Buna ziua,
Va rog ajutati-ma cu niste sfaturi legat de urmatoarea problema:
- fratele meu lucreaza pe autocar ce fac curse externe si din pacate joi seara in apropiere de Arad pe DN7 a facut un accident rutier, el fiid la volanul autocarului.
A vrut sa depaseasca un tir, acesta efectiv a accelerat si nu l-a lasat sa depaseasca astfel ca fratele meu s-a vazut nevoit (pe contrasesns fiind) sa franeze deoarece din sens opus venea un autoturism . in urma coleziunii desi a redus viteza aprope de oprire sa zic , autoturismul ce avea 5 pasageri (2 barbati , o femeie si 2 adoslescenti) a intrat frontal . femeia si barbatul (sofer) -femeia statea in spate sunt in spital arad avand coaste rupte, picior rupt ,fractura de bazin. Pasagerii erau BULGARI .
S-a retinut permisul , eliberandu-i o dovada pe care tb sa o reinnoiasca la 30 zile parca.
Mentionez ca tiristul a plecat in continuare si desi a vazut si cauzat accidentul nu l-a cautat nimeni sa zic.
Spuneti-mi va rog care sunt pasii si procedurile? Ce se poate intampla? neavand nicio idee de asa ceva?!
Cinematica depasirii TIR-ului de catre autocar se poate stabili prin analiza cardurilor tahograf. In functie de configuratia drumului se poate stabili, de catre un expert tehnic judiciar, daca conducatorul autocarului s-a angajat regulamentar in depasire sau nu. Se va efectua o expertza tehnica judiciara pentru stabilirea modului de producere a accidentului si a posibilitatilor de evtare a acestuia. Expertiza se va dispune spre sfarsitul cercetarii penale, atunci cand celelalte probe sunt administrate.
ing. Ioan Ciobanu