avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare succesiune, dupa 20 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare succesiune, dupa 20 de ani

Buna ziua, tatal tatalui meu a decedat in 1996, in total mai sunt 4 frati.
Vreau sa va zic ca nimeni nu a depus declaratie de acceptare a succesiunii, nu s-a facut nici un act, absolut nimic, tata si sotia, si 2 copii am locuit in aceasta casa de la decesul ambilor parinti de pe tata, au intretinut casa, au renovat, avem actele pe lumina si apa pe numele tatalui meu..

Deci, dupa 20 de ani in care noi am locuit aici, si nici un mostenitor nu a depus declaratie de acceptare a succesiunii, ce e de facut ?
Mai are cineva dreptul la mostenire ? Cine? Ce se poate face, se mai poate dezbate mostenirea?

O zi buna, multumesc.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 07:19, 17 Februarie 2019
avvalentina a scris:

Doamna notar, termenul de acceptare a succesiunii, tacite sau exprese pe vechiul cod era de 6 luni.De ce afirmati in mod gresit ca au dreptul daca utilizatorul spune ca nu sa-u ocupat de casa ceilalti prezumtivi mostenitori si nu a facut nimeni vreun demers?Mostenirea trebuie acceptata in termenul legal, au facut oare asta? Din ce se afirma aici, se pare ca nu;)


Si de ce aveti certitudinea ca nu au facut absolut nici un act de acceptare tacita a succesiunii? Poate au platit curentul, poate au achitat impozitul la Primarie, poate au greblat curtea.
Pentru a fi decazuti niste mostenitori din drepturi din considerentul ca nu au acceptat mostenirea, se impune administrarea unor probe foarte concludente.
Apoi, nici domnii in cauza nu au facut vreun demers, ca nu i-a impiedicat nimeni sa deschida procedura succesorala si sa obtina acte de proprietate pentru casa.
In practica, domnule avocat, sunt familii care nu dau pe la notariat cu zecile de ani.
Acum ce-ar trebui, sa ii decad pe toti din drepturi si bunurile sa le ia statul?
Tocmai a zis utilizatorul ca a platit toate utilitatile si s-a ingrijit de imobil.

[ pasaj off topic editat de moderator ]
Ultima modificare: Marți, 11 Aprilie 2017
trandafir2, moderator
avnic a scris:

Consultati un avocat pt o alta opinie ,sfatul primit din partea dnei notar absolut corect, se refera la procedura de urmat in cazul dezbaterii succesiunii realizate la un notar in cazul in care va intelegeti "

Exact asta am spus si eu, notar si apoi instanta daca apar pretentii. Sunt doar prezumtivi mostenitori, atat !!!
Ultima modificare: Marți, 11 Aprilie 2017
trandafir2, moderator
Buna ziua.

Si eu sunt intr-o situatie similara. Acum 30 de ani, sora mea si-a facut viata ei, si nu a interesat-o de parinti si de mine. Parintii au decedat anul trecut. Eu achit de 30 ani utilitatile casei, creditele mamei, reabilitare bloc ( tocmai a venit), cimitirele.
Sora mea NU a venit sa isi vada parintii nici morti nici vii. A avut pretentia sa achit impozit pe casa anul trecut ( in condiitiile in care nu a venit la inmormantare, nu a dat bani pentru nimic, imi striga intr-una ca am omorat parintii pentru bani si casa).

Parintii au decedat in spital, erori medicale in urma operatiilor si cancer. CUM sa achiti impozit pe casa, cand o inmormantare este de 6000 lei+ cheltuieli apartament+ hrana mea+ abonament ( pentru ca a trebuit sa ma duc si la munca, nu am beneficiat de libere pentru parintii decedati, mi-au cerut sa vin la munca ).

Sora mea mi-a impus de anul trecut sa facem Succesiune, ea nu a platit nimic pana acum si refuza sa contribuie la cheltuieli.

A Refuzat sa vina cu mine la notar sa semneze Acceptarea de Succesiune.

DECI: - Eu am ramas sa fac totul din banii mei. Sora mea va fi decazuta din drepturi, deoarece refuza cheltuielile cu succesiunea.

EU AM DREPTUL DE A CERE IN INSTANTA DREPT DE CREANTA ASUPRA DATORII CU PARINTI+ SUCCESIUNE.

Asa mi s-a spus la notariat. Cat timp refuza preluarea cheltuielilor si vrea doar bani din Venituri vanzare bunuri, nu mai are drept. ( in Succesiune si cheltuielile se impart la mostenitori)

In instanta am sa pun pe masa toate actele cu:
cheltuieli operatii parinti, tratamente,
cheltuieli cu decesele parintilor + lucrari amenajare mormant
cheltuieli cu reparatii casa+ impozit+ utilitati.

Cred ca si domnul de mai sus se incadreaza la fel. Cat timp fratii nu preiau din cheltuieli, DE CE vor bani?
Si fratele + parintii care achita acuma tot au drepturi mai mari decat ceilalti care nu au facut nimic.

Dl Avocat care v-a raspuns, are dreptate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nimeni nu va fi decazut din drepturile succesorale doar pentru ca un alt frate a suportat cheltuielile.
Asta sa va intre bine in cap.
Nu v-a obligat nimeni, le-ati facut dvs din proprie initiativa. Dar legal, nu inseamna ca va revine tot.
Ah, ca in instanta pe baza probelor administrate, puteti obtine de la sora dvs o parte sau chiar cheltuielile integrale pe care le-ati suportat....este o alta poveste. Vorbim despre un drept de creanta.
Dar legal, sora dvs nu va fi decazuta din dreptul de mostenitor.
Vad ca e o moda statul asta la panda, timp de 1 an, ca nu cumva alt mostenitor sa nu fie pe faza, si pac...invocam neacceptarea mostenirii/ decaderea din drepturi. Oameni buni, nu exista asa ceva ! Nu mai visati.

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)
Mostenire pierduta? DORISSS DORISSS Buna ziua, Sunt 3 frati, din care unul sta in apartamentul parintilor decedati acum 3 ani. Unul din frati(sotul meu) nu a facut nici un demers in cei 3 ani de ... (vezi toată discuția)
Mostenire dmhyou dmhyou buna ziua, situatia este: sunt 4 fratii, moare unu care nu are copii si nu este casatorit(statea in concubinaj cu cineva de 10 ani) si are o casa in ... (vezi toată discuția)