avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Intrebare taxe si impozite PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Intrebare taxe si impozite PFA

Buna ziua!
Doresc sa imi infiintez un PFA insa am cateva nelamuriri in ceea ce priveste taxele si impozitele.
Din cate am inteles, ca PFA sunt nevoit sa platesc 16% impozitul pe venit si 5.5% CASS (sanatate). Am inteles ca este posibil sa nu platesc si pentru CAS daca nu am incasari anuale care sa depaseasca 35% din venitul brut. Totusi, din cate am citit pe internet, tot as avea obligatia sa platesc CAS-ul daca nu depasesc acel plafon de 35%, doar ca nu il platesc anticipat, ci la sfarsitul anului fiscal (de exercitiu).
Acum intrebarea este, sunt obligat sau nu sa platesc CAS daca am incasari sub plafonul de 35%?
Eu nu voi incasa lunar bani, iar de aici reiese alta intrebare. Daca eu nu realizez venituri lunar din PFA sau am un an in care nu am incasari si cheltuieli, mai am obligatie de a plati vreun impozit sau vreo taxa?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:28, 10 Aprilie 2017
Este chiar asa cum ati inteles pentru contributia la pensie. Nu platiti anticipat dar veti plati dupa depunerea d200 cu situatia realizata in anul precedent.
Apoi in cazul evidentelor contabile la un pfa, se iau in calcul veniturile si cheltuielile la nivelul intregului an fiscal, nu luna de luna. Veti plati deci oricum plati anticipate in functie de cat previzionati ca veti realiza si asta o declarati la finante prin declaratia 220 in luna ianuarie si anul urmator cand veti depune declaratia 200 se vor face regularizarile si platiti diferenta sau primiti banii inapoi. Aceasta regularizare cu primitul banilor inapoi se face doar la impozitul pe venit. La sanatate si pensie, ce ati platit in plus nu se mai da inapoi ci apar regularizari doar daca mai aveti de platit suplimentar. Aceste regularizari vi se comunica acasa deci anul urmator, dupa depunerea declaratiei 200 si decizia de impunere cuprinde sumele de plata sau de restituit si termenul in care sa se faca plata fara a fi penalizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa neplatitor de tva androceul1948 androceul1948 Buna ziua, PFA ,am contract de colaborare,ce declaratie depun la fisc,si ce impozite platesc ca angajat.Impozitul pe venit ,sanatate ,somaj sunt retinute la ... (vezi toată discuția)
Impozitare venit pfa si contributiile sociale se platesc de doua ori? mariuske mariuske Buna ziua, Sunt PFA si imi tin contabilitatea singur. Am un PFA infiintat recent. In urma unei discutii cu un angajat la finante am inteles ca eu ca si PFA ... (vezi toată discuția)
Declaratie 220 alex_element alex_element Buna seara, Conform prevederilor Codului Fiscal, care au modificat statutul intermediarilor in asigurari, in Ianuarie 2016 am fost nevoit sa infiintez un PFI ... (vezi toată discuția)