Buna ziua! Am dori sa deschidem o succesiune, insa suntem in situatia urmatoare:
-decedatii (sot si sotie) au avut trei copii, unul dintre ei a murit, dar are 4 copii care il vor mosteni (deci 2 copii mostenitori in viata si 4 nepoti care mostenesc drepturile celui de al 3-lea copil)
-decedatii au separat titluri de proprietate pentru terenuri in suprafata de 30.000mp si o casa de aproximativ 2500mp, toate acestea sunt situatie intr-o comuna din afara Bucurestiului (aproximativ 60km distanta)
-am dori sa facem succesiunea, insa unul dintre cei doi frati ramasi in viata, precum si nepotii celui decedat, sustin ca nu au bani pentru succesiune, insa isi vor drepturile
-in casa locuieste unul dintre frati (de cativa ani), cel care a avut grija de parinti pana au decedat si cel care le-a facut si pomenile etc.
-pentru terenurile si casa care se vor mosteni, nu mai sunt platite impozitele de ani de zile, probabil s-a strans o suma considerabila, de 5000-6000 lei.
Cum ar trebui sa procedam in acest caz? Am dori sa facem succesiunea pentru casa si terenuri cat mai curand, dar chiar nu stim cum se procedeaza.
Se achita impozitele in mod egal de catre mostenitori? Taxele pentru succesiune se pot achita de un singur mostenitor, ulterior acesta recuperandu-si banii de la ceilalti?
In cazul in care, dupa efectuarea succesiunii, se constata ca partea fiecaruia valoareaza mai putin decat cheltuielile, acestia le pot ceda? Adica, pot fi obligati sa faca asta pentru a se finaliza succesiunea? Ma refer la faptul ca neparticipand cu bani la realizarea succesiunii, in final ei pot fi obligati legal sa isi cedeze drepturile celui care a platit tot?
Va rog mult sa aveti rabdare cu mine, nu ma pricep absolut niciun pic.
Multumesc anticipat.
Cine rămâne acceptant, dobândește atat o cota din bunuri (toate bunurile existente în masa succesorala), cât și din datorii.
Eu pot sa donez fratelui cota mea de 1/4 din terenul de pe deal,
Imi păstrez cota de 1/4 pe apartament, casa si restul bunurilor si raman in continuare obligat să suport datoriile pentru bunurile rămase.
Adică prin donație, eu am scăpat numai de partea mea din impozitul pentru terenul donat.
Cine renunta, renunta la TOT. Partea lui se împarte în mod egal între ceilalți care raman.
Dacă sunt in total 4 moștenitori, 3 renunta și rămâne 1, nu inseamna ca cei 3 "au cedat în favoarea lui". Inseamna ca drept efect al renunțării lui, a rămas el moștenitor.
Va multumesc. Mi-e clar.
Inca o intrebare si imi cer scuze ca va deranjez asa de insistent: din cei 3 mostenitori, unul spune ca nu vrea sa participe la cheltuieli, dar isi doreste partea. Cum se poate proceda? Poate fi obligata sa ia parte la masa succesorala? Ce ar trebui sa faca ceilalti mostenitori ca succesiunea sa aiba loc?
Oricum prezenta tuturor este obligatorie.
Dacă moștenitorul respectiv nu dorește să participe la cheltuielile aferente procedurii succesorale, fie lăsați de la dvs, fie dezbateti moștenirea pe cale judecătorească.