Parintii mei au decedat in urma cu 4 ani.Sora mea (care are 3 copii) a decedat inaintea parintilor cu 2 ani. De la deces eu am fost cel care a platit impozitul aferent apartamentului parintilor,intretinere,curent si am suportat orice taxa ca acest apartament sa fie la zi.(detin chitante).Cei 3 copii au drepturi egale cu mine in cazul deschiderii succesiunii? Multumesc, cu respect Dinu
Multumesc ptr.raspuns,este ciudat intrucat acesti copii nu s-au interesat niciodata de sanatatea bunicilor cat erau in viata iar acum vor mosteniri,mai ales ca timp de 4 ani luna de luna eu platesc intretinere etc,an de an impozit etc si ei beneficiaza de aceleasi drepturi.o seara buna.
Asa este legea. Chiar daca de multe ori pare ciudata, dupa cum stiti si dvs. legea este lege si le da drept de mostenire nepotilor in numele mamei lor. Si pentru a intelege mai bine situatia, ganditi-va ca dvs ati fi in locul mamei lor si dansa in locul dvs. Ati fi dorit ca copiii sa va mosteneasca mai presus de orice. Corect? Eii, asa s-au gandit si cei care au facut legile astea (si nu ma refer la parlamentarii nostrii, ci la inaintasii nostrii).
corect si va sunt recunoscator ptr.raspunsuri.Insa totusi ma gandesc ca intr-o perioada ,,moarta'' de 4 ani daca nu plateam taxele imobilului acesta probabil era in litigiu cu asociatia de proprietari etc.Cel putin aceste plati pe care le-am facut sa-mi permita legea sa le recuperez si de la ceilalti mostenitori.
In primul rand, cotele in care mosteniti nu sunt egale. Nepotii vor veni la mostenire prin reprezentare, in locul mamei lor, culegand impreuna ceea ce s-ar fi cuvenit mamei daca aceasta nu ar fi fost decedata la data deschiderii mostenirii despre care vorbim.
Daca ne raportam la succesiunea parintelui care a decedat cel din urma, dumneavoastra culegeti ½ din mostenire iar nepotii, impreuna, cealalta jumatate.
Teoretic, daca ati achitat singur impozite si taxe aferente imobilului care face parte din masa succesorala, aveti dreptul sa recuperati de la nepoti partea care depaseste obligatia dumneavoastra de a le suporta, adica ½.
Practic, nu este chiar simplu. In primul rand, fiind vorba de apartamentul parintilor si presupunand ca a fost bun comun al acestora, vorbim de 2 succesiuni. In al doilea rand, in ceea ce priveste recuperarea cheltuielilor pe care le-ati facut singur, ar fi putut interveni prescriptia. In al treilea rand, se poate ridica si problema datoriei pe care o aveti dumneavoastra fata de ceilalti comostenitori, ca echivalent banesc al folosintei pentru partea lor.
ART. 1157 Noul Cod civil
Regresul între moştenitori. Insolvabilitatea unuia dintre moştenitori
(1) Moştenitorul universal sau cu titlu universal care, din cauza garanţiei reale sau din orice altă cauză, a plătit din datoria comună mai mult decât partea sa are drept de regres împotriva celorlalţi moştenitori, însă numai pentru partea din datoria comună ce revenea fiecăruia, chiar şi atunci când moştenitorul care a plătit datoria ar fi fost subrogat în drepturile creditorilor.
(2) Când unul dintre moştenitorii universali sau cu titlu universal este insolvabil, partea lui din pasivul moştenirii se împarte între toţi ceilalţi în proporţie cu cotele succesorale ale fiecăruia.
(3) Moştenitorul are dreptul de a cere plata creanţelor pe care le are faţă de moştenire de la ceilalţi moştenitori, ca orice alt creditor al moştenirii. În privinţa părţii din datorie care îi revine ca moştenitor, dispoziţiile art. 1.620 - 1.624 sunt aplicabile.
Fiind insa vorba de un drept de creanta, actiunea in regres este prescriptibila in termenul general de prescriptie.
Succesiune
eX3nna1
Buna ziua! Am dori sa deschidem o succesiune, insa suntem in situatia urmatoare:
-decedatii (sot si sotie) au avut trei copii, unul dintre ei a murit, dar ... (vezi toată discuția)
Credit banca
Florin Negrea
Subiect: credit banca
Parinti mei au avut un credit si au decedat ,cum poti sa trimiti pe numele lor ca ii executi silit desi ei au fost instiintati cu ... (vezi toată discuția)
Succesiuni
titi marina
Va salut cu respect.
Revin cu o intrebare la care, deocamdata, nu gasesc raspunsul cert.
Am fost patru frati. Dupa decesul tatalui si mamei noastre, nu am ... (vezi toată discuția)