buna ziua. am avut calitatea de functionar public dar datorită unei condamnari cu suspendare pentru primire de foloase necuvenite, conform art. 98 lit.f din Legea 188/1999, mi-au incetat de drept raporturile de serviciu.
perioada de pedeapsă a trecut și a intervenit reabilitarea de drept, deci nu mai am cazier judiciar și nu am nici cazier administrativ(conf. lg.188/1999).
am depus dosar pentru a participa la un concurs pe o functie publică intr-o instituție, întrucât la art.54 lit.h din legea 188/1999, in forma pe care o studiasem la un moment dat spunea că „h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;” si constat cu stupoare că nu pot fi admis întrucât lit. h s-a modificat, eliminându-se expresia „cu exceptia situației în care a intervenit reabilitatrea”. Întrebarea mea este cum poate fi constituțional un astfel de articol care îti ingrădeste dreptul de a profesa și de a fi funcționar public dacă ai fost reabilitat?
Excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată: - de către părţile unui litigiu;
- din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial;
- de procuror, în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă;
- de Avocatul Poporului, direct.
Curtea Constituţională poate fi sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate doar de către instanţa de judecată sau de arbitraj comercial în faţa căreia s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate sau direct, de către Avocatul Poporului.
Prin urmare, puteti sa va adresati Avocatului Poporului.