avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua! Am dori sa deschidem o succesiune, insa suntem in situatia urmatoare:
-decedatii (sot si sotie) au avut trei copii, unul dintre ei a murit, dar are 4 copii care il vor mosteni (deci 2 copii mostenitori in viata si 4 nepoti care mostenesc drepturile celui de al 3-lea copil)
-decedatii au separat titluri de proprietate pentru terenuri in suprafata de 30.000mp si o casa de aproximativ 2500mp, toate acestea sunt situatie intr-o comuna din afara Bucurestiului (aproximativ 60km distanta)
-am dori sa facem succesiunea, insa unul dintre cei doi frati ramasi in viata, precum si nepotii celui decedat, sustin ca nu au bani pentru succesiune, insa isi vor drepturile
-in casa locuieste unul dintre frati (de cativa ani), cel care a avut grija de parinti pana au decedat si cel care le-a facut si pomenile etc.
-pentru terenurile si casa care se vor mosteni, nu mai sunt platite impozitele de ani de zile, probabil s-a strans o suma considerabila, de 5000-6000 lei.

Cum ar trebui sa procedam in acest caz? Am dori sa facem succesiunea pentru casa si terenuri cat mai curand, dar chiar nu stim cum se procedeaza.
Se achita impozitele in mod egal de catre mostenitori? Taxele pentru succesiune se pot achita de un singur mostenitor, ulterior acesta recuperandu-si banii de la ceilalti?
In cazul in care, dupa efectuarea succesiunii, se constata ca partea fiecaruia valoareaza mai putin decat cheltuielile, acestia le pot ceda? Adica, pot fi obligati sa faca asta pentru a se finaliza succesiunea? Ma refer la faptul ca neparticipand cu bani la realizarea succesiunii, in final ei pot fi obligati legal sa isi cedeze drepturile celui care a platit tot?
Va rog mult sa aveti rabdare cu mine, nu ma pricep absolut niciun pic.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2018
eX3nna1, utilizator
Cel mai recent răspuns: eX3nna1 , utilizator 09:35, 8 Februarie 2018
Mergeți la notarul de care aparține ultimul domiciliu al defunctului. În pasiv se vor menționa datoriile,, inclusiv acele sume reprezentând impozit.Asadar aveți nevoie doar de onorariul perceput de notar și dacă e cazul impozitul aferent transferului dreptului de proprietate.
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2018
avvalentina, utilizator
Copilul care a decedat, a murit dupa parinti sau inainte?
Datoriile la impozit se mostenesc, la fel ca si bunurile si urmeaza a fi suportate de mostenitorii acceptanti proportional cu cota ce revine fiecaruia.
SECŢIUNEA a 3-a
Plata datoriilor
Art. 1155 Cod civil
Plata pasivului. Excepţiile de la divizarea de drept a pasivului moştenirii
(1) Moştenitorii universali şi cu titlu universal contribuie la plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii proporţional cu cota succesorală ce îi revine fiecăruia.

La fel si taxele notariale. De la aceasta regula, exista si exceptii. Daca mostenitorii s-au inteles ca taxele si impozitele sa fie suportate numai de unul, acel mostenitor va suporta tot. Cat despre recuperarea cheltuielilor, din nou, este o chestiune care ii priveste.
Mostenitorii acceptanti vor suporta pasivul in limita activului. Daca datoriile mostenirii sunt mai mari decat mostenirea in sine, totul se va duce pe achitarea datoriilor.
Act de "cedare" nu exista. Exista vanzare/donatie de cota. Si nu, nu pot fi obligati sa o transmita, daca nu doresc. Nici macar catre cel care a suportat toate cheltuielile.
Mai pe romaneste: mostenitorul care e dispus sa plateasca, trebuie sa isi asume riscul de a nu mai recupera nimic.

Copil a decedat dupa moartea tatalui si inaintea mamei lui.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns. Referitor la ultima parte a mesajului dvs., as mai avea nevoie de cateva lamuriri. Inteleg ca daca datoriile sunt mai mari decat mostenirea, in final, mostenitorii vor ramane fiecare cu dreptul obtinut in urma succesiunii + datoria.
De asemenea, in timpul succesiunii, ei pot alege daca sa-si accepte partea (care include si datoriile) sau sa-si doneze dreptul. Este corect cum am inteles?
Cu alte cuvinte, situatia se vrea rezolvata astfel: terenurile sa se imparta intre cei 3 mostenitori, dar casa sa ii fie cedata celui care locuieste acolo. Acest lucru poate fi realizabil prin actul de donatie = semnaturi din partea celorlalti?

raluk0207 a scris:


Mostenitorii acceptanti vor suporta pasivul in limita activului. Daca datoriile mostenirii sunt mai mari decat mostenirea in sine, totul se va duce pe achitarea datoriilor.
Act de "cedare" nu exista. Exista vanzare/donatie de cota. Si nu, nu pot fi obligati sa o transmita, daca nu doresc. Nici macar catre cel care a suportat toate cheltuielile.
Mai pe romaneste: mostenitorul care e dispus sa plateasca, trebuie sa isi asume riscul de a nu mai recupera nimic.



Alte discuții în legătură

Bună ziua.vă rog sa-mi spuneti daca la un proces de succesiune, suma ... cezyochi cezyochi Bună ziua.Vă rog sa-mi spuneti daca la un proces de succesiune,suma ratelor platite la bancă pentru un credit imobiliar contractat impreuna,după decesul ... (vezi toată discuția)
Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenire/succesiune dinunaedinunae dinunaedinunae Buna seara, Parintii mei au decedat in urma cu 4 ani.Sora mea (care are 3 copii) a decedat inaintea parintilor cu 2 ani. De la deces eu am fost cel care a ... (vezi toată discuția)