avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masuratori gresite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masuratori gresite

Buna ziua! In anul 2002 am cumparat un spatiu comercial pe societate, spatiu care este in indiviziune cu alti doi proprietari persoane fizice. Am solicitat eu masurarea spatiului meu si implicit au fost masurate si spatiile celor doi vecini.Problema este ca dorim sa iesim din indiviziune, unul din vecini a adus separat pe altcineva sa-i masoare terenul si sustine ca are mai mult teren decat a reiesit din masuratoarea efectuata de mine in 2002, cu vreo 26 metri. Va intreb: ce este de facut in cazul acesta? Aceasta vecina mi-a spus ca eu trebuie sa dau o declaratie cum ca sunt de acord cu remasurarea terenului per total, adica al celor doi vecini si al meula Oficiul Cadastrului Prahova deoarece eu am fost prima care a intabulat spatiul si a solicitat extras de carte funciara in care apar cu suprafata mai mica masurata. Daca dau aceasta declaratie ma afecteaza in vreun fel??? Care este calea legala ce am de facut in acest caz?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 20:42, 1 Iunie 2009
Prin declaratia respectiva Dvs. renuntati practic la suprafata de 26 m2. Este rezolvarea amiabila in cazul in care suprafata din masuratori nu coincide cu situatia de fapt. Este o modalitate de a opera modificarile/rectificarile din cartea funciara, conform Legii 7/1996 a cadastrului.
Ar fi interesant de stiut daca propunerea rezolvarii amiabile vine de la OCPI, in cadrul procedurii de intabulare, datorita suprapunerii, sau este doar o propunere extraprocedurala venita din partea coindivizarului.
Trebuie sa stiti ca nu sunteti obligat sa dati curs propunerii, mai ales daca sunteti convins ca masuratorile respective nu sunt corecte. Cel interesat sa iasa din indiviziune (nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune...) poate sa promoveze o actiune civila in acest sens. Inteleg ca sunteti co-proprietari tabulari:
ART. 30 din Legea 7/1996
(1) Dacă în cartea funciară s-a înscris un drept real, în condiţiile prezentei legi, în folosul unei persoane, se prezumă că dreptul există în folosul ei, dacă a fost dobândit sau constituit cu bună-credinţă, cât timp nu se dovedeşte contrariul.
ART. 33
(1) În cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia.
(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.
(3) Prin modificare se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decât la cererea titularului dreptului de proprietate.
(4) Rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Sa inteleg ca nu sunt obligata sa dau aceasta declaratie si celalalt coproprietar care a masurat mai mult decat am masurat eu in 2002 poate face noi masuratori si noi rectificari cu privire la suprafata totala a terenului respectiv. Practic acolo exista 115 mp ai spatiului meu, indiviz din 500mp al unui vecin indiviz din 996mp ai celuilat vecin ,,reclamant " care sustine ca nu sunt 996mp ci 1026 mp. Daca acest vecin face noi planuri si masuratori cadastrale, planurile mele de situatie vor fi nule? Practic suprafata de teren a mea este buna suprafata totala se spune ca e gresita, cum pot sti ca acest vecin a masurat corect? AM CERUT SA VB. CU CEI CARE AU MASURAT SI NU POT SA-I GASESC DIN DIVERSE MOTIVE DE PROGRAM. Propunerea vecinei este extraprocedurala, daca nu dau aceasta declaratie ma poate da in judecata sau ce se intampla? Problema apare intre cei doi vecini care nu pica pe masuratori deoarece exista suspiciunea ca unul a luat de la celalat o bucata, iar de accesul la strada unul din vecini abuzeaza deoarece pe ruta de acces a lui a construit o cladire, eu am acces separat din strada.
Ordinul 634/2006 spune asa :
Dacă la recepţia documentaţiei cadastrale se identifică erori care depăşesc toleranţa admisă pentru limitele imobilelor învecinate, de 40 cm pentru imobilele împrejmuite şi 80 cm pentru imobilele neîmprejmuite, rezultate din erorile de poziţie absolută ale punctelor, stabilite la art. 7 alin. (3), se procedează astfel:
a) se informează şi se convoacă proprietarii imobilelor în cauză şi persoanele autorizate care au executat documentaţiile, prin adresa întocmită conform anexei nr. 8;
b) proprietarii imobilelor rezolvă neînţelegerile pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, în baza modalităţilor de soluţionare tehnică, prin modificarea documentaţiilor cadastrale identificate de persoanele autorizate, în termen de 10 zile lucrătoare de la data indicată în adresa de convocare. În cazul nerespectării termenului din vina persoanei autorizate, aceasta va fi sancţionată cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei sau suspendarea autorizaţiei, conform art. 64 alin. (2) litera g) şi alin. (3) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată;
c) Orice neînţelegeri, care nu se pot rezolva pe cale amiabilă între proprietari, se vor soluţiona de către instanţele judecătoreşti. În acest caz, documentaţia cadastrală se respinge.
ART. 28
(1) În cazul construcţiilor care au mai mulţi proprietari, releveele la părţile comune din documentaţia aferentă fiecărui proprietar sunt recepţionate dacă fac parte şi sunt incluse în documentaţia pentru întreg imobilul sau dacă sunt confirmate prin acordul asociaţiei de locatari ori prin declaraţiile autentice ale celorlalţi proprietari.

Va mai recomand sa cititi si articolul "Procedura de dezlipire si alipire a imobilelor de catre proprietari " publicat pe acest site. Observati ca in cursul procedurii de avizare a documentatiei cadastrale, daca se constata diferente, veti fi convocata, ca de altfel si persoana autorizata care a intocmit documentatia spre a rezolva diferendul printr-o solutie tehnica.
Concluzia mea este ca daca nu ajungeti la rezolvarea amiabila prin acea declaratie, ceilalti co-proprietari isi pot revendica dreptul in instanta. Ceea ce nu inteleg este de ce Dvs nu ati facut dezmembrarea si intabularea dezlipirii atunci in 2002 pe baza masuratorilor pe care presupun ca le-ati si platit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate - se poate contesta intabularea unei parcele? ContSters206369 ContSters206369 buna seara... pe scurt: detin un teren , pus in posesie in 1991, cu titlu de proprietate , dar nu am facut intabulare pe el , ...vecinii mei au intabulat ... (vezi toată discuția)
Diferenta de suprafata teren magdalena111 magdalena111 Buna ziua, Am cumparat un teren a carui suprafata reala este mai mare decat in acte. Diferenta de suprafata este de 11%. Cum as putea sa trec si aceasta ... (vezi toată discuția)
187 mp in cadastru mai mult decat in titlul de proprietate alberta33 alberta33 Buna ziua, Din cadastrul unui teren reiese ca am cumparat un teren cu 187 mp mai mult decat in titlul de proprietate, dar automat actele au fost facute pentru ... (vezi toată discuția)