avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia

Buna ziua,
Cazul meu este asa: intentionez sa demisionez si in contractul meu de munca sunt specificate 15 zile calendaristice pentru preaviz. Dupa ce merg cu formularul pe care voi redacta textul demisiei sa primesc un numar de inregistrare, ulterior angajatorul poate decide sa-mi refuze acest drept sau sa imi incheie contractul invocand alt articol din Codul Muncii? Daca vor accepta varianta cu demisia si pe parcursul zilelor de preaviz voi observa situatii de abuz sau nerespectare a condiitiilor din contract, pot inceta sa ma mai prezint la locul de munca?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:34, 27 Decembrie 2014
1. Demisia reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz si fara aprobarea angajatorului.

2. Termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m.

3. La expirarea perioadei de preaviz , c.i.m. inceteaza.

4. De asemenea, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (art.81 alin.8 c.mun.)
Angajatorul are obligatia sa inregistreze demisia certificand prin asta luarea la cunostinta a intentiei mele, nu? Eu voi avea nevoie la sfarsitul preavizului de decizia de incetare a CIM corespunzator cu art din legea muncii care specifica demisia. Mai exista asa ceva, nu?
Intrebam de asemenea, si daca poate fi posibil ca in cazul in care imi vor inregistra demisia, in perioada imediat urmatoare imi vor desface CIM invocand alte articole cum ar fi concedierea din vina salariatului sau ceva de genul...
1. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului (art.81 alin.2 C.mun.) , nerespectarea acestei prevederi fiind sanctionata de Codul Muncii cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

2. La incetarea c.i.m., va trebui sa solicitati angajatorului sa va elibereze :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj.

3. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Asadar, angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

4. De asemenea, in perioada de preaviz raportul de munca poate inceta si in alte modalitati prevazute de Codul Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim absalom34 absalom34 Din momentul in care a fost emisa decizia de incetare a CIM cu art.81 al (4) si (5) mai poate fi modificata? Multumesc! (vezi toată discuția)
In caz de demisie neacceptata stwfan.razvan stwfan.razvan In cazul in care angajatorul nu accepta demisia....ce efecte negative imi poate aduce daca nu stau in preaviz...si daca stau...perioada de lucru e jumatate de ... (vezi toată discuția)
Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)