Buna ziua.
Am un PFA infiintat inainte de casatorie, fara angajati.
Am 2 intrebari.
Prima intrebare, si cea mai importanta: in ce moment (sau conditii) veniturile acestui PFA devin bun comun al sotilor? --- In momentul cand eu primesc banii de la un beneficiar, pe factura e trecut PFA, banuiesc ca banii sunt a PFA, dar in ce context acesti bani devin bunul comun al ambilor soti nu am gasit nicaieri. Nu stiu de nici un act care sa poata trece banii de la PFA la persoana fizica si este dubios ca in momentul primirii banilor acestia sa devina direct bun ai persoanei fizice si deci bun comun ai ambilor soti. Astfel toate achizitiile ulterioare pe PFA s-ar considera un bun comun, nu mi se pare normal acest lucru, de aceea pun aceasta intrebare, iar de aici apare si urmatoarea.
Intrebarea 2: lucrurile achizitionate pe PFA - si ma refer aici la echipamente cu care lucrez (masina de cusut, autoturism) - sunt considerate bunuri comune? Din ce am mai citit am inteles ca trebuie sa faci dovada ca ai achizitionat cu banii PFA-ului ca sa fie considerat bun al PFA, dar nu inteleg cum fac aceasta dovada mai mult decat ca am factura pe PFA.
DinuX
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
eu cred ca situatia este mai nuantata... Veniturile PFA sunt asimilate celor din salarii (ca oricare exercitare a profesiei). Practic veniturile Dumneavoastra din PFA au acelasi regim matrimonial ca si salariul sotului (ma refer la valoarea baneasca neta).
Atentie totusi, echipamentele sunt ale PFA-a, din punct de vedere fiscal cred c-ar mai trebui platite niste impozite pana devin personale. Practic achizitiile s-au dedus din venituri la plata impozitelor si contributiilor sociale, iar ca sa fie scoase din PFA ar trebui lichidate - transformate in bani - si platite taxele si impozitele. De altfel aceste bunuri se consemneaza intr-un registru special. Deci eu cred ca si echipamentele, daca s-au achizitionat in perioada casatoriei, sunt bun comun, la valoarea actuala si tinandu-se cont de taxele si impozitele datorate (adica pot fi valorificate, iar din venituri se scade impozitul pe venit si contributiile sociale, restul fiind partea comuna).
Evaziune prin pfa?
mucea
Avem urmatorul caz:
1. Patronul are mai multe firme F1, F2 si F3
2. Sunt angajat la F1 cu contract de munca,am salariul real trecut in cartea de munca sa ... (vezi toată discuția)