avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract perioada proba 3 luni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract perioada proba 3 luni

Buna ziua,
In cazul in care angajatorul nu mi-a semnat demisia fiind obligata sa stau in preaviz 20 zile. Nu am fost de acord in conditile in care eu sunt in perioada de proba si mai am 15 zile pana la incheierea contractului. Am revenit asupra deciziei fara cerere de demisie cu notificare conform art. 31 alin. (1) alin. (3) din codul muncii iar angajatorul nu a vrut sa auda amenitandu-ma cu desfacerea contractului de munca indisciplinar. In conditiile in care am cerut un nr. de inregistrare mi-a spus ca ne auzim prin ITM.
Eu nu am nimic la mana semnat de catre angajator nici demisia, nici notificare, decat faptul sa plec acasa verbal.
Ce este de facut in cazul de fata?#-o#-o#-o#-o
Multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 22 Aprilie 2017
Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Prin urmare, pe cererea dvs de demisie, angajatorul trebuia sa mentioneze doar : cu sau fara preaviz.

Odata depusa cererea de demisie, revocarea acesteia se face numai cu acordul tacit sau expres al angajatorului.

Nu mai puteti depune o alta cerere de incetare a c.i.m. daca nu opereaza revocarea demisiei.

Refuzul de a va inregistra demisia este contraventie sanctionata de catre ITM cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

De asemenea, refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Bună ziua!

Dacă nu aveți niciun act care să ateste faptul că ați solicitat demisia (în cazul acesteia fiind obligatoriu preavizul), puteți notifica angajatorul asupra încetării contractului individual de muncă în scris, conform Art. 31, alin. (3) din Codul Muncii:
„(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.”

Dacă refuză să vă înregistreze cererea, o puteți trimite prin poștă sau prin curier cu confirmare de primire dar, în mod normal, nu are dreptul de a o face. Cereți numărul de înregistrare iar de a 2-a zi (sau de la data de la care doriți) contractul încetează.

Dacă, în schimb, ați depus demisia în scris, se aplică cele relatate de către colegul meu mai sus.
Rox29 a scris:

...
Eu nu am nimic la mana semnat de catre angajator nici demisia, nici notificare, decat faptul sa plec acasa verbal.
Ce este de facut in cazul de fata?#-o#-o#-o#-o
Multumesc si astept raspuns.

1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. In speta, solicitati angajatorului decizia de incetare a c.i.m., dupa care o puteti contesta in isntanta.
Buna ziua!
Multumesc mult pentru mesaje.

Revin cu situatia mea:
Am trimis prin posta notificarea de incetare a contractului cu confirmare de primire si a primit-o.(data trimisa 11.04,data primire 14.04)
Problema este ca angajatorul a trimis un plic ce continea convocarea mea la cercetare disciplinara (pe data de 18.04), plic ce continea adresa, insa nu si numarul real de apartament, (atentie! acest plic este fara confirmare fara nimic), asa incat a ajuns la vecina ce mi l-a inmanat in data de 20.04, ea fiind plecata din tara pana in aceasta data. Plicul respectiv a venit exact in ziua convocarii, fapt ce oricum nu se putea ajunge la discutie.
In ziua de 21.04 primesc decizia prin posta cu confirmare din partea angajatorului, decizie de incetare contract individual de munca plus decizia de desfacere a contractului in "temeiul art 61 lit a" din cauza absentarii mele de pe data de 10.04 pana pe data de 19.04.
Aceasta decizie ma afecteaza pe viitor, la urmatorul angajator?
Daca deschid cazul la tribunal am de castigat?
Va rog sa ma sfatuiti, nu stiu ce sa fac, care este cea mai dreapta cale.
Consider ca mi s-a facut o mare nedreptate, si as vrea totusi sa pot trece cat mai linistita peste aceasta situatie.
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Aprilie 2017
Rox29, utilizator
1. Incetarea c.i.m. in baza unui anumit articol din Codul Muncii nu ar trebui sa afecteze o viitoare angajare a fostului salariat.
Important ar fi sa primeze aptitudinea si capacitatea profesionala a fostului salariat de a-si indeplini atributiile corespunzatoare la noul loc de munca.

De asemenea, angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

2. Decizia de desfacere disciplinara a c.i.m. se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, secomunica prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

3. Decizia o puteti contesta in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul.

4. Notificarea ati trimis-o cu confirmare de primire ? Cu ce data ati solicitat incetarea c.i.m. ?

Alte discuții în legătură

Demisie functionar contractual Justitiarul711 Justitiarul711 Angajatul unei primarii, contractual, pe o functie de executie, poate sa isi dea demisia fara preaviz? (vezi toată discuția)
Demisia emilia31 emilia31 Buna ziua, Cazul meu este asa: intentionez sa demisionez si in contractul meu de munca sunt specificate 15 zile calendaristice pentru preaviz. Dupa ce merg cu ... (vezi toată discuția)
Notificare demisie in perioada de proba alexandru_enachescu alexandru_enachescu Buna ziua, Prietena mea lucreaza la o firma cu sediul in Targu Mures si punct de lucru in Ilfov. La contractul de munca cu perioada nedeterminata s-a facut ... (vezi toată discuția)