se va plati si contributie de asigurari sociale de 10,5% din acest prag.
Platile le veti face trimestrial, cu termen de plata 25 ale ultimei luni din fiecare trimestru.

In anul urmator, se depune declaratia privind venitul realizat (D200),urmand ca ANAF sa faca regularizarea, folosind procentele indicate mai sus. In cazul in care veniturile realizate sunt mai mari decat ceea ce s-a estimat, va trebui sa achitati diferenta in 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.
In cazul in care veniturile realizate sunt mai mici decat s-a estimat, atunci vi se va restuiti diferenta achitata in plus cu titlu de impozit si contributii la sanatate, dar nu si cele de asigurari sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul contributie sanatate si impozit venit @marina @marina care este baza de calcul pentru impozitul pe venit si pentru contributia de sanatate la un PFA in sistem real? multumesc (vezi toată discuția)
Plata cas si cass pt. venituri din activitati independente stefanelul stefanelul Buna ziua, Sunt o persoana fizica neautorizata care obtin venituri din activitati independente pe baza unui contract de prestari servicii de publicitate pe ... (vezi toată discuția)