buna ziua,
v-as ruga sa ma ajutati intr-o problema si anume daca pot beneficia de indemnizatia de somaj in urmatoarele conditii:
-anul trecut ,2008, am avut contract de munca din data de 17.12.2007-21.11.2008,deci am cotizat la somaj 11 luni,dar,fara sa fiu informata ca nu pot beneficia de somaj,am semnat cererea de incetarea contractului de munca cu acordul partilor
-anul acesta,la alt angajator,am lucrat din martie pana acum,septembrie,dar acte mi s-au facut abia pe data de 01.06.2009,deci pana in prezent am mai cotizat la somaj 3 luni.aici nu vreau sa semnez o declaratie precum ca imi dau demisia sau doresc incetarea contractului cu acordul partilor.
Stiu ca legal,beneficiaza de somaj persoanele care au cotizat 6 luni din 12,sau 12 din 24,dar care nu si-au dat acordul privind incetarea contractului de munca sau demisia.
In acest caz eu cum ar trebui sa procedez?pe cartea mea de munca am aproape 7 ani in care am tot cotizat dar niciodata nu am beneficiat de somaj dintr-un motiv sau altul sau printr-o chichita legala scornita de angajatori si sustinuta de lege.La aceste perioade se mai adauga si anul 2007 ,in care am muncit din martie ,deci practic din martie 2007 pana in noiembrie 2008 eu am continuitate!
Va rog frumos sa ma sfatuiti!
Va multumesc!
Nu conteaza daca ati lucrat cu intrerupere sau la angajati diferiti atat timp cat in ultimele 24 de luni ati cotizat o perioada de 12 luni (poate fi fractionat timpul ). Nu cred sa aiba vreo legatura ca la locul de munca anterior ati plecat cu acordul partilor ci conteaza daca angajatorul din prezent va poate oferi somaj si anume daca intr-adevar postul dvs. se desfiinteaza , iar" desfiintarea trebuie sa fie efectiva si aiba o cauza reala si serioasa "(cnf. art. 65 lit 1) si 2) ).
Deci, nimeni nu va poate sa va dati demisia daca nu doriti si la fel si cu acordul partilor (prin acestea nu veti beneficia de somaj). Repet, somajul se acorda doar daca se desfiinteaza postul de munca , ori prin concediere colectiva-desi din cea ati precizat dvs, nu este cazul-.
Multa bafta
Pentru a primi somaj trebuie sa indepliniti 2 conditii:
1. sa nu inceteze contractul din initiativa dvs (respectiv in cazul dvs sa va fie desfiintat postul si sa va inceteze contractul cu art 65 codul muncii)
2. sa aveti lucrate 12 luni din ultimele 24 de luni calculate de la data la care veti depune dosarul de somaj.
Va dau raspunsul pe care vi l-am dat si pe mesaj privat:
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti doua conditii:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM), de la ultimul angajator, din motive care nu va sunt imputabile (adica sa nu demisionati, sa nu faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor, sa nu fiti concediata disciplinar);
- sa aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator).
2. Din datele prezentate de dvs. se pare ca indepliniti conditia cu cele 12 luni (nu am datele exacte, ziua, luna, anul angajarii si lichidarii). Daca va concediaza cu data de 01.10.2009 ar fi mai sigur.