avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire pierduta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire pierduta?

Buna ziua,
Sunt 3 frati, din care unul sta in apartamentul parintilor decedati acum 3 ani. Unul din frati(sotul meu) nu a facut nici un demers in cei 3 ani de a solicita partea lui de apartament, decat a suportat toate cheltuielile de inmormantare. Este posibil sa nu mai aiba nici un drept la partea lui de mostenire?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DORISSS , utilizator 13:12, 16 Februarie 2010
Acceptarea mostenirii poate fi expresa sau tacita (art.689 C.civ.). Este tacita atunci cand cel ce are vocatie succesorala face un act pe care nu ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de mostenitor si care lasa sa se presupuna intentia sa de acceptare.
In acest sens, copilul decedatului, ca mostenitor sezinar (care are de drept posesia mostenirii), poate locui in apartamentul parintelui decedat si poate plati impozitele acestuia. Simplele acte ale posesiei si ale platii impozitelor se constituie in forme de acceptare tacita a mostenirii.
nu locuieste in apartamentul parintilor decedati(sta un alt frate), nu a platit nici un impozit,nu a mai platit nimic, nici macar nu a mai putut sa intre in casa parintilor, dupa decesul lor, deoarece ceilalti doi frati nu i-a mai dat voie in casa. Este posibil, in acest caz, sa piarda partea lui de mostenire?
faptul ca a contribuit cu bani la inmormantarea parintelui sau, poate fi considerat un act de acceptare tacita a succesiunii .
oricum mostenitorii rezervatari sunt sezinari !!
sfatul meu este sa va duceti la un notar din raza ultimului domiciliu al defunctului si sa dati declaratie de acceptare a succesiunii ( sotul dvs. ) .
ulterior procedati la dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune.
daca nu va exista intelegere intre erezi va trebui sa investiti instanta cu actiunea avand ca obiect partajul succesoral si iesirea din indiviziune.
In acest caz situatia este mai delicata numai daca sotul dvs. nu a facut niciun fel de act (in intelesul juridic al termenului, ca manifestare de vointa facuta cu intentia de a naste, modifica sau stinge un raport juridic civil concret) Un astfel de act poate fi (exemplificativ) si o cerere in instanta avind ca obiect un bun din mostenire si un act de dispozitie asupra unui bun oarecare din mostenire (nu numai apartamentul, deoarece mostenirea este o universalitate, nu un bun determinat, chiar daca se compune din bunuri determinate) etc. Personal va sfatuiesc (pe sotul dvs. ca mostenitor) sa ceara dezbaterea succesiunii tatalui decedat in instanta sau la notariat. Cererea in sine, daca este admisa, constituie si ea un act de acceptare.
De asemenea nu ati spus daca vreunul dintre frati a cerut dezbaterea succesiunii. In acest caz ar fi trebuit sa-l declare ca mostenitor si pe sotul dvs.
Reveniti cu detalii referitoare la:
1. Existenta unor alte bunuri in masa succesorala si a posesiei acestora de catre sot sau a altor acte incheiate de sot referitoare la acestea;
2. Folosinta sau dispozitia asupra unui asemenea bun de catre sot (orice tip de bun, inclusiv sume din conturi bancare);
3. Introducerea vreunei cereri referitoare la mostenirea in ansamblu sau la bunuri ce o constituie si din care sa poata reiesi intentia de acceptare (inclusiv cereri posesorii);
4. Referiri la acte ale celorlalti mostenitori (fratii sotului), despre care aveti cunostinta in legatura cu mostenirea sau bunurile ce o compun.
Oricum revin cu sfatul ca sotul sa ceara dezbaterea succesiunii la un notar si sa-i cheme si pe ceilalti frati. Notarul va sti ce sa va spuna mai departe.
DORISSS a scris:

Buna ziua,
Sunt 3 frati, din care unul sta in apartamentul parintilor decedati acum 3 ani. Unul din frati(sotul meu) nu a facut nici un demers in cei 3 ani de a solicita partea lui de apartament, decat a suportat toate cheltuielile de inmormantare. Este posibil sa nu mai aiba nici un drept la partea lui de mostenire?
Multumesc!



Situatia este cu adevarat delicata.
In astfel de cazuri trebuie consultat avocat.
Eu daca il reprezentam pe celalt frate nu cred ca mai aveati sanse daca aveti doar atat.
Fara o discutie cu un avocat care sa analizeze mai multe lucruri ma tem ca nu aveti nicio sansa.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 3 ani DORISSS DORISSS nici unul din cei 3 frati nu a facut sucesiune pe apartament , dupa nici unul din cei 2 parinti decedati, desi au trecut 3 ani. Unul dintre frati a stat si sta ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)