avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare succesiune, dupa 20 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare succesiune, dupa 20 de ani

Buna ziua, tatal tatalui meu a decedat in 1996, in total mai sunt 4 frati.
Vreau sa va zic ca nimeni nu a depus declaratie de acceptare a succesiunii, nu s-a facut nici un act, absolut nimic, tata si sotia, si 2 copii am locuit in aceasta casa de la decesul ambilor parinti de pe tata, au intretinut casa, au renovat, avem actele pe lumina si apa pe numele tatalui meu..

Deci, dupa 20 de ani in care noi am locuit aici, si nici un mostenitor nu a depus declaratie de acceptare a succesiunii, ce e de facut ?
Mai are cineva dreptul la mostenire ? Cine? Ce se poate face, se mai poate dezbate mostenirea?

O zi buna, multumesc.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 07:19, 17 Februarie 2019
Domnul avocat sa prezinte o hotarare judecatoreasca unde un copil a fost exclus de la succesiune pentru ca nu a dat o declaratie notariala de acceptare timp de 1 an. Sau de 6 luni, pe vechiul Cod civil.
Poate dansul a vazut. Eu una, nu.
Doamna nicoleta cu situaţia similară,
ai dreptul la despăgubiri pentru cheltuieli făcute cu înmormântarea, cu întreţinerea casei, cu toate cheltuielile cu întreţinerea şi conservarea averii lăsate de defuncţi.
Înmormântarea se suportă din averea defuncţilor.
Cu excepţia când ai făcut o înmormântare luxoasă, ceilalţi moştenitori nu sunt obligaţi să plătească pentru lux, ci strictul necesar.

Deci se poate face o socoteală, dar numai în instanţă.
Se mai poate face şi la notar, sub forma unei tranzacţii care să ia în considerare toate cheltuielile şi să asigure o justă şi echitabilă împărţeală a averii, după drepturile succesorale şi cheltuielile făcute după înţelegerea frăţească.

Astfel se păstrează pacea în familie şi memoria neîntinată a răposaţilor.

Dacă nu... scandal, judecată, tam-tam, avocaţi cu onorarii grase... până la sfârşit, când doi se ceartă avocatul câştigă.

Dar dacă vrei un răspuns mai clar ar fi bine să deschizi o întrebare nouă, nu să te bagi pe topicul (întrebarea) altuia. Aşa e regula p-aici.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)
Mostenire pierduta? DORISSS DORISSS Buna ziua, Sunt 3 frati, din care unul sta in apartamentul parintilor decedati acum 3 ani. Unul din frati(sotul meu) nu a facut nici un demers in cei 3 ani de ... (vezi toată discuția)
Mostenire dmhyou dmhyou buna ziua, situatia este: sunt 4 fratii, moare unu care nu are copii si nu este casatorit(statea in concubinaj cu cineva de 10 ani) si are o casa in ... (vezi toată discuția)