Buna ziua! Sunt in indiviziune cu 2 vecini.Eu am facut in 2003 masuratori la spatiul meu si am primit un nr. cadastral provizoriu. Acum unul din vecini a remasurat din nou terenul si a constatat ca are in plus 50m fata de masuratorile mele dar nu are contract de proprietate pe terenul din curte ci numai pe cel de la casa si acum vine la mine sa merg cu el si celalat vecin la patrimoniu sa declar eu ca am stiinta ca el e proprietar pe spatiul din curtea lui ca nu stiu ce lege din perioada comunista la desproprietarit de terenul din curte.E legal asa ceva? Nu trebuie sa mearga la finante sau la fostul notariat public pentru a vedea cum poate sa-si faca act pe terenul din curtea lui? Eu stiam ca ma pot duce sa modificam masuratorile gresite dar nu si ca sa rezolv situatia juridica a curtii sale.Astept opinii.Multumesc!
Vecinul pare ca a apelat la procedura eliberarii ordinului prefectului.
Este posibil ceea ce va cere el.
Intrebarea corecta e cea a colegului Mihai Grigore: il ajutati sau nu?!. Sigur ca nu va obliga nimic sa o faceti.
Intr-adevar, procedura pentru emiterea Ordinului prefectului presupune, in cazul in care la masuratori se gaseste o suprafata mai mare decat cea din acte, obtinerea unor declaratii de la vecini cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, astfel incat documentatia intocmita sa fie aprobata in prefectura. Acum depinde de dvs. daca dati sau nu acea declaratie, insa, in masura in care vecinul nu v-a incalcat dreptul de proprietate, ganditi-va ca nu faceti nimic nelegal si ajutati persoana in cauza...=D>
Potrivit art.728 C.civ. ,,nimeni nu poate ramane in indiviziune.",art.730 C.civ. spune ca ,,Daca toti erezii sunt prezenti si majori, se pot impartii intre dansii,oricum ar voi,fara indeplinirea vreunei formalitati." Dcac vreti sa esiti din indiviziune partile care va revin se formeaza de catre unul din coindivizari sau de alta persoana, daca toati coindivizarii sunteti deacord; in caz contrar partile se formeaza de catre un expert numit de un judecator.
Deci pentru a iesi din indiviziune, ori va intelegeti asupra partilor care va revin fiecaruia si atunci mergeti la un notar ,cu cadastrul pentru fiecare parte pe care a-ti stabilito,pentru a va legaliza actele in vederea primiri titlului de proprietate,ori mergeti in instanta si esiti din indiviziune in urma formarii partilor de catre un expert impus de judecator,astfel este posibil ca o parte sa pice pe casa vecinului si atunci va trebui sa va despagubeasca (printr-o suma de banii) asupra terenului care prin imparteala nu mai poate fi al lui.
Vecinul pare ca a apelat la procedura eliberarii ordinului prefectului.
Este posibil ceea ce va cere el.
Intrebarea corecta e cea a colegului Mihai Grigore: il ajutati sau nu?!. Sigur ca nu va obliga nimic sa o faceti.
:)Exact! In fond totul se reduce la vointa lui M31!Oricum vecinului ii ramane varianta instanta de judecata! Dar daca se poate rezolva amiabil de ce oare oamenii evita ?!
Masuratori gresite
omer
Buna ziua! In anul 2002 am cumparat un spatiu comercial pe societate, spatiu care este in indiviziune cu alti doi proprietari persoane fizice. Am solicitat eu ... (vezi toată discuția)