avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare succesiune, dupa 20 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare succesiune, dupa 20 de ani

Buna ziua, tatal tatalui meu a decedat in 1996, in total mai sunt 4 frati.
Vreau sa va zic ca nimeni nu a depus declaratie de acceptare a succesiunii, nu s-a facut nici un act, absolut nimic, tata si sotia, si 2 copii am locuit in aceasta casa de la decesul ambilor parinti de pe tata, au intretinut casa, au renovat, avem actele pe lumina si apa pe numele tatalui meu..

Deci, dupa 20 de ani in care noi am locuit aici, si nici un mostenitor nu a depus declaratie de acceptare a succesiunii, ce e de facut ?
Mai are cineva dreptul la mostenire ? Cine? Ce se poate face, se mai poate dezbate mostenirea?

O zi buna, multumesc.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 07:19, 17 Februarie 2019
Mergeti la notarul ultimului domiciliul al defunctului si solicitati dezbaterea succesiunii.Vor fi citati ceilalti frati.Daca au pretentii, nu le recunoasteti calitatea, se emite de catre notar o incheiere si mergeti la instanta.Veti plati taxe de timbru cca 3% din valoarea mostenirii si expertize pentru a se evalua proprietatea, cat si onorariu de avocat.
Da, au dreptul toti cei 4 copii.
Faptul ca parintii dvs au investit in acea casa, nu ii exclude pe ceilalti de la mostenire. Parintii au un drept de creanta pentru imbunatatirile facute.
Ce se poate face?
In prima faza, trebuie dezbatuta sucesiunea dupa bunici. Trebuie sa fie prezenti toti copiii bunicilor si nepotii de la cei care au decedat.
Discutati, stabilii care da declaratie de renuntare la mostenire, cine ramane mostenitor.
Ideal ar fi sa renunte toti si sa ramana tatal dvs unic mostenitor (si ulterior sa dezbateti mostenirea dupa el).
Daca nu, o sa trebuiasca sa le cumparati cotele unchilor din mostenirea bunicilor.
Doamna notar, termenul de acceptare a succesiunii, tacite sau exprese pe vechiul cod era de 6 luni.De ce afirmati in mod gresit ca au dreptul daca utilizatorul spune ca nu sa-u ocupat de casa ceilalti prezumtivi mostenitori si nu a facut nimeni vreun demers?Mostenirea trebuie acceptata in termenul legal, au facut oare asta? Din ce se afirma aici, se pare ca nu;)
Consultati un avocat pt o alta opinie ,sfatul primit din partea dnei notar absolut corect, se refera la procedura de urmat in cazul dezbaterii succesiunii realizate la un notar in cazul in care va intelegeti cu celelalte parti.Punctul meu de vedere ca avocat este ca in instanta puteti dovedi faptul ca unii dintre mostenitori au acceptat succesiunea tacit.altii sunt straini de mostenire neacceptand expres sau tacit mostenirea in termenul de optiune succesorala etc.Varianta ce implica costuri mai reduse este dezbaterea succesiunii la notar dar in cazul in care nu va intelegeti aveti varianta instantei.Succes!
"daca au pretentii" asa am zis, ...


[ pasaj off topic editat de moderator ]

Ultima modificare: Marți, 11 Aprilie 2017
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)
Mostenire pierduta? DORISSS DORISSS Buna ziua, Sunt 3 frati, din care unul sta in apartamentul parintilor decedati acum 3 ani. Unul din frati(sotul meu) nu a facut nici un demers in cei 3 ani de ... (vezi toată discuția)
Mostenire dmhyou dmhyou buna ziua, situatia este: sunt 4 fratii, moare unu care nu are copii si nu este casatorit(statea in concubinaj cu cineva de 10 ani) si are o casa in ... (vezi toată discuția)