avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de comodat

Bine v-am gasit!

Am incheiat un contract de comodat cu parintii mei la notariat cu scopul deschiderii unui PFA. As dori sa reziliez contractul si sa inchei unul nou, cu alte conditii, de data aceasta fara notariat.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Avand in vedere ca eu si parintii mei suntem de-acord sa reziliem contractul, care este urmatorul pas? Trebuie sa merg la acelasi notar sau pot sa reziliez contractul si la alt notar? Pot aparea probleme daca contractul este reziliat la 2 zile dupa incheiere? (motivul este ca cei de la ONRC nu sunt de-acord cu forma lui actuala. Numele meu nu este urmat de sintagma "PFA" si spun ca nu se poate infiinta PFA-ul in aceste conditii).
Multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2017
marian52, utilizator
Cel mai recent răspuns: ancadantes , utilizator 23:59, 16 Aprilie 2017
In principiu, pentru contractul de comodat nu se cere forma autentica. Asa v-au cerut cei de la ONRC, in forma autentica? Dar acum daca tot l-ati facut in forma aceasta poate sa ramana asa. Pentru desfiintare contract de comodat nu trebuie sa mergeti neaparat la acelasi notar (in mod deliberat am scris desfiintare si nu reziliere, rezolutiune, nulitate sau incetare conventionala). Insa daca este vorba doar despre acea abreviere "PFA", ati putea sa va intoarceti la notar si sa faca o rectificare a acestei erori materiale. Sau faceti dvs. un contract si notarul va da data certa. Sau daca ONRCul primeste duceti un contract sub semnatura privata.
Aveti dreptate, ONRC-ul nu cere o forma autentica a contractului.
Din pacate am aflat acest lucru ulterior dupa ce am incheiat contractul.
Acum intentionez sa fac un contract acasa si sa il duc la ONRC.
Credeti ca este o solutie buna sa duc un contract, facut acasa, la ONRC fara sa il reziliez in prealabil pe celalt (este vorba despre acelasi sediu in ambele contracte) ?
Este o solutie buna in masura in care va pricepeti la asa ceva, pentru ca odata inscris la ONRC, actul respectiv, produce efecte si fata de altii (ex. fata de serviciul impozite locale).
Va pricepeti? sau o sa cautati pe internet "un model"?

Cat priveste aspectul "sa il reziliati" in prealabil pe celalalt, da, puteti sa o faceti, insa din start va spun ca sunteti pe un drum gresit, caci nu stiti ce este rezilierea, iar aici pe forum este greu de explicat. Totusi pot sa va spun ca rezilierea = sanctiune de drept civil ce intervine in cazul neexecutarii culpabile a unui contract ...etc, etc, etc. Cine nu a executat in mod culpabil contractul in cazul dvs.? Bun, sa zicem ca nu s-a executat contractul din vina unei parti. Îl reziliati. Si? Apoi ce faceti? Incheiati maine altul?! Vedeti?! Sunt niste chestiuni aici. Pe scurt, da desfiintati contractul in prealabil (ati vazut ce-am scris in mesajul anterior: "(in mod deliberat am scris desfiintare si nu reziliere, rezolutiune, nulitate sau incetare conventionala)".

Era un scheci pe vremea lu ceasca la TV, cu aspirina si piramidonu'. Domn doctor ce sa iau mai intai, aspirina sau piramidonul? Dr. îi spunea - ce vreti dvs. Pacientul - cu apa sau cu cafeluta? Inainte sau dupa cafeluta? Si tot asa. Ma rog, glumesc, pentru ca trebuie sa glumim.

Pe scurt: pe langa ONRC-urile astea functioneaza niste birouri juridice care stau la dispozitia viitorilor antreprenori (ei sunt baza in tara asta), iar cea mai mare parte din serviciile lor sunt gratuite (de fapt sunt platiti din bani publici). Acolo este punctul de plecare in orice demers in relatia cu ONRC-ul (pentru ca, va spun din experienta, cele mai multe acte intocmite altundeva decat la acel birou, au mari sanse sa fie viciate).
Am retinut de ce poate fi nevoie, eventual, de desfiintare si nu de reziliere in cazul meu.

Intentionez sa iau un model de contract de pe internet si
o sa ma interesez in amanunt la biroul juridic de langa registrul comertului referitor la ce efecte poate produce.

Multumesc pentru raspuns si apreciez explicatia detaliata a dvs. !






Am scris "desfiintare" la modul general, in sens de "incetare", termen ce include toate celelalte denumiri. Dvs. puteti folosi sintagma "Conventie de incetare a contractului" sau "Incetare prin acordul partilor", sau altele asemenea, pentru ca mai exista si situatia in care sa constatati nulitatea contractului, de exemplu, fapt ce ar conduce de asemenea la "desfiintarea" lui.
In fine, temeiul de drept il gasiti in art. 1.321 din Codul civil - Cauzele de încetare
Contractul încetează, în condiţiile legii, prin executare, acordul de voinţă al părţilor, denunţare unilaterală, expirarea termenului, îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea condiţiei, imposibilitate fortuită de executare, precum şi din orice alte cauze prevăzute de lege.

Alte discuții în legătură

Reziliere lilicrin lilicrin Cum se poate rezilia/anula un act sub semnatura privata? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Reziliere contract prestĂri servicii bună ziua! am încheiat un contract prestări servicii pe o ... Raisa203 Raisa203 Bună ziua! Am încheiat un contract prestări servicii pe o durată de doi ani. Însă vreau să reziliez contractul. La încetare, sunt stipulate ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare - rezolutiune? Anaj Anaj Se poate rezilia (sau rezolutiona?) un contract de vanzare cumparare marfa intre 2 societati comerciale, prin acordul partilor sau daca nu se respecta termenul ... (vezi toată discuția)