avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scoatere masina impozit.
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scoatere masina impozit.

Am inteles ca s-a schimbat modul de plata a impozitului auto si vroiam sa intreb pentru o masina adusa din strainatate ,trecuta la impozit in aprilie dar vanduta pana la sfarsitul anului daca se poate radia? Cei de la primarie au spus ca impozitul incepe sa se calculeze de la 1 ianuarie 2018 nu de anu asta ,dar daca eu vand masina o pot radia pana pe 1 ianuarie 2018?

Si intrebarea 2: Pot radia o masina ce nu are impozitul achitat?Masina nu mai exista dar as vrea pana achit impozitul sa opresc incasarea lui pe viitor.

Multumesc mult si trebuie sa precizez ca este vorba de doua masini americane cu motoare mai mari deci impozitul nu este o suma neimportanta.
Cel mai recent răspuns: Adrian63 , utilizator 16:14, 11 Decembrie 2019
1. Da
2. Nu.
Pai cum o radiez tot anu asta daca impozitul incepe de la 1 ianuarie 2018? Nu trebuie sa platesc nimic daca o radiez tot anu asta?Inseamna ca masina anul asta are impozit zero.

Iar la intrebarea 2 eu tot nu inteleg cum se poate asa ceva.Sunt unele masini (spre exemplu Aro) ce au impozit 1200euro pe an.Daca omul nu are bani sa achite dar scapa de masina nu poate opri izvorul de datorii?
Ultima modificare: Vineri, 14 Aprilie 2017
Adrian63, utilizator
Pt întrebarea 1. Vă redau din Codul fiscal:

ART. 471 - Declararea și datorarea impozitului pe mijloacele de transport

(1) Impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Norme metodologice

(2) În cazul dobândirii unui mijloc de transport, proprietarul acestuia are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competență are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii și datorează impozit pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării mijlocului de transport.

(3) În cazul în care mijlocul de transport este dobândit în alt stat decât România, proprietarul acestuia are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competență are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, și datorează impozit pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării acestuia în România.

(4) În cazul radierii din circulație a unui mijloc de transport, proprietarul are obligația să depună o declarație la organul fiscal în a cărui rază teritorială de competență își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data radierii, și încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

(5) În cazul oricărei situații care conduce la modificarea impozitului pe mijloacele de transport, inclusiv schimbarea domiciliului, sediului sau punctului de lucru, contribuabilul are obligația depunerii declarației fiscale cu privire la mijlocul de transport la organul fiscal local pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile, inclusiv, de la modificarea survenită, și datorează impozitul pe mijloacele de transport stabilit în noile condiții începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

(6) În cazul unui mijloc de transport care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe întreaga durată a acestuia se aplică următoarele reguli:

a) impozitul pe mijloacele de transport se datorează de locatar începând cu data de 1 ianuarie a anului următor încheierii contractului de leasing financiar, până la sfârșitul anului în cursul căruia încetează contractul de leasing financiar;

b) locatarul are obligația depunerii declarației fiscale la organul fiscal local în a cărui rază de competență se înregistrează mijlocul de transport, în termen de 30 de zile de la data procesului-verbal de predare-primire a bunului sau a altor documente similare care atestă intrarea bunului în posesia locatarului, însoțită de o copie a acestor documente;

c) la încetarea contractului de leasing, atât locatarul, cât și locatorul au obligația depunerii declarației fiscale la consiliul local competent, în termen de 30 de zile de la data încheierii procesului-verbal de predare-primire a bunului sau a altor documente similare care atestă intrarea bunului în posesia locatorului, însoțită de o copie a acestor documente.

(7) Depunerea declarațiilor fiscale reprezintă o obligație și în cazul persoanelor care beneficiază de scutiri sau reduceri de la plata impozitului pe mijloacele de transport.


Prin urmare, dacă în cursul anului 2017 dobândiți un autoturism, îl declarați la primărie și veți datora impozit începând cu 1 ianuarie 2018.
Dacă îl înstrăinați în cursul aceluiași an 2017, duceți dovada înstrăinării la primărie și începând cu 2018 nu veți datora impozit. Cum în 2017 nu vi s-a emis încă decizie de impunere, nu veți datora nimic bugetului local.

Pentru întrebarea 2. Atâta vreme cât nu prezentați organului fiscal un document din care să rezulte că nu mai aveți autoturismul în proprietate, veți datora impozit pentru el. Duceți dovada înstrăinării/ distrugerii/ etc și veți obține certificatul de radiere (evident, după ce vă achitați și datoriile).
Tocmai aia este problema ,daca impozitul nu este achitat nu se poate radia masina inexistenta? Exista cazuri in care poti sa nu ai banii de impozit (repet sunt unele masini in Romania ce au impozit de mii de euro cu toate ca masinile nu valoreaza nici 100euro).Statul pune in situatia de a nu iesi niciodata din datorii .Parca imi vine cu greu sa cred ca nu exista nici o metoda de a rezolva problema si a inchide izvorul de datorii (adica radia masina) iar apoi platit datoriile.

Daca nu se platesc datoriile statul ar trebui sa confiste masina si sa o valorifice nu?Daca masina valoareaza 100euro iar statul cere impozit peste 1500euro nu se ajunge in situatia in care statul confisca bunuri mai multe cu toate ca statul a cerut 1500euro impozit pe masina respectiva?

Nu exista nici o metoda prin care inaintea inmatricularii masina sa fie exceptata de la impozit pe motiv ca statul nu stie sa faca taxe ?Nu se poate face un proces cu statul pe tema acestea?

Multumesc mult pentru rabdare .Eu am importat niste masini din SUA (ca si hobby in timpul liber) ,nu se incadreaza inca la clasice pentru a fi scutite de impozit dar nici nu au valoarea mare.Incerc sa inteleg tot sistemul asta pentru ca mi se pare foarte ciudat ca impozitul la o masina ce valoareaza mai nimic sa fie mai mare decat masina sau casa si nimeni pana la mine sa nu isi fi dat seama ca nu e normal.
hoti.... statul roman jermaneste poporul

Alte discuții în legătură

Radiere auto dauna totala cu amenzi neplatite cardosbogdan cardosbogdan Buna ziua, In 24.12.2015 am avut un accident cu dauna totala. Autovehicolul l-am depozitat pe un teren proprietate personala. In ianuarie 2015 am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sotul meu are 3 masini vechi ce nu au fost scoase ... Merishor_16 Merishor_16 Buna ziua! Sotul meu are 3 masini vechi ce nu au fost scoase de la Directia Taxe si Impozite. Are impozite neplatite de ani de zile in valoare de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Pierdut cv auto neradiat geosan2006 geosan2006 Buna ziua, ma numesc Sandu Gheorghe,sunt din Sivita jud.Galati si va aduc la cunostinta ca in anul 2011 am vandut un autoturism Dacia break 1310 ,cu contract ... (vezi toată discuția)